Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Папа Фрања позван да посети Србију, ево и када

22.12.2023. 19:56
Пише:
Србија Danas/Index.hr
Papa Franja
Папа Фрања / Извор: Профимедиа

Папа је позван поводом једног великог догађаја

Београдски надбискуп Ладислав Немет рекао је данас да је позвао папу Фрању у Србију да дође крајем септембра идуће године на обележавање 100. годишњице успостављања Београдске надбискупије.

СТИГЛО ХИТНО УПОЗОРЕЊЕ РХМЗ-а! Упаљен метеоаларм, спремите се, ОВИ крајеви Србије биће на УДАРУ снега и кише!Sneg

СТИГЛО ХИТНО УПОЗОРЕЊЕ РХМЗ-а! Упаљен метеоаларм, спремите се, ОВИ крајеви Србије биће на УДАРУ снега и кише!

НОВА ПРЕВАРА КРУЖИ СРБИЈОМ: Стигне СМС од "поште", а сутра зову из Сингапура, ево шта НИКАКО НЕ СМЕТЕ ДА РАДИТЕsms

НОВА ПРЕВАРА КРУЖИ СРБИЈОМ: Стигне СМС од "поште", а сутра зову из Сингапура, ево шта НИКАКО НЕ СМЕТЕ ДА РАДИТЕ

НИ МАКАЦ ДАЉЕ! Снежна вејавица направила ХАОС у ОВОМ делу Србије, све је стало, формиране ОГРОМНЕ колоне возила (ВИДЕО)Vejavica u Srbiji

НИ МАКАЦ ДАЉЕ! Снежна вејавица направила ХАОС у ОВОМ делу Србије, све је стало, формиране ОГРОМНЕ колоне возила (ВИДЕО)

Београдски надбискуп Ладислав Немет поручио је данас у Божићној посланици да у човеку постоје "добро и зло, и светло и тама, али да је он позван да буде носитељ светла, топлине и љубави".

Papa Franja
Папа Фрања / Извор: Профимедиа

Коментарисао је рат у Украјини и на Блиском истоку

Човек је увек тражио светло да би видео, да би се ослободио несигурности, који као терет гуше и стежу око срца, рекао је Немет. Он је поручио да је "божићно време од првих почетака" тог празника везано за светло, "за извор свих светлости, Сунце и Бога" у људима.

Немет је, коментаришући догађаје који су обележили годину на међународној сцени и у Србији - рат у Украјини и на Блиском Истоку, две трагедије и жртве масовних убистава у мају у Србији, нагласио да великом злу доприносе и медији и да "средства комуникације могу страшно да утичу на људско понашање".

Ladislav Nemet
Ладислав Немет / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/KTV Телевизија - Званични канал

"Увек је у Србији проблем да се сви не слажу"

Он је, након што је прочитао посланицу, новинарима рекао да је позвао Папу и да сад треба видети "хоће ли се неко у Србији сагласити да он дође".

- Увек је у Србији проблем да се сви не слажу, неки се сложе, други се не слажу - рекао је Немет новинарима. Он је оценио како би папа Фрања "дошао одмах, али има неколико фактора".

- Прво је да локална Црква позове, друго да држава позове и треће да се све црквене верске заједнице сагласе, да нико није против - рекао је Немет, који је на челу Београдске надбискупије заменио Станислава Хочевара.

Stanislav-Hočevar
Станислав-Хочевар / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Ако Папа не дође, доћи ће његов заменик

Он је објаснио да папа Фрању не мора да позове патријарх Српске православне цркве (СПЦ) Порфирије, већ да се Синод СПЦ-а не противи његову доласку. Ако папа Фрања не дође у Београд, додао је, доћи ће његов заменик, државни секретар Ватикана.

Надбискуп је подсетио да је папа Фрања требао да дође у Србију почетком маја 2016. године, али је тадашњи министар спољних послова Србије Ивица Дачић замолио да се његова посета одложи. Немет је најавио и да ће у јуну идуће године у Београду бити одржана конференција уз учествовање око 60 кардинала и бискупа.

Неметов претходник на трону Београдске надбискупије Станислав Хочевар оценио је раније како постоји велика жеља свих страна да Папа посети Србију, али то није могуће остварити тако брзо.

Ватикан не признаје независност Косова

Он је у фебруару 2022. године за Радио Слободна Европа (РФЕ), истакао да се нови патријарх Српске православне цркве (СПЦ) патријарх Порфирије, постављен на трон СПЦ-а у фебруару 2021. године, "мора састати са својим колегама патријарсима да би могао да буде укључен јаче у читав свет православља".

Papa Franja
Папа Фрања / Извор: Профимедиа

- Жеља је свих да се више ради на томе (посети Папе), да се пронађе најбољи тренутак како би та посета могла свима да донесе корист. Ја сам лично оптимиста - рекао је тада Хочевар за РФЕ.

Ватикан, уз пет држава ЕУ и стотинак чланица УН-а, не признаје независност тзв. Косова, проглашену 2008. године. Став Ватикана је да решење у односима Београда и Приштине треба да буде дефинисано у дијалогу двеју страна уз посредовање ЕУ.

Између Ватикана и службеног Београда постоји историјско-политички јаз, везан за однос Ватикана и католичког клера према Независној Држави Хрватској (НДХ), квислиншкој творевини која је током Другог светског рата систематски убијала и прогањала Србе, Јевреје и Роме, наводи РФЕ.

Баријера на Папином путу ка Србији је и покушај Католичке цркве да прогласи за свеца Алојзија Степинца, загребачког надбискупа у време Другог светског рата, којег Београд види као политичког сарадника с нацистичким окупатором и усташама.

Извор: Index.hr