Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"БИЋЕ СТРОГО КАЖЊЕНА!" Докторка из Сокобање прописала мужу ИВЕРМЕКТИН за лечење од короне

05.02.2022. 11:46
Пише:
Србија Данас/Нова С
ivermektin
ивермектин / Извор: Профимедиа

Очна лекарка В. Ђ, запослена у Специјалној болници за плућне болести "Озрен" у Сокобањи, прописала је свом супругу лек ивермектин као терапију за корона вирус.

Рецепт је, без одобрења надлежних, сама саставила и однела у једну апотеку у Нишу, где су јој "набавили" медикамент, који је у Србији забрањен за лечење ковида-19. Поводом овог случаја јуче је у болници обављен ванредни инспекцијски надзор, а директорка установе каже да ће колегиница бити строго кажњена.

- Била сам у шоку када сам чула да је колегиница сама лечила свог мужа и то ивермектином - рекла је за Нову С др Гордана Антонијевић, директорка Специјалне болнице за плућне болести "Озрен" у Сокобањи.

Јесте ли чули за "зелени рудник" у Србији? Ризница бакра и злата која нас позиционира међу лидере Европе

Јесте ли чули за "зелени рудник" у Србији? Ризница бакра и злата која нас позиционира међу лидере Европе


КАКО ЋЕ ЂАЦИ НАДОКНАДИТИ ПРОПУШТЕНУ НАСТАВУ? Само су ове две опције у игри

"СВЕ ЈЕ ПОД НЕКИМ ЗАВЕТОМ ЋУТАЊА" Огласио се Јурић о нестанку Сплићанина: Тај начин потраге био је КЉУЧАН у проналаску Тијаниног тела

"СВЕ ЈЕ ПОД НЕКИМ ЗАВЕТОМ ЋУТАЊА" Огласио се Јурић о нестанку Сплићанина: Тај начин потраге био је КЉУЧАН у проналаску Тијаниног тела

- Не могу да верујем да је злоупотребила формулар болнице, јер је на лекарском извештају са нашим логом, прописала ивермектин и са тим отишла у апотеку. Она се распитивала у апотекама у Нишу где би могла да купи овај лек, па је пронашла једну у којој су га набавили, а предала им је лекарски извештај, тако да имају покриће.

Докторка В.Ђ. је офталмолог, није пулмолог и нема права да прописује лекове за упалу плућа пацијенту оболелом од корона вируса, па иако је у питању њен супруг, то је било веома ризично и неодговорно, наводи докторка Анонијевић и наглашава да ивермектн сме да пропише кожни лекар за људе или ветеринар за животиње и нико други.

- Не могу да схватим зашто није мужа довела код неког од пулмолога, а ради у болници за плућне болести и могао је читав тим људи да га лечи према протоколу. Вероватно је мислила да ће умети сама, јер је од нас свих ових година слушала како се третира упала плућа, па је сматрала да је непотребно да га смешта у болницу. Верујем да није имала злу намеру, да се уплашила за његов живот, али овако нешто никад више не сме да се понови - рекла је директорка болнице.

Из очаја да помогне супругу прописала му Ивермектин

Супруг докторке В.Ђ. је, наводно, током 10 дана у новембру 2021. имао високу температуру, а регуларне терапије му нису помагале, па се докторка одлучила за терапију, која у нашој земљи није одобрена за лечење инфекције ковидом.

Doktorka
Докторка / Извор: Профимедиа/илустрација

- Испричала нам је тек недавно, да је био дуго под температуром и са тешком упалом плућа. Уплашила се да се неће изборити са болешћу, није знала како да му помогне. Читала је коментаре и бројне текстове о ивермектину, како се лече пацијенти у Индији, па се понадала да ће тај лек помоћи. Наравно до лека се не може доћи свуда и тек тако, а како је она лекар у болници за плућне болести, искористила је наш званични формулар за извештаје. Докторка Ђорђевић је иначе одличан офталмолог, велики је стручњак за своју област, зато не знам шта јој се десило да овако поступи - каже др Антонијевић.

Иако се овај случај десио крајем прошле године, инспекција Министарства здравља у болници је тек јуче извршила ванредни надзор.

- Била је инспекторка, а докторка В.Ђ. је написала извештај у којем објашњава зашто је прописала ивермектин, како је дошла до лека и навела је да га је користила за личну употребу, приватно, да нема везе са болницом. Биће жестоко кажњена јер су овакве ствари недопустиве, а извршићемо темељну унутрашњу контролу. Обесхрабрује сазнање да је оваквих случајева много, не само у Нишу, већ и у другим градовима Србије, где лекари злоупотребљавају извештаје установа у којима раде, како би набављали недозвољене лекове - наводи докторка Анонијевић.

Подсећамо да је командант Ковид болнице "Карабурма" др Иво Удовичић, крајем 2021. изјавио да су у тој установи лечили више особа заражених корона вирусом, чије се стање погоршало након узимања лека "ивермектин".

Наиме, у новембру прошле године покренут је поступак пред судом части од стране Лекарске коморе Србије (ЛКС), против 18 лекара, због неадекватног лечења и саветовања пацијената у вези са коронавирусом, од којих су поједини препоручивали и лек "ивермектин". Лекари против којих је покренут поступак могли би лако да остану без лиценце, односно дозволе за рад. Такође, закључак стручног тима са Медицинског факултета у Београду, је да ивермектин, није ефикасан у борби против корона вируса.