Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"БИЛА ЈЕ ТО ГОМИЛА ОДРИЧИТИХ ИНФОРМАЦИЈА" Труднице враћане са вакциналних пунктова - за све су криви доктори

16.10.2021. 20:02
Пише:
Србија Данас/Блиц
Trudnica
Трудница / Извор: Профимедиа

Десет трудница из Србије изгубило живот од короне

У протеклих годину дана, десет трудница из Србије изгубило је живот након борбе са корона вирусом. Све су имале нешто заједничко - нису биле вакцинисане.

МАСОВНЕ ПРИЈАВЕ ПРОТИВ ЛЕКАРА КОЈИ НЕ ПРЕПОРУЧУЈУ ВАКЦИНАЦИЈУ! Viber група се усијала - грађани Србије шаљу поруке

МАСОВНЕ ПРИЈАВЕ ПРОТИВ ЛЕКАРА КОЈИ НЕ ПРЕПОРУЧУЈУ ВАКЦИНАЦИЈУ! Viber група се усијала - грађани Србије шаљу поруке

НАЈЛАКШИ НАЧИН ДА СЕ ПРИЈАВИТЕ ЗА ИМУНИЗАЦИЈУ ПРОТИВ СЕЗОНСКОГ ГРИПА: Закажите свој термин, корак по корак!

НАЈЛАКШИ НАЧИН ДА СЕ ПРИЈАВИТЕ ЗА ИМУНИЗАЦИЈУ ПРОТИВ СЕЗОНСКОГ ГРИПА: Закажите свој термин, корак по корак!

НАЈНОВИЈИ ПОДАЦИ! Наставља се пад корона бројки, преминуло 56 лица: Србија добила нови лек против короне, ево како делује

НАЈНОВИЈИ ПОДАЦИ! Наставља се пад корона бројки, преминуло 56 лица: Србија добила нови лек против короне, ево како делује

Упркос снажним и недвосмисленим препорукама СЗО, као и Лекарске коморе Србије, да се труднице, жене које планирају трудноћу или су у поступку ВТО, као и дојиље вакцинишу, сваког дана наилазимо на приче које доказују да су ствари у пракси мало другачије. Бројни су примери да су ове жене враћане са вакциналних пунктова, да су саме морале да гађају смену лекара који ће их вакцинисати, да су добиле савете својих лекара да се не вакцинишу...

Међу њима је и Б. Р., девојка из Београда која је од августа 2020. године у процесу вантелесне оплодње. Она је описала свој пут до вакцине.

- Заразила сам се корона вирусом прошле године у децембру, када је дневно новозаражених било и преко 8 хиљада. И ако сам асматичар, нисам имала тешку слику, али прва и једина ствар о којој сам мислила након опоравка је била вакцинација - започиње причу.

Како објашњава, једино зашто је била у недоумици је јер је постојала гомила различитих информација везаних за вакцинацију трудница.

- У процесу сам вантелесне оплодње од августа прошле године. Тада су полако почеле да се појављују информације да ли треба труднице да се вакцинишу, жене у процесу ВТО али и жене које уопште планирају трудноћу. Била је то гомила одричитих информација.

Trudnički stomak
Труднички стомак / Извор: Профимедиа/илустрација

Она наводи да је први савет око вакцинације затражила након прве неуспешне вантелесне оплодње.

- Када сам ушла у процес друге оплодње, затражила сам први савет око вакцинације. Тада ми је гинеколог, који ми је водио процес оплодње, рекао да то не радим, да и даље немају довољно информација, као и да је боље да сачекам још мало. То сам и урадила. Сачекала сам да се процес заврши и покуцала на врата хематолога, где сам поставила исто питање. Разговор је мање - више био исти. Упитао ме је да ли сам вакцинисана, када сам му рекла да нисам, али планирам, уследила је гомила реченица које су имале исти циљ - да ме одвуку од помисли да се вакцинишем. Говорио ми је да то не радим, ни сада, ни икада, да је у контакту са колегама из Швајцарске и Немачке и да још ништа по питању вакцинације није сигурно. Рекао ми је и " прележали сте вирус, имате антитела, тако да сачекајте да буде неких званичних информација". Само да подсетим, тада се увелико већ причало о вакцинацији трудница - објашњава ова девојка и додаје да када је изашла из ординације, није била шокирана, јер му је веровала. Мислила је да има неке информације које њој нису доступне, као и да је она обичан грађанин, док је он у томе стручан.

- Следећа врата на која сам покуцала је био мој дугогодишњи доктор пулмологије. Морам да нагласим да је он велики стручњак, једва сам успела да закажем преглед код њега с обзриом да је радио у свим ковид болницама. То је човек пред пензијом, нисам сигурна колико има година, али сигурно преко 50. Када сам ушла код њега у ординацију, носио је две маске. Нисам успела да се суздржим а да га не питам да ли је вакцинисан. Тада ми је одговорио ми је да није и да неће. Помало збуњена упитала сам га да ли можда има неке информације које нама нису доступне, на шта ми је он рекао да нема, да не зна ништа и да радим како хоћу.

Б. Р. каже да се нашла у ситуацији када двоје дугогодишњих доктора којима верује кажу да се не вакцинише, али и да њена потрага за потврдним одговором није престајала.

- Ушла сам у следећи процес вантелесне оплодње. Доктор који је радио ту оплодњу, рекао ми је да се слободно вакцинишем. Помислила сам "Супер, напкон наилазим на неки позитиван одговор на моје питање."

Према њеним речима, последња врата на која је покуцала су била врата репродуктивног ендокринолога. Он јој је објаснио ситуацију и рекао јој све инфромације које има, након којих се упутила на вакцинални пункт.

trudnica
трудница / Извор: Профимедиа

- Прво желим да кажем да ми је тај доктор препоручио Фајзер вакцину. Објаснио ми је детаљно шта је вакцина и како она функционише. Једино ме је упозорио да када се вакцинишем не улазим у процес оплодње три недеље након ревакцине. Чак ми је и то образложио речима да је вакцина једна имунолошка бомба и да може ембрион да препозна као страно тело. Међутим, да је много гора опција да се заразим током терапије или пред порођај, зато што је имунитет тада лош јер хормонске терапије које се дају обарају имунитет и просто смо изложенији било којој врсти инфекције, не само корони. Исто тако је и када се жене породе. Имунитет пада, а медицина је ту немоћна. Организам је принуђен да се сам избори, а њему је много лакше да то ради када је вакцинисан - прича Б. Р. и додаје да ју је упозорио да обавезно што пре прими вакцину.

Б. Р. је казала да је то убрзо и урадила, али и да никакве нежељене реакције није имала.

- Одмах сам отишла на вакцинални пункт где сам без проблема примила прву дозу вакцине. Нисам имала никакве нус појаве. Болела ме је рука и то је све. Данас идем да се ревакцинишем - наводи она и додаје да се осећа много боље након што је то урадила

- Много ми је психички лакше након што сам се вакцинисала. Процес вантелесне оплодње је свакако тежак сам по себи, али додатно га је отежала и ситуација са короном. Своје докторе нисам видела ниједном, увек су под маском и визиром, а још додатно на то је ситуација у којојој ви морате да посетите најмање шест здравствених установа, не били успели да набавите потребну документацију. Резултати су ми исти као и пре вакцинације. Срећна сам - закључује Б.Р.