Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

БИЛЕ СУ АЛФА И ОМЕГА БОРБЕ СА КОРОНОМ: Ове ствари више НЕ МОРАТЕ да радите да бисте се заштитили! (ФОТО)

31.10.2020. 14:28
Пише:
Србија Данас/Телеграф
lek protiv korone
лек против короне / Извор: Профимедиа/илустрација

Пет ствари које смо радили на почетку епидемије, сада су готово напуштене

Откако је проглашена пандемија корона вируса, стручњаци су у јавности делили разне савете за спречавање инфекције. Од марта до краја октобра сазнали смо доста нових информација о болести која погађа свет, па су се тако и препоруке брзо мењале. 

КОРОНА ВИРУС УШАО У ШКОЛЕ: Оболео дванаестогодишњак у Неготину

КОРОНА ВИРУС УШАО У ШКОЛЕ: Оболео дванаестогодишњак у Неготину

ПРЕЛАЗАК НА ОНЛАЈН НАСТАВУ У СРБИЈИ: Огласио се нови министар просвете, сад је све јасније

ПРЕЛАЗАК НА ОНЛАЈН НАСТАВУ У СРБИЈИ: Огласио се нови министар просвете, сад је све јасније

ВРЕМЕ ПОНОВО ЛУДУЈЕ: Сутра после хладног јутра следи ПРЕОКРЕТ

ВРЕМЕ ПОНОВО ЛУДУЈЕ: Сутра после хладног јутра следи ПРЕОКРЕТ

 

- Када имате потпуно нови вирус, почињете са позиције када не знате ништа. У најбољем случају можете да имате претпоставка, на основу онога што знате о претходним корона вирусима и претходним епидемијама других респираторних вируса - казао је др Карл Бергстром са Универзитета у Вашингтону.

Сада када научници све више проучавају нови вирус и сазнају како се ковид-19 понаша, савети о очувању здравља су много јаснији.

Ево осам ствари које су вам стручњаци можда саветовали у прошлости, али више не морате да радите. 

Не морате да бришете кесе

Када је почео карантин, многи здравствени експерти су саветовали да све предмете обришемо антибактеријским марамицама или средством за чишћење пре него што их одложимо. Али сада када се зна више о преношењу вируса, једноставно више није потребно дезинфиковати сваку кутију крекера.

Доктор Ентони Фаучи, водећи светски лекар за заразне болести, првобитно је упозорио да ковид-19 може да живи на неживим предметима, попут намирница. Међутим, закључио је да је то "врло вероватно врло мали, споредни аспект."

Када је реч о брисању предмета, Фаучи каже: - Мислим да би требало да трошимо мање времена бринући се о брисању торба или кеса, много је важније да често перемо руке.

Koronavirus
Коронавирус / Извор: Профимедиа/илустрација

 

Не морате да носите рукавице

У првим данима пандемије, сигуран пут до продавнице значио је потпуна заштита тако да су многи људи навлачили на себе опрему која подсећа на лекара који се спрема за операцију. Али сада, стручњаци сматрају да није потребно носити заштитне рукавице.

- Ношење рукавица звучи као добра идеја да се заштитите од ковид-19 болести, али у ствари рукавице пружају лажни осећај сигурности и могу заправо повећати ширење вируса - ​​каже Ерика Хоит, са УЦФ колеџа .

Уместо тога, редовно перите руке или, ако немате ту опцију, користите средство за дезинфекцију руку.

Не морате се према сваком пакету понашати као да је токсичан отпад

Баш као и за намирнице, на почетку пандемије нам је речено да дезинфикујемо све врсте пошиљки које нам се испоруче на кућну адресу. Иако је истина да постоји мала шанса да се вирус може наћи на овим пакетима, тешко да је то обавезан задатак за спречавање заразе корона вирусом.

- Због мале шансе да корона вирус преживи на површини, вероватно је врло низак ризик од ширења инфекције - наводи ЦДЦ. Добра идеја је да избаците амбалажу из куће и након тога оперете руке.

higijena ruku
хигијена руку / Извор: Профимедиа/илустрација

 

Не морате да се бојите обуће

Раније се мислило да вирус може ући дом путем ципела. Међутим, према СЗО "мала је вероватноћа да се ковид-19 прошири на ципеле и зарази појединце". Али то не значи да се друге бактерије не могу пренети путем ципела.

- Истраживачи су пратили нове ципеле које је 10 учесника носило две недеље и открили су да су бактерије попут Ешерихије коле често налазе спољашној страни ципела- извештава Њујорк Тајмс. Познато је да Е. цоли изазива цревне инфекције и инфекције уринарног тракта, као и менингитис, између осталих болести.

Не морате узимати гомилу супелемената

Узимање свих потребних витамина и хранљивих састојака неопходно је за ваше здравље. А познато је да витамин Ц, цинк и витамин Д помажу у јачању имунолошког система. Међутим, додатне дозе ових витамина за јачање имунитета неће вам донети ништа добро и неће вас заштитити од ковид-19 болести.

- Тренутно не постоје смернице о употреби суплемената са микрохрањивим састојцима за лечење ковид-19 болести -наводи СЗО. Међутим, можда ће у будућности постојати супелемнт који би могао смањити ваше шансе за заразу вирусом.

Према др Фаучију већина "такозваних додатака за јачање имунитета" заправо не чини "ништа". Међутим, каже: - Ако вам недостаје витамина Д, то утиче на вашу осетљивост на инфекцију. -

 Фаучи је такође витамин Ц назвао "добрим антиоксидансом".

- Дакле, ако људи желе да узму највише грам, два витамина Ц, то би било у реду - рекао је др Ентони.

Не морате узимати хидроксихлорокин превентивно

Хидроксиклорокин је увек био контроверзан потенцијални лек за ковид-19, али гласине су почеле да се шире о овом леку чим је почела огромна трансмисија у заједницима.  Обично се помоћу овог лека лече маларија, реуматоидни артритис или лупус, а стручњаци су се питали да ли се хидроксихлорокин може користити за смањење тегоба које настају као последица ковид-19 инфекције.

- Употреба хидроксихлорохина и хлорокина прихваћена је као опште сигурна за пацијенте са маларијом и аутоимуним болестима, али његова употреба тамо где није назначено и без медицинског надзора може проузроковати озбиљне нежељене ефекте и треба га избегавати - наводи Светска здравствена организација.