Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"БИО ЈЕ МИРАН, НЕ БОЈИМ СЕ, НЕ ДИРАМ ГА, НЕ ДИРА МЕ" Ево шта кажу људи који су се срели са ПАНТЕРОМ код Апатина (ВИДЕО)

13.11.2022. 19:07
Пише:
Србија Danas/Blic.rs
Panter
Пантер / Извор: Фото: Printscreen

"Био је јако миран и тихо отишао својим путем, мислим да је у питању младунче. Не бојим се", кажу гости хотела у Бањи Јунаковић код Апатина

Како се сумња, ова нимало карактеристична животиња за нашу земљу, у атаре у околину Апатина стигла је након што је побегла из заточеништва, а неколико надлежних служби протеклих дана интензивно, али безуспешно покушавају да је улове.

ПОДИГНУТИ ДРОНОВИ, СПРЕМНА СТРЕЛИЦА ЗА УСПАВЉИВАЊЕ: Велика акција у току, ево шта се дешава у близини Бање Јунаковић

ПОДИГНУТИ ДРОНОВИ, СПРЕМНА СТРЕЛИЦА ЗА УСПАВЉИВАЊЕ: Велика акција у току, ево шта се дешава у близини Бање Јунаковић

ЕВО ГДЕ ЋЕ ПАНТЕР БИТИ СМЕШТЕН УКОЛИКО БУДЕ УХВАЋЕН: Најновији детаљи потраге за предатором! (ВИДЕО)

ЕВО ГДЕ ЋЕ ПАНТЕР БИТИ СМЕШТЕН УКОЛИКО БУДЕ УХВАЋЕН: Најновији детаљи потраге за предатором! (ВИДЕО)

"НЕЋЕ БИТИ ЛАКО..." Ловци кренули у нову потрагу за Пантером са додатном опремом, једна ствар прави ВЕЛИКИ ПРОБЛЕМ трагачима

"НЕЋЕ БИТИ ЛАКО..." Ловци кренули у нову потрагу за Пантером са додатном опремом, једна ствар прави ВЕЛИКИ ПРОБЛЕМ трагачима

- Не дирати га. Као што и кад видиш медведа кажу "немој дисати", тако и када је пантер у питању. Мислим да пантер није могао из далека доћи. Моја је претпоставка да се неће задржавати тамо где има асфалта, већ да ће се завлачити у шуме, пресецаће путеве, негде ће већ наћи излаз - прича Снежана, гост хотела у Бањи Јунаковић код Апатина где је дивља животиња последњи пут уочена.

Према њеној претпоставци, он је већ негде дубоко у шуми, а судећи према његовом понашању, намирен је, односно, није гладан.

- Вероватно је већ нашао плен и нешто од чега ће моћи да преживи. Да је био гладан, другачије би се понашао, као и пас, због тога до сад вероватно никог није ни дирао - претпоставља Снежана.

"У питању је вероватно младунче, не бојим се"

Близак сусрет са опасном животињом имала је још једна гошћа поменутог хотела, Анђелка, која се, како истиче, уопште не плаши.

- И ја сам видела пантера како се шетао, па је онда нестао. Нисам се уплашила. Његова тежина је слична као тежина пса, мислим да је у питању младунче. Ишао је јако мирно, да је био гладан он би режао, претпостављам да би некако реаговао, ту је било људи који су га фотографисали, међутим, он је био тако миран. Он је тихо дошао до узвишице и мирно отишао. Не бојим се, ако га не дирам, неће ме дирати. Свако својим путем - рекла је Анђелка.

Према сазнањима, данас око 14 сати почела је потрага за, како се претпоставља, црним пантером када су подигнути и дронови, те ће се предузети даљи кораци у циљу што бржег лоцирања и ефикаснијег хватања.

"Битно је да лоцирамо животињу и утврдимо са чим имамо посла"

О томе како изгледа досадашња потрага и које све информације о пантеру у околини Апатина имају, за "Блиц" је говорио и Немања Ивановић, помоћник покрајинског секретара, сектор за инспекцијске послове, те истакао како још увек са сигиурношћу не могу да тврде да се ради баш о тој дивљој животињи.

- Прошлог петка до нас долази информација да је у атару села Дероње, а касније и у атару села Сонте уочена већа, крупнија мачка, из породице дивљих мачака., те да је у питању пантер. Јуче у један сат, мајор полицијске станице Апатин ми је проследио снимак који су направили гости хотела у Бањи Јунаковић на некој удаљености од око 100 метара, а на којем се види нешто што подсећа на пантера - казао је Ивановић.

Ивановић је објаснио и како је изгледала синоћна потрага за, како се сумња, дивљом звери.

- Синоћ смо неких 150 хектара покушали да претражимо уз помоћ дрона. На срећу или на жалост нисмо успели да уочимо ништа те величине топлокрвно, термовизијски смо прегледали и околину. Данас ћемо поново покушати и са камером веће прецизности и дроном, да покушамо да лоцирамо ту животињу, за почетак. Да видимо да ли је то стварно то, да имамо нешто опипљиво. Колеге на Палићу су исто у приправности да крену да је успавамо. У наредним данима ћемо исто укључити још неке службе, да покушамо да видимо где је, шта је, и да га безбедно уклонимо - објаснио је Ивановић и додао да није оптимиста да ће се то брзо догодити.

Када је о пореклу животиње реч, Ивановић каже да се највероватније ради о животињи која је дошла из нелегалног поседа.

- Што се тиче порекла, у контакту са свим околним зоолошким вртовима, и са Мађарском и са Хрватском, категорички сви кажу да није њихово порекло. Сумњамо да је из неког нелегалног поседа, промета, односно, шверца. Немамо опипљиву информацију ни ког је узраста, ни ког је пола. Ништа не могу конкретно да тврдим. Једино што знамо је да је ово потенцијално опасна врста. Богу хвала, још увек се није никакав немио догађај десио и надам се да неће - каже Ивановић и говори како су у потрагу укључене четири службе - Војводинашуме, полицијска станица Апатин, Зоо врт Палић и они.

Подсетимо, начелник Покрајинске инспекције за заштиту животне средине Немања Иванов, који је јуче цео дан био на терену са колегама у потрази за овом животињом, рекао је да им је идеја да га успавају и пребаце у Зоолошки врт на Палићу, а уколико се то покаже немогуће и неизводљиво, како је поручио за "Блиц", прећи ће се на другу опцију и план.

- Зоолошки врт Палић има најсавременије средство за успављивање. Максимални домет је до 30 метара за успављивање а ми то нећемо да радимо у затвореним контролисаним условима, него буквално на отвореном - казао је Иванов.

Иванов је још испричао да су јуче пантера тражили дроном са термалном камером, те да ће тако бити настављено и данас, ако треба и сутра, све док не нађу предатора. У потрагу за пантером укључени су "Вода Војводине", Полицијска станица из Апатина, "Војводина шуме" и ветеринар и тимаритељ Зоо врта с Палића.

}