Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

БИСЕР ЗАПАДНЕ СРБИЈЕ - МИОНИЦА: Прошетајте варошицом коју красе природа, лепота, богата историја и култура (ФОТО)

10.10.2022. 11:49
Пише:
Србија Данас
Mionica
Мионица / Извор: Фото: Приватна архива

Мионицу представља њена историја и култура, као и свакодневни живот људи који живе у њој.

Мионица је варош на раскршћу многих путева, представља место где се сусрећу прошлост и будућност. Бања Врујци је драгуљ Мионице, Колубарског округа и овог дела Србије, као једно од најатрактивнијих бањских места у земљи и региону.

Мионицу представља њена историја и култура, као и свакодневни живот људи који живе у њој. Помиње се још у 15. веку, али је тек 1895. године, Указом краља Александра Обреновића, проглашена за варош. На територији мионичког краја је 36 насеља. Само општинско седиште је варошица, док су остала насеља сеоског типа. 

ВРЕЛО БОРИЋИ: Прелепо, мирно и тихо, а тако близу Сокобањи

ВРЕЛО БОРИЋИ: Прелепо, мирно и тихо, а тако близу Сокобањи

У ЛОЗИЦИ МИНУТИ ТРАЈУ КАО СЕКУНДЕ: Драгуљ скривен у подножију Ртња, недалеко од хука моћног Бука

У ЛОЗИЦИ МИНУТИ ТРАЈУ КАО СЕКУНДЕ: Драгуљ скривен у подножију Ртња, недалеко од хука моћног Бука

НАЈВРЕДНИЈЕ АРХИТЕКТОНСКО ДЕЛО НОВОГ САДА: Привлачи пажњу сваког пролазника, а често је мотив на разгледницама

НАЈВРЕДНИЈЕ АРХИТЕКТОНСКО ДЕЛО НОВОГ САДА: Привлачи пажњу сваког пролазника, а често је мотив на разгледницама

Богатство природе - Бројни извори лековите воде на територији општине Мионица

Мионица је богата термоминералним изворима. Најпознатији извори налазе се у Бањи Врујци и у оквиру Спортско-рекреативног центра "Мионица". Спортско-рекреативни центар "Мионица" налази се у Селу Мионица, четири километра од саме вароши. У оквиру њега се налазе отворени базени и извор лековите воде, познат под називом "Бања Лепеница",  назван тако по истоименој реци која протиче кроз село.

Бања Врујци је најпознатија и најпосећенија туристичка дестинација на територији општине Мионица. Налази се у долини реке Топлице, у подножју планина Маљен и Сувобор, на 180 метара надморске висине.

Постоји легенда да је река добила назив по косовском јунаку Милану Топлици, који је своје ране после боја излечио баш водом ове реке. Због лековитих својстава воде и блата, као лечилиште постоји још од Првог светског рата.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Мионички крај је поред раскошних природних пејзажа познат и по најбољој шљивовици и гостопримству њених суграђана.

Најпознатија мионичка села су Струганик, Санковић, Маљевић, Команице, Мушић, Толић, Осеченица, Радобић и Вртиглав. Због природних блага и лепота које Мионица поседује са поносом носи епитет - бисер западне Србије.

Богатом туристичком пунудом коју има, ова општина сваке године повећава број туриста који из свих крајева наше земље, али и ван њених граница, долазе да уживају у свим благодетима које им она пружа. Бања Врујци, бања Лепеница, кућа Живојина Мишића, Спомен парк Рибница, цркве и манастири су само нека од места које улепшавају ову варошицу.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

У селу Паштрић, надомак Мионице, мале, лепе и ушушкане општине која својом лепотом, завидном природом, историјом, културом и људима велико срца који су пуни топлине и позитивне енергије, као и гастрономије о којој се може писати данима, смештено је Газдинство Петровић домаћина Пеце Петровића.

Породица Петровић позната је, не само у мионичком крају већ много шире, по домаћину и глави породице који је познати српски биолог. Пеца Петровић уз велику подршку своје породице успешно води газдинство које је због богатог садржаја који нуде јединствено на нашем простору.

У оквиру газдинства породице Петровић налази се Музеј камена и Кућа чаја, а у току су и радови на изградњи амфитеатра на отвореном.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

У непосредној близини од центра Мионице налази се најлепши природни парк - Споменик природе Рибница. Овај чудесни парк се простире на површини од 28 хектара, и стављен под заштиту државе као непокретно културно добро од изузетног значаја.

Споменик природе Рибница красе још и манастир Рибница посвећен Светим Апостолима Петру и Павлу, река Рибница, Рибничка и Шалитрена пећина и 13 заштићених стабала липе.

Живојин Мишић 

Родна кућа војводе Живојина Мишића, једног од најзначајнијих војних заповедника Српске војске у Првом светском рату, налази се у мионичком селу Струганик. Због своје историјске вредности представља непокретно културно добро као споменик културе од великог значаја.

Кућа је првобитно стављена под заштиту као кућа народног градитељства, а под заштитом државе је од 1972. године. Први део куће је етнографска поставка, где се види како је живела породица у то време. Други део је историјско-биографска поставка живота и рада Живојина Мишића богата фотографијама, документима, ратним одликовања и признањима.

Врата ове куће од историјске вредности и значаја за сваког Србина ће вам отворити војводин потомак Миодраг Мишић који се поносом приповеда о животу и подвизима свог чувеног претка.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

У амбијенту војводине куће и дворишта осетиће дух некадашњег српског села, видећете старе фотографије, документа, одликовања и ствари Живојина Мишића и научити много тога о овом изузетном човеку кога чувамо од заборава.

Пројекат је финансиран из буџета општине Мионица. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.