Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

БИСЕРИ СТАРЕ ПЛАНИНЕ: У корпи од лесковог прућа ђаци израђују органски овчији качкаваљ!

02.10.2020. 14:29
Пише:
Србија Данас/РТС
sir
сир / Извор: Фото: Printscreen/RTS

Стручњаци истичу да су производи млекарске школе изузетног квалитета

У Млекарској школи у Пироту почела је производња првих органских сирева од овчијег млека у Србији. За сада се могу набавити само у Пироту.

КАКО ЋЕ СРБИ СЛАВИТИ СЛАВУ У ДОБА КОРОНЕ? Отац Григорије одговара на питање које мучи све нас

КАКО ЋЕ СРБИ СЛАВИТИ СЛАВУ У ДОБА КОРОНЕ? Отац Григорије одговара на питање које мучи све нас

"МИСЛИЛИ СМО ДА ЈЕ ЗЕМЉОТРЕС" Кикинђанка ишчупала дрво и прошла кроз зид! (ВИДЕО)

"МИСЛИЛИ СМО ДА ЈЕ ЗЕМЉОТРЕС" Кикинђанка ишчупала дрво и прошла кроз зид! (ВИДЕО)

КОЛИКИ ЈЕ ЖИВОТНИ ВЕК У СРБИЈИ: Разликује се од града до града, региона, али и пола, а бољи смо од неких држава ЕУ

КОЛИКИ ЈЕ ЖИВОТНИ ВЕК У СРБИЈИ: Разликује се од града до града, региона, али и пола, а бољи смо од неких држава ЕУ

Производња је и даље традиционална, али се у Млекарској школи све више прилагођавају захтевима тржишта. У корпи од лесковог прућа, однедавно се израђује и органски овчији качкаваљ, а старопланински овчији сир је нови специјалитет школе.

Квалитетно направљен, по старој рецептури, без адитива, без икаквих додатака, без конзерванаса. Једини додатак је кухињска со. Тако да уз пуну фазу зрења и квалитетно одржавања, добијемо један врхунски производ", каже Ненад Ђорђевић, директор Млекарске школе.

Стручњаци истичу да су производи млекарске школе изузетног квалитета, јер је такво млеко са Старе планине. Овај крај је познат по органским фармама.

-Ми имамо производ од здравих оваца, од здравих крава. Ако уз то придодамо и добру екологију, односну нетакнуту природу, испуњене су све предиспозиције да са вештим рукама и у добрим условима из Млекарске школе добијемо квалитетан производ, каже Милош Петровић, директор Ветеринарског института Ниш. 

-Проширење производње на овакав начин можда значи да је то још једна шанса да се млади врате на село и да се Пирот врати на позицију старопланинског овчарског краја где је овчарство база економије и економског развоја, каже Милош Цолић, заменик градоначелника Пирота. 

За сада су органски сиреви од овчијег млека у фази испитивања тржишта, па се могу купити само у Пироту. У Млекарској школи се надају да ће се ускоро наћи и у супермаркетима широм Србије.