Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

БЛИЖИ СЕ КРАЈ ЕПИДЕМИЈЕ? Припремите се да поново живите као и пре ковида - лекари објавили тачан датум!

31.01.2021. 08:39
Пише:
Србија Danas/Blic.rs
korona, Srbija
корона, Србија / Извор: СД/илустрација

После скоро годину дана корона терора већ постаје тешко и да замислимо како ће изгледати када се вратимо у "нормалу", али излази из ковид тунела је близу.

У досадашњој борби са корона вирусом нисмо имали конкретно оружје као што је вакцина која нам је дала као никада до сада опипљив и видљив излаз и то, како наши стручњаци предвиђају - до краја марта, дакле још мало, свега за два месеца ће све бити много јасније и боље, а још већу "нормализацију" наших живота можем да очекујемо почетком лета.

КРАТАХ ПРЕДАХ ОД ИМУНИЗАЦИЈЕ: Данас наши грађани неће моћи да приме серум против ковида, а разлог ће вас изненадити!

КРАТАХ ПРЕДАХ ОД ИМУНИЗАЦИЈЕ: Данас наши грађани неће моћи да приме серум против ковида, а разлог ће вас изненадити!

СРБИЈА ЈЕ СВЕТСКА СИЛА! Шести смо на свету по стопи вакцинациње, ево које земље су само испред нас (ФОТО)

СРБИЈА ЈЕ СВЕТСКА СИЛА! Шести смо на свету по стопи вакцинациње, ево које земље су само испред нас (ФОТО)

''ИМУНИЗАЦИЈА ПРОТИВ КОВИДА СВАКЕ ГОДИНЕ'' Имунолог Николић објаснио зашто ће корона бити попут једног свима познатог вируса!

''ИМУНИЗАЦИЈА ПРОТИВ КОВИДА СВАКЕ ГОДИНЕ'' Имунолог Николић објаснио зашто ће корона бити попут једног свима познатог вируса!

Вакцина против ковда-19 постала је најјача стрела у тоболцу у борби против вируса. Сваким даном све више је вакцинисаних, а тиме смо све ближи колективном имунитету.

Колективни имунитет је зацртан на 60 одсто становништва. Наши епидемиолози су објаснили да је претпоставка да је у Србији у контакту са корона вирусом било већ око 35-40 одсто становништва што асимптоматски, што кроз испољавање клиничке слике.

Према томе, за колективни имунитет нам фали још око 20 одсто становништва да буде вакцинисано, односно најмање око 1,5 милиона људи, до два милиона.

Према последњим подацима у Србији је већ вакцинисано око 426.600 људи, а ако се имунизација настави овим темпом, магичну цифру од милион и по до два људи бисмо могли да досегнемо већ до краја марта, односо скоро па тачно на годишњицу од почетка борбе са опаким вирусом. Оно што охрабрује јесте и то што грађани Србије масовно желе да се вакцинишу.

- Колективни имунитет на корона вирус од око 60 одсто популације можемо да очекујемо после марта, ако успемо да вакцинишемо 20 одсто становништва - рекао је епидемиолог и члан Кризног штаба за борбу против ковида 19, др Предраг Кон.

predrag-kon
предраг-кон / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Такође, треба узети у обзир да је најављено отварање још пунктова за вакцинацију како би што брже и више људи могло да прими цепиво.

Говорећи на тему вакцинације и колективног имунитета, др Дарија Кисић Тепавчевић јуче је рекла да између милион и по и два милиона код нас треба да буде вакцинисано да бисмо имали довољан број људи да засуставимо епидемију.

- То су процене, предвиђања, када је у питању колективни имунитет - рекла је Кисић Тепавчевићева након седнице Кризног штаба.

Darija Kisić
Дарија Кисић / Извор: Србија Данас

Упитана да ли ће се радити истраживања делотворности вакцине, она је рекла да ће се радити истразизвања само у одређеним групама. Како је навела, досадасњи истраживања охрабрују и она кажу да је након вакцинације већи број антитела него након прележане болести ковид-19.

- Сада имамо моћно оружје за борбу против вируса корона, а то је вакцина - истакла др Кисић Тепавчевић.

У марту комплетна слика о колективном имунитету

Др Бранислав Тидоровић је говорећи о колективном имунитету рекао да очекује се да ћемо већ у марту имати прецизну слику о томе колико смо заштићени.

- Већ средином фебруара имаћемо прве податке и о броју вакцинисаних који су примили две дозе, и који су стекли тај ниво заштите. На другој страни имамо и оне који су прележали ковид. До краја фебруара свакако ћемо имати много јаснију слику у ком правцу идемо и које потезе даље треба повлачити - каже др Тиодоровић.

branislav-tiodorović
бранислав-тиодоровић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Према његовим речима, март ће нам дати комплетну слику.

- Тада ће бити урађена и студија која ће нам дати некакве смернице. Ипак, опуштања нема у сваком случају и то је одговорност коју већ има сваки појединац - каже професор Тиодоровић.

Епидемиолог верује да ћемо се "слободније осећати почетком летњих месеци".

Летовање у Грчкој

У марту би тебало да сазнамо и да ли ћемо и како моћи да путујемо у Грчку на море!

Амбасадор Србије у Грчкој Душан Спасојевић рекао је пре неколико дана да је наша земља Грчкој предложила нацрт споразума о условима уласка путника током лета, али да тек предстоји његово усаглашавање, док директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије (YUTA) Александар Сеничић наводи да је за туристе, али и агенције најважније да до краја марта знају да ли ће моћи да се путује и под којим условима у ту земљу.

Grčka
Грчка / Извор: Профимедиа/илустрација

- Наша страна је Грцима предложила нацрт споразума који ће бити тек усаглашаван и ако све буде како треба потписан или као протокол или као меморандум о разумевању до почетка туристичке сезоне. То је био наш предлог - рекао је Спасојевић.

Сматра да грчки туристички сектор има интерес да се потпише такав споразум јер око милион туриста из Србије током летње сезоне посети север Грчке.

Најважније да до краја марта знамо да ли можемо да путујемо у Грчку

Директор YUTA Александар Сеничић каже да је сам почетак преговора са Грчком добра вест, да је важно да се разговори наставе како би дошло до потписивања меморандума или протокола.

- За нас је најважније да до краја марта знамо да ли можемо да путујемо у Грчку током летње сезоне. Битно је да граница буде отворена, да знамо под којим условима можемно да путујемо, да ли ће то бити усаглашени сертификат о вакцинацији или за оне који нису стигли да се вакцинишу негативан ПЦР тест или антигенски тест - рекао је Сеничић.