Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Аналитичари сагласни: Најављено блокирање "Газеле" личи на позив на насиље, а не против

12.05.2023. 11:51
Пише:
Танјуг
Gazela
Газела / Извор: Shutterstock

Аналитичари коментаришу данашњи протест и блокаду Газеле.

Најава дела опозиционих странака да ће данас на два сата блокирати мост "Газелу", односно међународни ауто-пут у Београду, политички је потез и више личи на позив на насиље, а не на протест против насиља, како је иначе описан, а Србији може нанети велику материјалну штету, с обзиром на то да велики број камиона користи тај транспортни коридор, оценили су аналитичари Дарко Обрадовић из Центра за стратешке анализе и  директор "Еко медије" Душко Вукајловић.

- Као човек и као родитељ лично бих подржао сваки скуп и сваки протест против насиља.

"ИМА ЛИ ГОРЕ КОМБИНАЦИЈЕ ЗА БЕОГРАЂАНЕ?" Метеоролог упозорава: Сутра нам прети ОПАСАН ПАКТ временских неприлика

"ИМА ЛИ ГОРЕ КОМБИНАЦИЈЕ ЗА БЕОГРАЂАНЕ?" Метеоролог упозорава: Сутра нам прети ОПАСАН ПАКТ временских неприлика

СТРАШНО! Уместо ОШ "Владислав Рибникар" на Снепчетовој МАПИ освануло име дечака-убице (ФОТО)

СТРАШНО! Уместо ОШ "Владислав Рибникар" на Снепчетовој МАПИ освануло име дечака-убице (ФОТО)

НАЈНОВИЈЕ ИНФОРМАЦИЈЕ О РАЊЕНИМА У ДВА МАСАКРА: Девојчица којој је пуцано у главу и даље се бори за живот

НАЈНОВИЈЕ ИНФОРМАЦИЈЕ О РАЊЕНИМА У ДВА МАСАКРА: Девојчица којој је пуцано у главу и даље се бори за живот

Међутим, ово што је најављено за данас и оно што смо видели пре неки дан личи на све, само не на протест против насиља - рекао је Вукајловић за Танјуг коментаришући најаве опозиције да ће данас на два сата блокирати мост "Газелу"

Рекао је да најављени протест, "више личи на улично насиље" и додао да је блокада међународног коридора насиље.

Насиље над свима онима који би туда морали да прођу из различитих разлога. Људи који путују кроз Србију и којима држава Србија у крајњем случају гарантује слободу кретања тим путем.

С друге стране блокада 'Газеле' има једну стравичну сим

болику. Сетимо се пре колико већ, сад ево двадесет година да је та иста Газела била блокирана, да су је блокирали људи који су после тога убили премијера Србије -, рекао је Вукајловић.

protest
протест / Извор: Фото: Shutterstock

Вукајловић је подсетио да је, пре више од две деценије, Јединица за специјалне операције (ЈСО), познатија као "Црвене беретке", од 9. до 17. новембра 2001. године блокирала "Газелу".

 Душан Маричић и  Милорад Улемек Легија. Тада су као нешто протестовали и тражили као неку правду.

Борили су се наводно за неке добре ствари, интересе.

Подржао их је и тадашњи председник Југославије говорећи како су то само људи који у својим униформама излазе на неки легитимни протест.

А ни тада то није био легитимни протест.

Ви сте блокирали и тад један међународни коридор, позивали сте са пушкама, директном поруком насиља и убили сте премијера", рекао је Вукајловић.

Нагласио је да та блокада не може да се пореди са протестом који је најављен за данас и да не верује да ће данас на Газелу неко доћи са пушкама, али је додао да је позива да се пушкама крене на председништво било и раније.

- Искрено се надам да нико неће понети оружје, мада смо чули позиве на прошлим протестима да се пушкама нешто реши и то чујемо од људи који кажу да се залажу за борбу против насиља.

Па ако се пушкама залажете за борбу и против насиља, онда ја заиста не знам шта да кажем -, закључио је Вукајловић.

Најављено блокирање Газеле и међународног ауто-пута који пролази кроз Београд, аналитичар Дарко Обрадовић из Центра за стратешке анализе описује као анархистичке методе.

 - Погрешним методом политичке комуникације блокира се међународни коридор.

Ćuta
Ћута

Од Србије се прави црна рупа.

Замислите колика би штета била, ако до диспечера у међународним транспортерима дође таква вест.

Дакле, камиони могу лако да почну да заобилазе алтернативним коридорима.

То нам се већ догодило деведесетих година, када смо били изоловани -, рекао је Обрадовић за Танјуг.

 Оценио је да је таква најава веома неодговорна и лоша, јер се на тај начин шаље "порука насиља" и додаје да је то неприхватљива метода комуникације у политичкој арени.

- Протести су свакако дозвољени у Србији.

Нагласио је да се поред транспортног и путничког саобраћаја "Газелом" користе и медицинске екипе Хитне помоћи.

- Прави се једна блокада која може имати и секундарне и примарне штетне ефекте и тиме се ништа не постиже.

Ја разумем да неко жели политички да профитира на крви оне дечице, али неке ствари се не раде.

Надам се да ће грађани Србије прозрети те подле и опасне намере и да нико неће изгубити главу на "Газели" због тога што је она била блокирана -, рекао је Обрадовић.

Обрадовић је оценио да ће блокада нанети велику штету Србији и додаје да би вође опозиционих партија требало "да схвате да постоји нешто више од политике".

   - Да постоји нешто више од фотеља и да једноставно, ако мисле да могу да скупе људе, нека их скупе на трговима, дакле то ће им бити одобрено и то је легитимно - , закључио је Обрадовић.

Део опозиционих партија најавио је за данас протест под називом "Нека све стане" који би требало да почне у 18 часова. 

Лидер Еколошког устанка Александар Јовановић Ћута изјавио је уочи протеста да ће окупљање бити испред Дома Народне скупштине, одакле ће се улицом Кнеза Милоша прошетати до мост "Газела" и блокирати на два сата део међународног пута који пролази кроз Београд.

На упозорење МУП-а организаторима протеста да блокада Газеле подлеже прекршајној и кривичној одговорности, и да ће сходно томе припадници полиције предузети одређене мере, Јовановић је рекао да МУП има преча посла него да брине о грађанима који немају друго место да искажу своју вољу, осим да блокирају мост Газела.

   - МУП треба да брине о лудацима који код куће држе бомбе и Калашњикове, и то су знали, да су радили свој посао не би дошло до масакра у Младеновцу -, рекао је Александар Јовановић Ћута.

У Кривичном закону Србије, у члану 290 који се тиче угрожавања саобраћаја опасном радњом или опасним средством, под ставком један се наводи да ко уништењем, уклањањем или тежим оштећењем саобраћајних уређаја, средстава, знакова или уређаја за сигнализацију или заштитних и одбојних ограда који служе безбедности јавног саобраћаја на путевима, давањем погрешних знакова или сигнала, постављањем препрека на саобраћајницама, заустављањем превозног средства у железничком саобраћају противно прописима ли други сличан начин тако угрози јавни саобраћај, да тиме доведе у опасност живот или тело људи или имовину већег обима, казниће се затвором до три године.

Такође се у ставу два додаје да, уколико је дело из става 1. тог члана учињено из нехата, учинилац ће се казнити новчаном казном или затвором до једне године

Влада Србије је дан након пуцњаве у ОШ "Владислав Рибникар" у Београду, у којој је убијено осам ученика и припадник обезбеђења, усвојила хитне мере које подразумевају разоружавање Србије, односно предају и одузимање нелегалног оружја у поседу грађана, мораторијум на регистрацију новог оружја на две године. 

Такође, предложила је разматрање смањења старосне границе за кривично-правну одговорност са 14 година на 12 година старости и запошљавање још 1.200 полицајаца у школама.

На јучерашњој седници, Влада је формирала Савет за борбу против вршњачког насиља, и усвојила Одлуку о формирању Радне групе за безбедност деце на интернету, као и Одлуку о образовању Радне групе за подршку менталном здрављу и сигурности младих.

 С друге стране, део опозиција је изнео захтеве у којима се тражи укидање ријалити програма на ТВ-у, оставке свих у држави, али под условом да се избори не одрже у једном, већ у три различита термина, а траже и да оставку поднесе председник Србије Александар Вучић, као и да на евентуалним парламентарним изборима не буде носилац изборне листе.