Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

БОЛНИЦЕ СЕ ПУНЕ УБРЗАНИМ ТЕМПОМ, СТРУКА И ДОКТОРИ У ПАНИЦИ: Али једна ствар их брине више од осталих

30.08.2021. 09:49
Пише:
Србија Данас/РТС
korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа

Јутрошње бројно стање је 446 болесника

Ситуација је веома критична и тешка у ковид болници у Батајници, каже директорка ове установе др Татјана Аџић Вукичевић. Поручује да их највише брине пријем најтежих болесника у јединицама интензивног лечења које су готово пуне.

ДА ЛИ ЋЕ СЕ СТВОРИТИ АТМОСФЕРА "АЈДЕ ВИШЕ СКИНИ ТУ МАСКУ" У ШКОЛСКИМ КЛУПАМА: Све што ђак мора да зна о ношењу заштите

ДА ЛИ ЋЕ СЕ СТВОРИТИ АТМОСФЕРА "АЈДЕ ВИШЕ СКИНИ ТУ МАСКУ" У ШКОЛСКИМ КЛУПАМА: Све што ђак мора да зна о ношењу заштите

НА ИНТЕНЗИВНОЈ НЕЗИ САМО НЕВАКЦИНИСАНИ И МУШКАРЦИ: Делта сој има пик на јачи пол, међу новозараженим их има чак 80 одсто!

НА ИНТЕНЗИВНОЈ НЕЗИ САМО НЕВАКЦИНИСАНИ И МУШКАРЦИ: Делта сој има пик на јачи пол, међу новозараженим их има чак 80 одсто!

ДВЕ ДОЗЕ НИШТА, БЕЗ ТРЕЋЕ НЕМА НИ ПУТОВАЊА? Промена услова - шта вам је потребно на граници када прође ДЕВЕТ месеци од ревакцине

ДВЕ ДОЗЕ НИШТА, БЕЗ ТРЕЋЕ НЕМА НИ ПУТОВАЊА? Промена услова - шта вам је потребно на граници када прође ДЕВЕТ месеци од ревакцине

- Најстрашније је што се ради о младим невакцинисаним људима - наглашава она.

Како наводи, јутрошње бројно стање је 446 болесника.

- Првог августа смо их имали 84, значи пет пута више. Оно што нас највише брине је број хоспитализованих у једниницама интензивне неге, јутрос их је 60, пре месец дана било их је пет пута мање, а интубираних је сада осам пута више него првог августа - навела је Аџић Вукичевићева.

Нагласила је да се болница пуни убрзаним темпом, као и да се плаши да ако се овако настави за седам до 10 дана биће испуњени капацитети.

- Оно што ме највише брине то је пријем најтежих болесника у јединицама интензивног лечења. Када је наша ковид болница радила пуним интензитетом лечења, када смо имали 930 кревета, ми смо имали пет јединица интензивног лечења које су биле пуне са 120 болесника, а сад на броју од 450 њих је нешто више од 60 - рекла је докторка.

Додала је да су четири јединице интензивног лечења готово пуне и да је остала још једна.

kovid bolnica
ковид болница / Извор: Профимедиа

- Мораћемо да се сналазимо и да неку од полуинтензивних јединица претварамо у јединице интензивног лечења - додаје.

"Најстрашније што се ради о младим невакцинисаним људима"

Наглашава да је у више од 90 одсто сучајева ради о невакцинисаним људима.

- Сада могу да кажем да су клиничке слике много, много теже и драстичније и да практично голим оком, без увида у медицинску документацију и лабораторијске налазе, можемо да кажемо који ће болесник ићи лошим током - каже Аџић Вукичевићева.

Истиче да је најстрашније што се ради о младим невакцинисаним људима.

- На правом месту између 20 и 30 година, па онда долази категорија млађих мушкараца између 40 и 50 година и на крају између 30 и 40 година - каже она.

Додаје да су у више од 80 одсто случајева реч о мушкарцима, док су 20 одсто жене.

- Оно што је карактеристично у овом таласу јесте да су то доминантно млади, невакцинисани мушкарци, а жене са присутним комобирдитетима. Од тих придружених болести највише се ради о артеријској хипетензији, дијабетесу, малигнитетима, реуматолошким проблемима и гојазности - објаснила је докторка.

Напомиње да се у овом таласу људи не јављају лекарима на време, као и да буду болесни код куће дуже од десет дана и онда дођу када су за јединицу интензивног лечења. Поред тога, како каже, клиничка слика се променила у односу на све претходне таласе.

- Делта сој је очито вирулентнији, пријемчивији више за плућа, а како по својој природи ово није само болест плућа, него једно мултиорганско затајивање различитих органа, тиме је клиничка слика знатно тежа - рекла је Аџић Вукичевићева.

Истиче да су у овом тренутку и две труднице на лечењу, али да нису животно угрожене.

Међу преминулима и невакцинисани здравствени радници

Истиче да су у последњих седам дана имали смртне случајеве и младих људи - 1979., 1978., а јутрос и 1972. годиште.

kovid bolnica
ковид болница / Извор: Профимедиа

- Нажалост, међу преминулима имамо и здравствених радника који нису били вакцинисани што је за велику нашу бригу и за апел. Ја молим здравствене раднике да је ово заиста последњи тренутак да нешто учине, да се вакцинишу, јер је то заиста невероватно да неко ради у ковид систему и у здравственом систему и да долази кући, да се није вакцинисао, да зарази своју породицу - навела је Аџић Вукичевић.

"Нема друге осим да се вакцинишемо"

Истиче да подржава обавезну вакцинацију здравствених радника, али и кажњавање оних који се не вакцинишу.

- Ја заиста други начин не видим после свих ових месеци апела да на други начин можемо да превазиђемо ову ситуацију. У марту, априлу нам је добро кренуло када смо почели да се вакцинишемо и да смо тада наставили тим темпом до јула месеца ми бисмо сада у спетембру, октобру имали једну мирну ситуацију - објаснила је докторка.

На питање колико страхује од септембра и октобра, докторка каже да немамо друге осим да се вакцинишемо.

- Ако ми у Батајници радимо пуним капацитетом и ако ћу у наредних седам дана још да повучем здравствених радника из других клиниких центара, то знаи да ће на тим пунктовима и ти други болесници бити осуђени на патњу и непружање адекватне медицинске помоћи. Зато је последњи тренутак, школе почињу да раде, факултети, враћају се људи са одмора, дајте људи не видим да се ишта лоше икоме десило од нас који смо се вакцинисали - поручила је Аџић.