Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

БОРБА ДА КОСОВО НЕ УЂЕ У УНЕСКО НЕ ПРЕСТАЈЕ: Отворена изложба о наслеђу КиМ! (ГАЛЕРИЈА/ВИДЕО)

06.09.2016. 19:21
Пише:
Танјуг
izložba Kosovo i Metohija 10 koraka
изложба Косово и Метохија 10 корака / Извор: Србија Данас

Грађани Париза моћи ће до 18. септембра да виде развој културе Косова и Метохије од периода антике до 20. века.

Борба Србије да Косово не буде примљено у Унеско неће престати, поручио је вечерас директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић у Паризу, где је отворена изложба "Косово и Метохија - 10 корака". 

Изложба под називом "Косово и Метохија – 10 корака", о историјском, културном и духовном наслеђу Покрајине, отворена је у Српском културном центру у Паризу. Директор Канцеларије за КиМ рекао је за РТС да су у Паризу присутни представници земаља које одлучују о судбини КиМ и да је изложба наставак борбе за Покрајину у Унеску.

izložba Kosovo i Metohija 10 koraka
изложба Косово и Метохија 10 корака / Извор: Србија Данас

- Ми почивамо као држава и као народ на КИМ. На томе почива наш идентитет, то је оно што уједињује и окупља Србе у Београду, Боки Которској, Сиднеју и где год да живе широм света", рекао је Ђурић испред Културног центра Србије у француској престоници.

Поручио је да ће Србија наставити да подстиче све у међународној заједници да се "упознају са оним што је истина о нашој судбини, нашем животу и страдању на КиМ".

"Донели смо нашу борбу за КиМ и за очување нашег културног и духовног наслеђа овде у срце Париза, у град у којем се води одлучујућа борба за очување тог наслеђа пред институцијама Уједињених нација", рекао је Ђурић.

Истовремено, истакао је Ђурић, важно је да и сами учимо што је могуће више о нашој прошлости да бисмо стајали на чврстим темељима у садашњости и да бисмо знајући ко смо могли на правилан начин да определимо своју будућност.

Србија, како је рекао, има на шта да буде поносна и управо то је вечерас дошла да представи француском народу и интелектуалној, политичкој и културној елити, која обликује судбину наших живота.

"Овде су данас присутни представници земаља које одлучују и о судбини КиМ. У наредне две недеље они ће имати прилику да се увере о српском историјском карактеру наше јужне покрајине, науче нешто о нашој историји и традицији, и упознају се и са страдањем наших, не само духовних средишта, него и градова као што су Ново Брдо и друге локације, на којима су од памтивека осниване и постојале српске државе и дворови", рекао је Ђурић.

Директор Канцеларије за КиМ истакао је да ће на изложби бити представљени неки непроцењиви експонати, попут плашта и печата кнеза Лазара, одеће српских жена из 12. и 13, века, копија тапија и повеља српских манастира који, како је оценио, говоре о томе да је то пространство "проткано самом суштином нашег националног идентитета".

Амбасадор Србије при Унеску Дарко Танасковић каже за РТС да они који би да нам отму КиМ не могу никад да организују такву изложбу јер немају са чиме.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

"Наше је да овакве изложбе приређујемо и да на веома високом нивоу, на модеран начин представимо чињеницу да је Косово и Метохија суштински наше, али не зато што ми кажемо да је наше, него зато што је оно културно, традицијски, цивилизацијски наше", рекао је Танасковић и додао да изложба - "Косово и Метохија - 10 корака" - то и чини.

Танасковић је рекао и да је огромно интересовање за изложбу, као и да је присутно тридесетак амбасадора држава, од којих су неке признале Косово, што је, истиче, веома важно.

"Они људи који данас буду видели ово пренеће то својим престоницама, а то значи много више него што се обично мисли", сматра амбасадор.

Грађани Париза моћи ће до 18. септембра да виде развој културе Косова и Метохије од периода антике до 20. века.

Изложба "Косово и Метохија – 10 корака" обједињује опсежан писани материјал, чији су аутори наши стручњаци из области историје, историје уметности и археологије, фотографије, али и експонате које су уступиле бројне српске институције културе.

Публика ће имати прилику да, користећи модерну технологију, добије интеракцију са садржајем, чиме ће јој велико културно богатство јужне српске покрајине бити боље дочарано, а истовремено и дат већи увид у геополитичку, социолошку и религијску ситуацију на територији Косова и Метохије. 

У присуству многобројних званица и угледника из културног миљеа Париза, пред многобројним француским новинарима изложбу је отворио директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

О садржају и значају изложбе говорио је амбасадор Србије при Унеску Дарко Танасковић.

Отварању изложбе присуствовали су и амбасадор Републике Србије у Паризу Рајко Ристић, директорка Културног центра Србије у Паризу Славица Петровић, чланови дипломатског кора, као и амбасадори при Унеску акредитовани у Паризу.

Поставку су осмислили Канцеларија за Косово и Метохију Владе Србије и Општина Звечан.