Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДЕТАЉНА АНАЛИЗА СРПСКОГ ДОКТОРА: Несторовић открио кад се сигурно повлаче мере, али и кад ћемо ићи у кафиће

09.04.2020. 21:45
Пише:
Србија Данас/Српски телеграф
branimir-nestorovic
бранимир-несторовиц / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Земље које већ укидају мере јесу седам дана испред Србије.

Србија би после Васкрса могла да очекује укидање неких мера која је донела Влада Србије, а већ у мају бисмо могли да одахнемо и кажемо да је опасност од корона вируса прошла, сматра доктор Бранимир Несторовић, педијатар у Универзитетској болници Тиршова, алерголог и пулмолог, као и члан кризног штаба.

ЗАШТО МУШКАРЦИ ВИШЕ УМИРУ ОД КОРОНЕ? Др Стевановић дао је одговор који нација није очекивала да чује

ЗАШТО МУШКАРЦИ ВИШЕ УМИРУ ОД КОРОНЕ? Др Стевановић дао је одговор који нација није очекивала да чује

НЕСТОРОВИЋ САОПШТИО НОВЕ ВЕСТИ: Ево да ли има разлога за полицијски час 24 сата! Доктор открио НОВЕ МЕРЕ

НЕСТОРОВИЋ САОПШТИО НОВЕ ВЕСТИ: Ево да ли има разлога за полицијски час 24 сата! Доктор открио НОВЕ МЕРЕ

Када Србија може да очекује укидање ванредног стања: Ако кренемо ОВИМ СЦЕНАРИОМ неће бити ЗАБРАНА И ОШТРИХ МЕРА

Када Србија може да очекује укидање ванредног стања: Ако кренемо ОВИМ СЦЕНАРИОМ неће бити ЗАБРАНА И ОШТРИХ МЕРА

Доктор Несторовић каже да ће последице коронавируса бити страшне за Њујорк, али и Лондон, где ће, према његовој процени, умрети више људи него у Шпанији и Италији заједно.

Каква је тренутна ситуација, идемо ли набоље или нагоре?

- Тренутно се налазимо на врхунцу епидемије, доста добро стојимо јер проценат новоинфицираних увек буде око два одсто, немамо скокове, који су били карактеристични за земље са високом смртношћу. Број умрлих је такође релативно низак, тренутно око два одсто, мање од Кине, знатно мање од Италије, Шпаније, САД...

Шта нам ово бројке говоре?

- Пратећи трендове из ових земаља, опадање броја новооболелих се очекује за око десет дана. Потом ће број постепено опадати. С обзиром на долазак топлијег времена, тренд опадања код нас ће вероватно бити бржи него у случају ових земаља.

Епидемиолози кажу "види се светло на крају тунела". Шта ви кажете, када можемо да очекујемо бољу ситуацију и укидање ванредног стања?

- Моје очекивање је да бисмо крајем априла могли постепено да укинемо већину донетих мера. Неке земље попут Словеније и Данске су већ почеле да укидају део мера, оне су око седам дана испред нас у динамици епидемије. Немачка ће већину мера укинути после католичког Васкрса, мада ће ношење маски вероватно остати обавезно још неки период.

Branimir Nestorović
Бранимир Несторовић / Извор: Танјуг/​Драган Кујунџић

Када очекујете да код нас крене попуштање мера?

- Мишљења сам да би кроз две недеље требало очекивати постепено укидање најстрожих мера. То зависи од података о тестирању. Ако се покаже тренд смањивања новооболелих кроз седам до десет дана, могуће да се то деси и раније. Садашњи полицијски час преко викенда је управо зато сада уведен да се максимално пресече повећавање броја нових случајева.

Говорили сте о српском ДНК, како се показао у целој причи?

- Италијани су дефинитивно осетљиви на бројне респираторне вирусе. Новембра 2019. објављена је анализа четири сезоне грипа у Италији, из којих се видело да имају знатно већу стопу умирања, чак и у дечјем узрасту, од других европских народа. Чињеница да постоји релативна отпорност нашег народа према бројним инфекцијама се тумачи високим степеном оболевања од туберкулозе у овим срединама у ранијем периоду, што је довело да селекције доброг имуног одговора. Такође, доказана је чињеница да народи који имају висок степен вакцинисања бе-се-же вакцином на рођењу, то је вакцина против туберкулозе, знатно ређе имају тешке случајеве КОВИД-19. У нашој земљи је та вакцина још обавезна у календару вакцинације.

Неколико градова су велика жаришта. Који град прети да буде нови Вухан, а који Милано?

- Тренутно је највеће жариште Њујорк, али се мало помиње да је Лондон једно од највећих. Процене говоре да би у Лондону могло да умре више људи од Ломбардије и Шпаније заједно. У трећој недељи епидемије већ имају преко 4.000 умрлих. Дакле, Лондон је већ превазишао Вухан. Изгледа као да се епидемија много мање шири у мањим градовима, често се само социјалним дистанцирањем жаришта гасе.

Који је најтежи случај са којим сте се ви суочили?

- Ја сам педијатар, ми нисмо до сада имали велике проблеме са овом инфекцијом, Али оштећење плућа код око пет одсто оболелих од овог вируса су изузетно велика. Ради се, као и код САРС, о некротизујућој пнеумонији, са изумирањем читавих делова ткива. Болест је често веома брзо фатална, баш као код САРС, иако је смртност од овог вируса, на срећу, вишеструко мања од САРС.

Нисте крили ништа, чак ни да сте имали сукоб са Коном. У каквим сте односима сада?

- Сада изванредно сарађујемо. Он је веома коректан човек. Неман никакав лични сукоб ни са једним колегом, сукоби су искључиво професионалне природе. Више сам сукоба сада имао са људима који ово тумаче као моје политичко ангажовање. Све одлуке смо доносили једногласно јер смо поштовали искуства других. Имали смо среће да смо се налазили на репу епидемије, па смо имали доста сазнања о природи инфекције.

Какви су односи са осталим колегама из кризног штаба?

- Морам да кажем да су нам односи одлични, ми смо током времена позвали још много других стручњака вирусолога, имунолога... Сви су дали допринос у борби против ове пошасти. Сви људи раде максимално, све се ради волонтерски, чак и бензин сами плаћамо. Али ово је опасан тренутак за нашу земљу, мислим да је већина људи то схватила.

branimir-nestorovic
бранимир-несторовиц / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Ви сте најнападанији лекар током ове пандемије. Како се борите с тим?

- Признајем да ми то помало прија јер то значи да имам неки утицај и да се неко плаши тог утицаја. Мислим да је разлог у томе што људи моје ангажовање схватају политички, као део кампање председника. Међутим, немам политичке амбиције. Када се ова криза заврши, наставићу да се бавим оним што најбоље знам. Видим у контакту са људима да цене ово што радим. Имам стотине захтева за пријатељство на Фејсбуку, али пошто не стижем тиме да се бавим, за сада не одговарам.

Имали сте искуства са политиком. Били сте помоћник министра у време Милошевића, члан СПО, па ДС. Јесте ли очекивали овакав удар од, на пример, Бориса Тадића?

- Наравно, овде је све црно-бело, или си са нама или си против нас. Био сам помоћник министра такође у кризној ситуацији, у току бомбардовања Србије и после њега. И тада сам мислио да би било непатриотски да се не ангажујем у одбрани своје земље. Био сам помоћник министра све до убиства Ђинђића, био сам у тиму његових саветника. После његовог убиства сам искључен из ДС, у који сам примљен два месеца раније, по његовој личној иницијативи.

Прошле године сте изјавили да не симпатишете напредњаке. Јесте ли после свега променили мишљење?

- Нисам симпатизар ниједне странке, мој покојни шеф је говорио да једва чека да моји (СПО) дођу на власт да и њих псујем. Током ова два месеца сам развио поштовање за председника, али ми напредњаци изгледају као прилично нехомогена странка, с много фракција. Да поновим, нећу се учланити и немам политичке амбиције. Моја сатисфакција ће бити када прође ова пошаст, када Србија крене напред.

ДОКТОР ПЕТРОВИЋ ИЗДАО УПОЗОРЕЊЕ: Обелоданио датум до ког Србија мора да издржи све мере

ДОКТОР ПЕТРОВИЋ ИЗДАО УПОЗОРЕЊЕ: Обелоданио датум до ког Србија мора да издржи све мере

Кисић објаснила да ли председник Србије треба да се тестира: Протокол је за све исти, нема изузетака

Кисић објаснила да ли председник Србије треба да се тестира: Протокол је за све исти, нема изузетака

ДА ЛИ ИЋИ НА ЛЕТОВАЊЕ: Кон одговорио свима који планирају на море ове године

ДА ЛИ ИЋИ НА ЛЕТОВАЊЕ: Кон одговорио свима који планирају на море ове године

Донација пластичних инфективних и отпадних кеса привременим болницама

Донација пластичних инфективних и отпадних кеса привременим болницама

Швајцарска наставља да помаже Србији у борби против короне

Швајцарска наставља да помаже Србији у борби против короне