Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

БРОЈ ЗАРАЖЕНИХ У СРБИЈИ РАСТЕ: Озбиљно се разматрају строже мере, да ли нам поново прети ПОЛИЦИЈСКИ ЧАС?

15.10.2020. 07:13
Пише:
Србија Данас/Блиц
Korona virus
Корона вирус / Извор: Фото: СД/Илустрација

Полако, али сигурно корона бројке крећу се у добро познатом правцу - према свом новом пику.

 За само један дан број новозаражених је скочио за сто, а да би ситуација могла бити гора предвиђају сви домаћи епидемиолози. Шта нас очекује?

Са повећањем броја новозаражених, којих је према последњем пресеку било 245, расту и добро познате стрепње због могућих драстичнијих мера.

Да је ситуација неповољна указао је и председник Србије Александар Вучић у свом јучерашњем обраћању.

ОЧЕКУЈЕ НАС СУВО ЈУТРО, АЛИ НЕ ЗАБОРАВИТЕ КИШОБРАНЕ: Погледајте какво ће време бити до краја недеље

ОЧЕКУЈЕ НАС СУВО ЈУТРО, АЛИ НЕ ЗАБОРАВИТЕ КИШОБРАНЕ: Погледајте какво ће време бити до краја недеље

СВЕ СЕ ЗАТВАРА У 21 САТ! Корона дивља по Србији и пише НОВА ПРАВИЛА, наша земља није изолована од вируса

СВЕ СЕ ЗАТВАРА У 21 САТ! Корона дивља по Србији и пише НОВА ПРАВИЛА, наша земља није изолована од вируса

КОРОНА СЕ ВРАТИЛА СРБИЈУ: Погоршала се ситуација у граду у срцу Шумадије, за само један дан оболеле 24 особе

КОРОНА СЕ ВРАТИЛА СРБИЈУ: Погоршала се ситуација у граду у срцу Шумадије, за само један дан оболеле 24 особе

- Нису то још драматичне бројке, да не плашимо људе, говорили смо да долази теже време. Видите да у Хрватској на мањи број тестираних имате 770 оболелих. То би било као да у Србији имамо 1.300. Кад имате у Македонији 200, то је као да ми имамо 800. Ми немамо велики број мртвих, ни хоспитализованих. Суочићемо се са опаком болешћу у најсуровијем смислу речи - рекао је он и додао:

- Погледајте како скачу бројеви у иностранству. Ми се и даље држимо најбоље пропорционално свом броју. И данас се добро држимо иако је најлошији дан. Да ли ће бити лошије, биће, наравно - рекао је он. 

Корона је испунила сва очекивања, па главно жариште сада није само престоница, већ и градови Крагујевац и Ваљево који бележе по 23 новозаражених у само једном дану. Дакле, епидемија је опет пустила своје "пипке" по целој земљи.

С тим у вези наш Кризни штаб ће вероватно у наредним данима доносити одлуку о томе да ли ће се неке мере мењати и појачавати. Како би то могло да изгледа?

Korona virus u Nemačkoj
Корона вирус у Немачкој / Извор: Профимедиа

Маске обавезне и на отвореном

Досадашње препоруке у вези са ношењем маски на отвореном простору, могле би у наредном периоду, са погоршањем корона ситуације, да постану и обавезна мера. То је пре свега неколико дана рекао и епидемиолог и члан Кризног штаба др Предраг Кон.

- Ја поново наглашавам и препоручујем ношење маске, и то не само у затвореном простору него и на отвореном. Заборавља се та препорука. Свестан сам да мали број људи носи маске напољу, али својевремено их је мали број носио и у превозу и тржним центрима док нису постале обавезне. Препорука може да пређе некад и у меру, нека се нико не изненади ако тако буде, ако све оде у погрешну страну - упозорио је др Кон.

То би могла с тим у вези бити и прва потенцијална мера у новонасталој ситуацији.

Скраћивање рада угоститељских објеката

Као што смо имали прилике да видимо у претходном периоду и у пређашњим пиковима, први на реду за затварање и скраћивање радног времена били су угоститетљски објекти. Већина власника и сада са стрепњом чека нове одлуке Кризниог штаба.

Чињеница је да је за њих ситуација била знатно повољнија док је трајало лепо време и док је већина посетилаца седела у баштама. Данас, са нижом температуром, муштерије су се пребациле у загушљиве затворене просторе. То је ризик на који упозоравају сви епидемиолози, па се очекује да се радно време објеката додатно скрати.

До сада је скраћено радно време са 1.00 иза поноћи на 23 сата, а то би ускоро могло да буде и краће будући да број новозаражених расте из дана у дан.

Koronavirus
Коронавирус / Извор: Профимедиа/илустрација

Затварање школа, факултета, пребацивање на онлајн рад

Ових дана епидемиолози су упозорили да улазимо у пик трећег таласа у коме може за око две недеље бити и до 500 заражених. То доводи у питање наставу уживо. Доктор Бранислав Тиодоровић изјавио је да се школе и факултети засад држе.

- Али ако пређемо 500 заражених за дан, што је реално очекивати да ће се десити у наредне две недеље, ако се народ не уозбиљи, настава више неће бити у школама и на факултетима, већ искључиво онлајн - упозорио је епидемиолог и члан Кризног штаба.

О потенцијалном затварању школа говорио је јуче и председник Вучић. На питање хоће ли се школе затварати, Вучић је рекао да није део медицинског тима, али не види велики смисао у томе.

- Немамо ми деце од 6-7 до 18 година да су животно угрожени, проблем је ако пренесу вирус на старије. Већи је проблем за њих, за болесне, дијабетичаре, гојазне. Молим наше баке и деке да воде рачуна о себи - рекао је он.

Као једна од опција о којој се стално разматра нарочито када су бројке у порасту јесрте пребацивање фирми на онлајн режим осим производња где је то немогуће.

Карантин и полицијски час

policija
полиција / Извор: Профимедиа

Као последња опција која се разматра јесте поновно увођење карантина и полицијског часа у нашој земљи. То зависи од неколико фактора.

Када је у мају укинуто ванредно стање, такозвани Конов коефицијент износио је око 5 одсто. Тај број представља проценат броја заражених у односу на број тестираних за 24 часа. Називамо га Конов коефицијент, јер је управо епидемиолог др Предраг Кон о важности тог броја најчешће и причао у првом налету корона вируса у Србији.

Да би могли да кажемо да је ситуација са епидемијом мирна и да заправо имамо спорадичне случајаве заразе, тај проценат треба да износи 0,5, док све преко 2,5 брине епидемиологе.

Други кључни разлог који би довео до драстичних мера јесте то да су нам болнице пуне оболелих, а лекари принуђени да бирају коме ће да помогну.

На ово се, као следећи услов, надовезује и то колико имамо људи на респираторима.

У јулу, тачније 22. тог месеца, Србија је забележила рекордних 205 пацијената на респиратору, али тада нисмо имали ни ванредно стање, ни карантин или полицијски час.

Затварање градова, односно увођење локалних карантина, није популарна мера, а и тешко је изводљива, али до тога може да дође уколико се јаве велика локална жаришта, а она се већ увелико фомирају у Крагујевцу и Ваљеву, док је у престоници то већ константа.