Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОВЕ ШТЕТОЧИНЕ се гнезде у мраку и влажним просторијама, а ево КАКО ДА ИХ СЕ РЕШИТЕ!

03.06.2022. 18:55
Пише:
Србија Данас
kuhinja
кухиња / Извор: Профимедиа/илустрација

Латинско име сребрне рибице је Леписма saccharinum, и настало је на основу њиховог омиљеног јела – угљених хидрата.

Сребрна рибица је име ситне штеточина која може да се нађе унутар наших домова. У неким случајевима може да буде корисна пошто се храни плеснима у влажним просторијама и угинулим инсектима, али уме да се намножи у огромном броју и тада постаје непожељни гост.

ОДЛУКА КОЈА ЋЕ ОБРАДОВАТИ СВЕ ГРАЂАНЕ: МУП - Шалтери за лична документа сада раде и недељом

ОДЛУКА КОЈА ЋЕ ОБРАДОВАТИ СВЕ ГРАЂАНЕ: МУП - Шалтери за лична документа сада раде и недељом

ОТКРИВЕНА НАЈСТРОЖЕ ЧУВАНА ТАЈНА У ЈУГОСЛАВИЈИ: Усред Србије прављено ОВО моћно оружје

ОТКРИВЕНА НАЈСТРОЖЕ ЧУВАНА ТАЈНА У ЈУГОСЛАВИЈИ: Усред Србије прављено ОВО моћно оружје

ПОЉОПРИВРЕДНИЦИ ОЧАЈНИ ПОСЛЕ ВРЕМЕНСКЕ ХАВАРИЈЕ: Проклињу небо, све је уништено

ПОЉОПРИВРЕДНИЦИ ОЧАЈНИ ПОСЛЕ ВРЕМЕНСКЕ ХАВАРИЈЕ: Проклињу небо, све је уништено

Сребрна риба је сићушни инсект величине до 15 милиметара, а због своје боје и начина кретања је и добила назив сребрна рибица. Овај инсект нема крила, већ се креће полукружним окретима који подсећају на пливање рибе. У срединама које им посебно пријају за живот су веома активни и размножавају се веома брзо. Женка сребрне рибице може да остави и преко 3500 потомака, полеже јаја и до 100 пута у свом животном веку. Просечна животна старост им је око 4 године.

Да ли су штетне?

Нису забележени случајеви да сребрне рибице пренесу заразне болести на људе, па се због тога и не могу сматрати нарочито штетним по здравље људи, али то и даље не мења чињеницу да их није пријатно видети и да их не желимо у својој близини.

Иако су релативно безопасни по наше здравље, ови сићушни гмизави инсекти могу нанети неке мале штете у домаћинству.

Сребрна рибица се храни стварима које садрже скроб, папирима, књгама, тапетама, па чак и лепком за тапете. Штета коју том приликом нанесу је минимална. Поред омиљених папира, ови инсекти се могу хранити и тканинама, па није реткост да се нађу у тепиху или плакару.

Латинско име сребрне рибице је Леписма saccharinum, и настало је на основу њиховог омиљеног јела – угљених хидрата.

Stan
Стан / Извор: Профимедиа

Када знамо како живе и чиме се хране, није тешко открити станишта ових инсеката. Пошто воле влагу, топлоту и мрак, подруми и купатила најчешће су просторије где се могу видети. Најактивније су ноћу, а када их изненадимо и упалимо светло, примећујемо и да се ови инсекти крећу веома брзо, наводи Кантриливинг.

Воле влагу и могу да се пронађу и у кухињи, а ако тамо нађу и незаштићена паковања брашна и шећера, њиховој срећи неће бити краја.

Ови инсекти су посебно издржљиви и тешко се искорењују. Могу без хране да преживе и годину дана, а пошто се ларве легу на два месеца, не можемо бити мирни чак и када смо уништили сваку сребрну рибицу коју смо видели, пошто након излегања, за два месеца, можемо опет бити у истом проблем.

Превентивне мере

Постоји много начина да сребрна рибица нађе пут и усели се у наш дом, али постоје начини да ми те шансе сведемо на минимум.

Просторије које су влажне, на пример подруми, проветравајте што чешће, уколико приметите да у стану имате просторије које имају влагу, нађите начин да је се решите и исушите је, славине, одводе, проверавајте и одржавајте их исправним, књиге, посебно ако их имате у већем броју, пребришите повремено и преконтролишите.

Ако приметите трагове ових штеточина, ставите накратко књиге у замрзивач, тиме ћете уништити јаја сребрне рибице ако их је негде у књизи оставила, ако приметите сами јаја сребрне рибице, усисајте их, а кесу усисивача испразните одмах, по могућности што даље од куће.

Сву храну, посебно ону која садржи угљене хидрате, треба држати у херметички затвореним посудама.

Решење

Против ових инсеката можете да се борите и средствима које имате при руци, а то су: мириси и етерична уља – бриштите подове мешавином воде и сока од лимуна или алкохолног сирћа. Или на местима где сте их приметили ставите тупфере наквашене етеричним уљима менте, кедра, или еукалиптуса, ови инсекти не воле јаке мирисе.

Прашак за пециво – смртоносна комбинација за ове штеточине је прашак за пециво помешан са шећером, кромпир- издубите кромпир и ставите га видно место, сребрне рибице ће се накупити у кромпиру, после га само баците у контејнер.

krompir
кромпир / Извор: Профимедиа

Замке – можете пробати да сами направите ове једноставне замке. Парче папира намажите медом или на лепљивој траци можете додати шећер и поставити близу места где сте их приметили. Такође на дно дубоке тегле можете ставити мало брашна. Сребрне рибице ће успети да уђу у теглу, али неће успети да изађу.

Заједничко за све ове методе је да оне могу, и вероватно хоће, убити или заробити одраслу јединку, али неће нашкодити јајима или ларвама. Наизглед ћете решити проблем, али ваше задовољство ће бити кратког века.

Дезинсекција сребрне рибице

У случају да сте покушали да сами решите проблем, али без успеха, не оклевајте већ ангажујете стручни тим. Дезисекција даје прилично добре резутате у сузбијању ових инсеката. Њихов начин кретања заправо олакшава И њихово сузбијање, пошто прелазећи – гмижући преко филма који оставља инсектицид доводи до њиховог угинућа.

У поступку дезинсекције сребрне рибице се користе сертификовани специјализовани препарати, нешкодљиви по људе и кућне љубимце. Стамбене и пословне просторије се могу слободно користити након поступка.

Процедура није посебно компликована и не захтева претходне припреме. Најчешће заблуде које се везују за дезинсекцију – да је то отровно, да много кошта, и да се не може након тога боравити у стану или пословном простору – су само заблуде.

Иако имају егзотично име, то је врста егзотике коју не желите. У народу их зову водене бубе, а многи их мешају са буба русама. Али истина је да се сребрне рибице појављују врло често, и у великим бројевима. Распрострањене су широм планете, али нека ваш дом буде изузетак. Једини начин за потпуно искорењавање сребрних рибица је професионална дезинсекција.