Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЧАК 350.000 СРБА ЗАВИСНО ОД ИНТЕРНЕТА! Стручњаци упозоравају да ће за 10 година постати болест "број један"

01.06.2019. 00:04
Пише:
Србија Данас/Информер
Dečak, igrice, računar, kompjuter
Дечак, игрице, рачунар, компјутер / Извор: Профимедиа/илустрација

Број зависника од видео-игрица у Србији стално расте, а за десет година ово ће постати болест "број један" у нашој земљи, упозоравају стручњаци!

Према њиховим речима, око 350.000 Срба зависно је од игрица са интернета и већи део дана проведе играјући их. Колико је ово велики проблем, указује и Светска здравствена организација, која је претерано играње игрица уврстила међу психичка обољења.

Како напомињу, ово се не односи на повремено играње, већ само на оне особе које проводе до 10 и више сати сваки дан везане уз екран. Такви људи, временом запостављају породицу, пријатеље, посао, а има и драстичних примера да због игрица не стижу да једу и спавају и тако се озбиљно разболе.

Да ли сте се запитали ЗАШТО је ваше ДЕТЕ зависно од интернета - е, па ево ЗАПАЊУЈУЋЕГ ОДГОВОРА!

Да ли сте се запитали ЗАШТО је ваше ДЕТЕ зависно од интернета - е, па ево ЗАПАЊУЈУЋЕГ ОДГОВОРА!

СТРАВИЧНО: Деца од видео игрица могу да полуде, а ово су СИМПТОМИ

СТРАВИЧНО: Деца од видео игрица могу да полуде, а ово су СИМПТОМИ

Србија на 46. месту по БЕЗБЕДНОСТИ ДЕЦЕ, а какво детињство имају клинци у региону?

Србија на 46. месту по БЕЗБЕДНОСТИ ДЕЦЕ, а какво детињство имају клинци у региону?

Озбиљна болест

Ивица Младеновић, начелник Клинике за болести зависности Института за ментално здравље у Београду, каже да је зависност од игрица постала озбиљан проблем како у свету, тако и у Србији.

- Према подацима СЗО, од 1,8 до чак осам одсто светске популације зависно је од игрица. Што се тиче наше земље, тренутно око 350.000 Срба има проблем са зависношћу, од којих се бар 130.000 од рачунара и игрица буквално не раздваја - каже Младеновић и додаје да ову зависност треба веома озбиљно схватити јер поред психичких доноси и бројне друге здравствене проблеме.

Internet
Интернет / Извор: Профимедиа

Младеновић напомиње да на Институт све више долазе адолесценти са озбиљним проблемима проузрокованим претераним "боравком" у виртуелном свету.

- Ми у Институту већ неколико година радимо са оваквим зависницима, углавном младим људима. У дневну болницу нам долазе адолесценти који су чак напустили школовање како би без престанка могли да играју игрице, јер без њих не могу. Апстиненција од играња игрица је иста као и код хероинских зависника. Зависници пролазе кроз исту кризу, која се манифестује раздражљивошћу и агресивношћу, како према другима, тако и према себи, ако им неко забрани да се играју... Сви они, пре или касније, ако се не лече, преживе конфузију идентитета, која може да их претвори, и често то и чини, у психотичаре, епилептичаре, а често доживљавају и физичке колапсе - објашњава он и напомиње да је временски максимум који неко може да проведе уз телефон или компјутер, а да не постане зависник, највише десет сати недељно или око сат и по дневно.

НАРКОМАНИЈА БЕЗ ДРОГЕ Овако се Србија брани од НОВЕ СВЕТСКЕ ЕПИДЕМИЈЕ

НАРКОМАНИЈА БЕЗ ДРОГЕ Овако се Србија брани од НОВЕ СВЕТСКЕ ЕПИДЕМИЈЕ

ЗАСТРАШУЈУЋИ РЕЗУЛТАТИ ИСТРАЖИВАЊА МЕЂУ СТУДЕНТИМА: Силовање је "сасвим ОК, ако је у браку"!

ЗАСТРАШУЈУЋИ РЕЗУЛТАТИ ИСТРАЖИВАЊА МЕЂУ СТУДЕНТИМА: Силовање је "сасвим ОК, ако је у браку"!

АЛАРМАНТНО УПОЗОРЕЊЕ ЗА ГРАЂАНЕ: Лек који користимо изазива ИНФАРКТ и МОЖДАНИ УДАР! Српски лекари ЗАБРИНУТИ!

АЛАРМАНТНО УПОЗОРЕЊЕ ЗА ГРАЂАНЕ: Лек који користимо изазива ИНФАРКТ и МОЖДАНИ УДАР! Српски лекари ЗАБРИНУТИ!

На удару тинејџери

Милан Радовановић, психолог који ради у саветовалишту у коме се лече зависници од видео-игрица, каже да од ове болести најчешће пате тинејџери и мушкарци стари од 13 до 23 године.

- Преоптерећени смо колико имамо пацијената и муку мучимо да им помогнемо, а са овим проблемом ћемо тек као друштво да се суочавамо. Просто, то су људи које ништа друго не занима осим игрица, они константно повећавају број сати проведених испред рачунара, све мање и мање спавају, а на крају остају буди ноћ и дан. Јако их је тешко лечити, јер ми смо компјутеризовано друштво. Они не смеју да прилазе рачунарима и телефонима, али опет су им они потребни за школу или посао. Како ја програмеру зависном од видео-игара да узмем компјутер, кад он од компјутера живи, а имао сам и такав случај - каже он.

Slavica Đukić Dejanović
Славица Ђукић Дејановић / Извор: Србија Данас

Дејановић: Ограничите деци игрице

Министарка задужена за демографију Славица Ђукић Дејановић напомиње да бежање у виртуелни свет доводи до болести.

- То је проблем који је у Србији у порасту. Млађа деца би на интернету смела да проводе највише сат до сат и по, а она нешто старија до четири сата дневно, све преко тога је зависност - навела је министарка и подсетила да претерана везаност за модерне технологије доводи до тога да се деца осамљују, занемарују хигијену, школу, постају бесна и губе контакт са светом око себе.

Она је упозорила родитеље да су анксиозна деца и она којима је досадно или немају јасан став у већем ризику да се вежу за модерне технологије, да постану зависна и да је зато важно правилно распоредити њихово време.