Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КЉУЧА! У БЕОГРАДУ ДАНАС ИЗМЕРЕНО 68 СТЕПЕНИ?! Живе у термометру "полуделе" - издато алармантно УПОЗОРЕЊЕ за сутра (ФОТО)

08.07.2021. 18:02
Пише:
Србија Данас/Телеграф
temperatura
температура / Извор: Србија Данас

Термометар остављен на сунцу не приказује температуру ваздуха, већ температуру материјала од ког је термометар направљен.

Усред смо таласа тропских врућина и не само да се ми осећамо као да је напољу 70 степени, него тако показују и термометри. На једној од фотографија које деле становници Београда се види да је термометар овог пакленог дана измерио чак 68 степени.

Специјалне и Ласт минуте летње понуде - Кипар од 399€ - Турска од 429€ - Шпанија од 599€

Специјалне и Ласт минуте летње понуде - Кипар од 399€ - Турска од 429€ - Шпанија од 599€

НОВИ ЛЕТЊИ ХИТ - ЖЕНА СЕ КУПА У ФОНТАНИ ИСПРЕД ХРАМА! Понела чак и душек на надување, пролазници у неверици (ВИДЕО)

НОВИ ЛЕТЊИ ХИТ - ЖЕНА СЕ КУПА У ФОНТАНИ ИСПРЕД ХРАМА! Понела чак и душек на надување, пролазници у неверици (ВИДЕО)

(ВИДЕО) ГОРИ АСФАЛТ НА БЕОГРАДСКИМ УЛИЦАМА: Човек измерио 54 степена У ХЛАДУ дворишта, а онда је изашао на улицу и уследио је ШОК

(ВИДЕО) ГОРИ АСФАЛТ НА БЕОГРАДСКИМ УЛИЦАМА: Човек измерио 54 степена У ХЛАДУ дворишта, а онда је изашао на улицу и уследио је ШОК

Наравно да напољу није толика температура и наравно да нам се некад чини топлије и питамо се да ли стварно нема ни 40 степени, или нас метеоролози лажу. Ипак треба знати да се температура не мери тако што се термометар остави да се ужари на асфалту, на директном сунцу, јер такви подаци нису поуздани.

Термометри су у метеоролошким заклонима коју су на сунцу, на висини од два метра. Дрвени су и направљени тако да кроз њих циркулише ваздух. Унутар њих налаз се инструменти за мерење температуре и влаге. Због тога се каже да је у питању температура у хладу, јер термометар није директно изложен сунцу. То је температура ваздуха који удишемо, а он засигурно нема 70 степени.

Када би термометар био изложен сунцу, трпео би директно загревање и показивао енормно велику температуру. Али то онда није температура ваздуха, већ температура материјала од ког је термометар направљен. Због тога је метални термометар нашег читаоца забележио температуру која је достигла 68. подеок.

Vrućina, leto, toplo
Врућина, лето, топло / Извор: Профимедиа

Асфалт се загрева током целог дана и изручује топлоту. Људи изложени сунцу осећају високе температуре и могу да добију сунчаницу, али то није температура ваздуха, која се мери.

У Србији су у прошлости заиста забележени неки температурни екстреми, али они нису ни приближних вредности као лажне температуре са термометата који су стајали на сунцу. Највиша температура од кад постоје мерења до сада забележена је 24. јула 2007. у Смедеревској Паланци и износила је 44,9 степени.

Јул свакако и јесте најтоплији месец у години, те тропски таласи не треба да нас чуде. Према подацима РХМЗ-а, апсолутни максимуми температуре у посматраном периоду измерени су у јулу и крећу се у интервалу од 37.1 до 42.3 степена.

Још један пример који се појавио на Инстаграму, забележено је како мушкарац у главном граду најпре дигиталним мерачем измерио 54 степена у хладу дворишта, а потом је изашао на сунцу и мерач је инстант показао 60 степени.

Паклено на базену у Смедереву

Последњег дана јуна жива на термометру прешла је 35 степени. Ипак, температура коју је приказао мерач  на смедеревском градском базену, била је прави феномен.

Купачи су вероватно остали шокирани када су на дисплеју видели да је, око 15.26 сати, било чак 49 степени Целзијуса.

Иако је заиста било паклено, ово није стварна вредност, речено је из градских базена у Смедереву.

- То наравно није реална ситуација. Јуче јесте заиста било топло, али је разлог температуре на дисплеју вероватно тај што је термометар постављен тако да сунце директно бије у њега. Можда је услед тога дошло и до неког квара, што ћемо проверити - објашњено је.

devojke na plaži
девојке на плажи / Извор: Профимедиа

Иако су многи расхлађење потражили на базену, измерена температура многе је довела у дилему да ли уопште да бораве напољу на толикој врелини.

У Остружници високе температуре у хладу

Иако није ни близу температури од 68 степени, и термометар у Остружници се усијао.

Он је измерио 42 степена, али је ова температура измерена у хладу, где је термометар у саксији окружен зеленилом.

РХМЗ упозорава на врућине

Републички хидрометеоролошки завод од јуче упозорава на високе температуре. Оне су нас снашле и данас, а очекују нас и сутра.

Данас и сутра веома топло са највишом температуром у већини места од 34 до 38 степени.

У вечем делу земље данас је на снази црвени метеоаларм, који означава да је време врло опасно. Прогнозиране су нарочито опасне временске појаве, а таквог су интензитета да могу да проузрокују влиеку материјалну штету и буду веома опасне по безбедност људи и животиња. Треба често да се информишете о детаљима очекиваних метеоролошких услова и ризика и следите наредбе и савете надлежних државних служби.

У Источној, Југоисточној, Југозападној Србији и на Косову и Метохији на снази је нарандђасти метеоаларм, што имплицира да је време опасно.