Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ЧЕКА НАС 15.000 ЗАРАЖЕНИХ ДНЕВНО" Др Удовичић открио када почиње нови ПИК КОРОНЕ, једна ствар улива наду

25.07.2022. 09:05
Пише:
Србија Данас/Курир
 Ivo Udovičić
Иво Удовичић / Извор: Србија Данас

Др Иво Удовичић открио је шта нас очекује на јесен, шта га брине, а шта види као једину светлу тачку у овом неочекиваном летњем таласу короне.

- Већ смо попунили пола капацитета болнице, а тек нам следи пик таласа са 10.000 до 15.000 зараженихкорона вирусом на дневном нивоу. Брине ме да ли ће болнице Карабурма и Батајница бити довољне да збринемо пацијенте из Београда у овом летњем периоду, а сигуран сам да на јесен нећемо и да ће неки већи клиничко-болнички центри морати да уђу у ковид систем. У болници су искључиво угрожене категорије - старији и с придруженим болестима који нису примили четврту дозу вакцине иако им је јасно препоручена. Имунитет траје око три месеца, па иако имају три дозе, сада као да нису ни вакцинисани - рекао је пуковник доц. др Иво Удовичић, командант војне ковид болнице Карабурма.

ХАОС НА ГРАНИЧНИМ ПРЕЛАЗИМА И ОВОГ ЈУТРА: На Прешеву се чека два и по сата на излазу из Србије

ХАОС НА ГРАНИЧНИМ ПРЕЛАЗИМА И ОВОГ ЈУТРА: На Прешеву се чека два и по сата на излазу из Србије

ПАКЛЕНИ ПОНЕДЕЉАК У СРБИЈИ: Температура и до 37 степени, ево када нам стиже расхлађење

ПАКЛЕНИ ПОНЕДЕЉАК У СРБИЈИ: Температура и до 37 степени, ево када нам стиже расхлађење

ХАОТИЧНО НЕВРЕМЕ ПОГОДИЛО ПЉЕВЉА: Гром ударио у породичну кућу, у њој било ЧЕТВОРО ДЕЦЕ

ХАОТИЧНО НЕВРЕМЕ ПОГОДИЛО ПЉЕВЉА: Гром ударио у породичну кућу, у њој било ЧЕТВОРО ДЕЦЕ

Колико има пацијената?

- Пре таласа били смо на свега седам пацијената, а сада их је већ 47. Иако смо приближно на 50 одсто капацитета болнице, ово је у односу на број ангажованог особља максимална попуњеност. Нисмо очекивали овај летњи талас и оволико велики број пријема, људи су нам на годишњим одморима, многи користе и старе које нису могли раније. И инсистирам да им не прекидамо одмор, трећу годину здравствени радници подносе огроман терет, а још нас чека и јесен с пуном болницом - наводи он. 

Какав је профил садашњег ковид пацијента?

- Пре таласа и док је био низак интензитет епидемије, пацијенти су били старости од 80 до 90 година, а сада се та граница мало спушта, долазе и млађи од 70, док најмлађи има 57 година, али и оперисану малигну болест. Садашњи пацијенти имају године и придружене болести, углавном су слабо покретни, тешки плућни, срчани, бубрежни, онколошки болесници. И сви с тешким клиничким сликама ковида. Већина је на кисеонику, чија је потрошња, истина, сада мања, али сви имају обострану упалу плућа, и и даље умиру. У интензивној је увек 10 одсто пацијената (током делта соја било је и до 20 одсто), па их је сада четири, од којих три на респиратору. Много је пацијената из других болница - каже др Удовичић.

Пацијенти морају да буду негативни да би легли у болницу. Јесте да и тако може да промакне неко позитиван, али рекло би се да су овде пре кривци здравствени радници, који ни маске не носе, а и не тестирају се. 

- Тога сигурно има, нико не може да каже да нема. Да сви здравствени радници поштују мере, да сви носе маске и рукавице, бришу руке алкохолом, другачије би било. Огромна већина њих је млађа популација која може да донесе вирус, а да нема никакве симптоме. Примили смо деку од 96 година, који ме пита: "Откуд мени корона када нигде не идем?" Али му долазе унуци. Е, то је проблем. Да немамо старију популацију, можда бисмо могли и да прогласимо крај епидемије. Клиничка слика код млађих је никаква или слаба - температура два дана, бол у грлу, много блаже од грипа - објашњава Удовичић. 

Ivo Udovičić
Иво Удовичић / Извор: Србија Данас

Епидемиолози тек за две недеље очекују пик, а већ имамо више од 4.000 новозаражених за дан.

- Мислили смо да ће овај талас кренути у другој половини августа, а поранио је месец дана у целом свету, па и код нас. Пик ће се осетити када будемо имали између 10.000 и 15.000 заражених на дневном нивоу. Стићи ће и јесен, услови погодују вирусу, па можда нећемо ни имати заравњење и пад броја заражених. Можда ће овај талас практично да се настави на јесењи, па тамо до Нове године, када ће бројеви да падају, па у јануару поново да расту - сматра др Удовичић.

И увек званичне бројке множимо бар са пет да бисмо видели стварни број новозаражених?

- И увек бројке множимо са пет. Међутим, нама је битан број хоспитализованих у ковид болницама и број оних који се заразе у болницама. И на то морамо да се фокусирамо, да спречимо заражавање у болницама. И да у пику таласа избегавамо да идемо код старијих, морамо их чувати - каже он. 

Бар овај БА.5 сој омикрона, који доминира код нас, развија најслабију клиничку слику до сада?

Корона и следеће године?

- Када смо улазили у причу с короном, знали смо да ће да траје четири године. Сигуран сам да ће епидемија трајати и следеће године, а којим интензитетом - не знам. Имаћемо опет циклично таласе, најмање два. Велики проблем је што вирус заиста ненормално мутира, кад год мислимо да смо створили имунитет, он се промени. Имамо сада већ не знам колико типова омикрона и свака следећа варијанта избегава наш имуносистем. Најугроженију популацију вакцинисати и три пута годишње ако треба, јер имунитет траје око три месеца. Вакцина није ефикасна као што је била, али све студије показују да и даље штити од тежег облика болести, смртног исхода и постковида - каже др Удовичић.

- Једина срећна околност је да је клиничка слика за огромну већину људи практично блага. Али опет нам се пуне ковид болнице. Добра ствар је да је просечно лечење краће. За делта сој био је 11-12 дана, а сада је од осам до десет. Практично на сваких 12 дана добијемо два дана, што много значи због пријема пацијената у болницу - објашњава. 

Брине ли вас овај кентаур, односно БА.2.75 подваријанта омикрона?

- Не, не брине ме ниједна подваријанта омикрона. Само ме брине да ли ћемо ми и Батајница бити довољни да збринемо пацијенте из Београда, да ли ће Крушевац бити довољно велики за део Србије који покрива или Мишелук за Војводину. Бићемо на ивици у овом летњем таласу. Код нас је 140 кревета, ако и другу, мању зграду почнемо да користимо, а Батајница има 907, али може још да додаје, можемо око 1.100 пацијената да збринемо. Сада два одсто заражених заврши у болници (код делте је ишло и до 10 одсто), па Батајница на око 4.000 новозаражених има између 20 и 35 пријема дневно. Све док дневне бројке буду до 10.000, мислим да ћемо моћи сами, а потом, нарочито у септембру, сигурно ће бити потребна испомоћ неке од већих болница - каже он. 

Да ли уопште има смисла сада се вакцинисати?

- Апсолутно да за угрожене категорије, за које смо још прошле године препоручивали четврту дозу. Сада у болници имамо само једног пацијента са четвртом дозом. А трећу су сви примали до краја новембра 2021, од када је прошло осам месеци. Од почетка епидемије таласи нам долазе на свака три месеца, колико траје природни или вакцинални имунитет. И сад, после осам месеци, они с три дозе као да немају ништа, као да нису вакцинисани. И то је проблем. Четврту дозу требало је да приме у марту или априлу. Али чим прође талас, сви забораве да то није крај. Па ’ајде, вакцинисаће се ове недеље, па за десет дана, па за 15 дана... И пропустили смо ту четврту дозу. Најгора опција је када се људи вакцинишу у пику епидемије, кад је огроман број заражених. Добиће корону, па ће рећи да је то због вакцине, као што се већ дешавало. Али опет треба потенцирати да се вакцинишу четвртом дозом - наводи он. 

Сада ћемо се сви прокужити?

- Да пустимо прокужавање, значило би да пустимо бројеве између 20.000 и 30.000 на дневном нивоу. Они који воде рачуна о себи треба да носе маске, нема потребе да држава више уводи мере. После три године нема човека, па чак ни детета, који не зна мере заштите. То је сада заиста дело личне одговорности. Већ сада на улици има више људи које носе маске него раније. А млади немају више одговорност према себи, већ према другима. Они су носиоци вируса а да то ни не знају, а иду код баба и деда, старијих - закључује командант војне болнице др Удовичић.