Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ЦЕЛА ГРУПА МАЛИШАНА СЕ ВРАТИЛА ПОЗИТИВНА СА ИЗЛЕТА" Драматично у Крагујевцу, повећава се број новозаражених

29.01.2022. 08:00
Пише:
Србија Danas/Telegraf.rs
đaci
ђаци / Извор: Профимедиа

Екскурзије у јеку короне, када бележимо и по 20.000 заражених дневно, звуче као научна фантастика.

Међутим, портпаролка Дома здравља у Крагујевцу Данијела Петровић изјавила је да их и те како има. Како је навела за медије, последњих десетак дана број деце која су позитивна веома је порастао, а сами малишани објашњавају да су дошли управо са рекреативне наставе.

- Последњих десетак дана међутим имамо око 150 прегледа дневно, а међу њима око 70 ковид позитивне деце. Када их питамо, они сами кажу да су били на рекреативној настави - на Гочу, Златибору, Руднику… Недавно је такође једна цела група која је била на рекреативној, независно од симптома, тестирана и испоставило се да су сви позитивни - испричала је Данијела.

ВАКЦИНА, ИЛИ ПРЕЛЕЖАНА КОРОНА: Српски епидемиолог разрешио дилему, познато који имунитет траје дуже

ВАКЦИНА, ИЛИ ПРЕЛЕЖАНА КОРОНА: Српски епидемиолог разрешио дилему, познато који имунитет траје дуже

СМИРУЈЕ СЕ СИТУАЦИЈА СА КОРОНОМ У СРБИЈИ? Њујорк Тајмс пише: За недељу дана наша земља се са 13. спустила на 18. место

СМИРУЈЕ СЕ СИТУАЦИЈА СА КОРОНОМ У СРБИЈИ? Њујорк Тајмс пише: За недељу дана наша земља се са 13. спустила на 18. место

МАЈКА НА ТЕЛЕВИЗИЈИ ПРЕПОЗНАЛА СИНА КОЈИ ЈЕ НА РОЂЕЊУ БИО УКРАДЕН: Одмах урадила ДНК ТЕСТ, а онда се сазнала ЦЕЛА ИСТИНА

МАЈКА НА ТЕЛЕВИЗИЈИ ПРЕПОЗНАЛА СИНА КОЈИ ЈЕ НА РОЂЕЊУ БИО УКРАДЕН: Одмах урадила ДНК ТЕСТ, а онда се сазнала ЦЕЛА ИСТИНА

Трагом ове информације, медији су питали васпитачице у вртићима и учитељице у школама има ли путовања. И добили су потврдан одговор, али и да је реч о путовањима у приватној режији, а не о онима која организују саме школе и обданишта.

- Да, деца су била на зимовању. Родитељи су их водили на Дивчибаре, Тару, Златибор... Али, да ли можете било кога да кривите за то. Много је ризичније када седе у пуној учионици или једу у препуној сали за ручавање - револтирано поручује учитељица Весна Јеротијевић из Чачка.

Како каже, ситуација у школи је крајње хаотична. Од 27 деце, шесторо јој данас није дошло у школу, а право стање, додаје, тек ће се видети наредне недеље.

- Последње што смо организовали од путовања била су летовања на почетку школске године. Од тада нисмо делили анкетне листиће за екскурзије и рекреативне наставе. Било је наговештаја да ће то моћи у другом полугодишту, али за сада од тога нема ништа. Видите колико је заражених - закључује Весна Јеротијевић.

У вртићима је, наводе нам, ситуација на ивици немогућег.

- Молимо родитеље да долазе по децу раније, јер смо на граници издржљивости - одмах на почетку разговора поручује нам Сузана Лазаревић, председница Одбора предшколаца синдиката Независност.

У многим вртићима чак апелују на родитеље да ко не мора, не доводи децу, јер су васпитачице масовно заражене, а оне које раде сналазе се како знају и умеју да би прегурале дан по дан.

- Раније је била пракса да идемо на зимовања и летовања, али сада тога више нема. За Београд не могу да тврдим, али за остатак Србије да. Семинари, излети, окупљања, све је укинуто. Нико и не тражи да се иде. Нама је сада приоритет да се организујемо у послу док је већина запослених заражена - прича Лазаревић.

Међутим, у Београду је, како се сазнаје, један вртић баш прошле недеље организовао излет.

vrtić
вртић / Извор: Профимедиа/илустрација

Иначе, услове за организовање екскурзија и излета прописао је Институт за јавно здравље "др Милан Јовановић Батут" 17. децембра прошле године у документу "Препоруке за извођење излета, екскурзија, зимовања и других путовања ученика и деце у предшколским установама". Ту се наводи:

- Главни услов за организовање поменутих vannastavnih активности је да се организују у периодима ниже учесталости ковида 19 на територији где се иста организује (кумулативна инциденција за претходних 14 дана испод 300 случајева на 100.000. становника и да је тренд учесталости у опадању).

С обзиром на то да је у последњих две недеље преко 1.000 оболелих на 100.000 у целој Србији, овај критеријум није испуњен. Поред тога, Министарство просвете је почетком школске године школама проследило упутство да се ђачка путовања могу извести само уколико је школа у зеленој зони, као и дестинација на коју се путује.

Ипак, родитељи не желе да децу због тога држе затворене. Педијатар Милан Лековић каже да му је познато да деца и даље масовно путују са родитељима, одлазе на зимовања и летовања, али и да је то, како каже, добро за њихов имунитет.

- Деци је потребан редован сан, исхрана и кретање. Против сам било какве изолације деце - изричит је Лековић.

Међутим, оно што запослени у школама и вртићима замерају родитељима нису путовања, већ одласци са децом на масовна окупљања у затвореном простору, какве су свадбе, пунолетства и друга славља са стотинама људи.