Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЧЕТИРИ МОГУЋА КОРОНА СЦЕНАРИЈА: Један од њих сви прижељкујемо, а ако се последњи обистини следи НОВИ ПАКАО

18.02.2022. 08:14
Пише:
Србија Данас/Блиц
Korona virus
Корона вирус / Извор: Shutterstock

Две су оптимистичне, а друге две указују да нам следи нови круг онога што смо са муком прошли.

Укидање свих мера против корона вируса и значајно опадање броја заражених, створило је оптимистички став међу људима широм света да се коначно овој смртоносној пандемији бижи крај.

Ипак, упркос тренутно повољнијој епидемиолошкој ситуацији и смиривању жестоког таласа, светски па и наши стручњаци истог су мишљења да корона вирус сигурно још неће нестати, а страх је да би могао постати и још опаснији.

СЛАВИМО СВЕТУ МУЧЕНИЦУ АГАТИЈУ: Жене је посебно поштују, обавезно јој се помолите на данашњи дан!

СЛАВИМО СВЕТУ МУЧЕНИЦУ АГАТИЈУ: Жене је посебно поштују, обавезно јој се помолите на данашњи дан!

РЕД ОБЛАКА, ПА РЕД СУНЦА: Температура изнад просека за ово доба године и данас

РЕД ОБЛАКА, ПА РЕД СУНЦА: Температура изнад просека за ово доба године и данас

ПАНДЕМИЈИ ЈЕ ДОШАО КРАЈ? Европске државе полако укидају мере - ево шта чека Србију

ПАНДЕМИЈИ ЈЕ ДОШАО КРАЈ? Европске државе полако укидају мере - ево шта чека Србију

Оно што је сасвим извесно јесте да ће се вирус у наредном периоду развијати и мењати, а према страним научницима тренутно су у оптицају четири варијанте како би могла да изгледа пандемија у наредних 12-18 месеци.

Две су оптимистичне, а друге две указују да нам следи нови круг онога што смо са муком прошли. Наши стручњаци, не исклучују ни једну од могућих опиција.

Четири могућа сценарија

Група угледних британских научника, окупљених у Саветодавној научној групи за ванредна стања (САГЕ), разрадила је четири сценарија везана за корона вирус која се могу очекивати у блиској будућности и назвали су их - оптимистички, умерено оптимистички, умерено песимистички и песимистички.

Уз напомену, да, ипак, не могу потпуно да се искључе ни неке друге опције. Оно што је заједничко за сва четири сценарија је да ће корона вирус наставити да циркулише у популацији и да ће сигурно бити нових варијанти и сојева. Највеће разлике, међутим, везане су за заразност и стопу смртности од будућих варијанти, као и колико ће се често појављивати и где.

Оно што свакако и даље остаје као најважније јесте имунизација. Глобална вакцинација ће бити кључ борбе против короне, уз праћење, брзо детектовање, нове лекове и тестирање. Таласи ће бити тежи и опаснији ако се не буду на време детектовали и откривали, односно ако степен вакцинације буде низак, тврде британски научници.

Сценарио 1: Оптимистички

Пошто ковид неће тек тако нестати, најбоља опција је да ће он постати сезонског карактера, да ће се појављивати током јесени/зиме, сваке године, али са слабијим симптомима.

Нови сојеви ће се појављивати, али неће бити великих промена и разлика у односу на претходне (нешто попут разлика између омикрона и стелт омикрона), неће изазивати теже последице од, на пример, делта соја, а вакцине ће бити веома делотворне против њих.

У будућности би могли да се појаве и ван овог периода мањи таласи или нове варијанте у појединим регионима са малим бројем вакцинисаних особа, али би били "ограниченог дејства".

Korona virus
Корона вирус / Извор: Профимедиа

Сценарио 2: Умерено оптимистички

Нешто мање добар сценарио предвиђа таласе током јесени и зиме слични овом који смо сада имали са омикрон сојем. Дакле, предвиђа се да би корона постала сезонска, током хладних дана, али да би могле да буду боље и лошије године. Током тзв. лошијих вирус би могао да делује као што је то чинио за време делта соја.

Ипак, тешки и смртни случајеви били би ограничени на најрањивије, на најстарије становнике и оне са лошим имунитетом. Вакцине би сваке године биле "апдејтоване" и давале би се пре свега угроженим групацијама становништва, док би неке земље могле у тзв. "лошим годинама" да уведу и обавезно ношење маске.

Сценарио 3: Умерено песимистички

По овом сценарију, у наредних 12 до 18 месеци би нас дочекала нова варијанта короне, нови сој, који би довео до већег таласа заражавања, потенцијално чак и ван периода јесен/зима. Ипак, тешки и смртни случајеви били би "ограничени" на најстарију и најрањивију популацију. Овај сценарио предвиђа појаву нових сојева наредних година, некад и по више од једног за 12 месеци, а у "лошим годинама" могли би да буду опасни као што је била делта.

Лакоћа преношења и избегавање вакциналног имунитета били би слични као код омикрона. Вакцине би се "освежавале"сваке године, а добра вест је да не би било поновљених таласа инфекције, посебно не међу школском децом. И по овом сценарију, неке земље би током удара короне могле да уведу обавезно ношење маски.

korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа

Сценарио 4: Песимистички

По најгорем сценарију, велики таласи са већим бројем тежих случајева наставиће да се понављају и у наредних 12 до 18 месеци, а најугроженији ће бити они који су невакцинисани или раније нису преболели корону.

Долазило би до појаве нових сојева, од којих би неки веома успешно смањивали учинковитост цепива. Ово би аутоматски доводило и до пораста смртности, а посебно би у порасту био и дуготрајни утицај познат као лонг ковид.

Вирус је непревидив, све је могуће

Узимајући у обзир ова четири сценарија која британски научници предвиђају у наредном приоду, наши стручњаци сматрају да је то изузетно храбар подвиг, јер је јако тешко предвидети у ком правцу ће вирус да иде, имајући у виду колико нас је пута преварио.

- Сва четири поменута сценарија су врло могућа. Вирус је непредвидив, изненади нас таман кад мислимо да смо га победили. Као што можемо и даље да видимо и поједине случајеве оболелих од короне са изненадним смртним исходом, срећа таквих случајева није много и неће их ни бити - каже епидемиолог Радмило Петровић.

Епидемиолог каже да је тешко предвидети наредно кретање овог вируса који се показао као вирус изненађења.

- Што се тиче могућег сценарија кретања вируса у наредном периоду од годину и по дана, тешко је то рећи. Ово је вирус изненађења. Тако смо се надали и после првог таласа, па нам дође нови сој и направи још гору ситуацију. Тешко је веровати овом корона вирусу шта ће да ради и како ће даље да се понаша. Ја бих волео да буде овај први сценарио који бритински научници предвиђају - каже епидемиолог Радмило Петровић.

Вирус неће нестати, постаће као грип

Да је ситуација тренутно свакако непредива, мишљења је микробиолог, проф. др Нада Куљић-Капулица, али како каже уколико се овај вирус буде у будућности понашао попут осталих корона вируса којих је укупно четири, његова највећа јачина биће током зимског периода.

- На основу порођења са осталим корона вирусима, који су бенигни и има их укупно четири и присутни су током целе године а највећи интензитет им је крај зиме и пролећа, ако се овај буде понашао попут тога онда ће то тако бити, ако не онда ко зна - каже она.

Она додаје да је јако тешко предвидети у ком правцу ће сада вирус ићи али каже да је ово нека најперспективнија прогноза.

- Тешко је то предвидети зато што нам је овај вирус правио свакаква изненађења, али у сваком случају то је нека најперспективнија прогноза, да ће циркулисати као што већ циркулише међу људима, да ће давати блажу болест попут осталих корона вируса, и да ће повремено изазивати теже или лакше болести и да ће га највише бити управо у овом периоду - каже др Капулица.

Она напомиње да ово није дефинитивна тврдња, имајући у виду да је вирус непредвидив.

- Ово важи ако се вирус буде понашао као што се понашају остали корона вируси. Пошто ми не знамо како ће се овај вирус понашати, тешко је направити било какву прогнозу. Оно што је сигурно, овај вирус не може тотално да нестане, он ће увек бити ту, као грип отприлике и остали корона вируси - закључује др Капулица.

Корона ће постати ендемска болест

Јасно је да свакој пандемији у једном тренутку дође крај, па и овом вирусу који погађа човечанство више од две године, али стручњаци нису сигурни када и како ће се то десити. Многи упозоравају да се ова пандемија неће нагло окончати и да ће свет морати да научи да живи са вирусом који не иде нигде.

Да корона неће нестати слаже се епидемиолог др Предраг Кон, који сматра да ће вируус прећи у ендемску болест.

- Треба схватити да корона вирус нестати неће. Он је опстао на планети, то смо схватили у јуну прошле године, кад су почели да оболевају вакцинисани у Израелу, јасно је било да долази до пробоја имунитета, јер се ради о мртвој вакцини, али нико није очекивао да ће тако брзо ићи. То ће из епидемијске ситуације да пређе у ендемску болест где ће болест и даље постојати јер човечанство није нашло начин да се избори. Биће континент као што је Африка где нема двоцифреног броја вакцинисаних, вирус ће да циркулише и да се мења и враћаће се назад, кад се врати - дочекаће га имунитет популације - рекао је др Кон недавно гостујући на РТС.

Predrag Kon
Предраг Кон / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Епидемиолог је објаснио да је случај идентичан грипу. Објашњава да кад је грип у питању, зна се, једном у осам година се човек сусретне са вирусом, код короне се не зна тачно, каже епидемиолог и коментаришући тренутну ситуацију сматра да ми јесмо у завршници, и да то јесте оптимистично, а да ће за неких месец дана, поново да нас захвати неки нови талас с тим што неће бити тако велики.

Идентичног мишљења су и руководиоци америчке фармацеутске компаније Фајзер, који кажу да је њихово очекивање да ће корона постати ендемска болест до 2024 године.

- Верујемо да ће COVID-19 прећи у ендемско стање, потенцијално до 2024. Могла би постати ендемска болест када би популације широм света имале довољан имунитет на вакцине, или када би хоспитализације и смртни случајеви стављени под контролу - рекла је глобална председница Фајзер Vaccines Nanette Цоцеро.

Међутим, главни научни директор Фајзера Микаел Долстен тврди да то неће важити за све, већа само за ону популацију која буде имала висок степен вакцинисаних, док ће код других пандемија и даље трајати.

- Чини се да ће у наредних годину или две неке регије прећи на ендемски модел, док ће друге регије наставити у пандемијском режиму - рекао је он, јавља Анадолу Agency (АА).

Долстен сматра да би појава нових варијанти могла утицати на то како ће се пандемија наставити.

korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа

Према неким светским предвиђањима, чак и кад се прогласи крај пандемије, неки ће се делови света и даље мучити с обуздавањем ширења вируса, посебно у сиромашним земљама без довољно расположивих доза вакцина и лекова против ковида.

Два могућа решења за побеђивање пандемије

Епидемиолог Радмило Петровић каже да иако је немогуће предвидети шта нас чека у блиској будућности, оно што је сасвим сигурно да за побеђивање пандемије постоје два решења. Један је да се вакцинише цела популација вакцинама које су тренутно актуелне, или да осмисли боља и јача вакцина која ће штитити на дужи период.

- Једино решење јесте у вакцинацији, с тим што треба да се повећа вакцинација на целој планети. Од осам миијарди људи, бар седам да буде вакцинисано. То је једино решење, да нема корна вирус више где да мутира - каже епидемиолог.

С друге стране, за разлику од других вируса, овај изазива слаб имунски дговор, па многи после 3 до 4 месеца поново оболе.

- Друго решење је да треба ићи на другу герацију вакцина, треба направити јаче вакцине, квалитеетније, снажније, које ће да оснаже организам који ће бити заштићен трајније него што је то тренутно случај - сматра стручњак.

Он додаје да у историји ни једна вакцина није била ефикасна први пут, тек касније су усавршаване да би се на крају дошло се до изузетних резултата, те тако и у овом случају треба ићи даље у науци док се не дође до што бољг резултата.