Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ЧЕТИРИ НАЈОТПОРНИЈА ГРАДА У СРБИЈИ: Имају НАЈВИШЕ ЗАРАЖЕНИХ од почетка пандемије, али и једну ВЕЛИКУ ПРЕДНОСТ

22.09.2020. 20:47
Пише:
Србија Данас/Телеграф
korona virus
корона вирус / Извор: Фото: СД/Илустрација

Ови градови, имају и највише антитела на корону.

- Са једне стране имате страшан број оболелих и страшан број умрлих, а са друге имате одговор да у тој популацији имате највише људи са позитивним IgG антителима, доказом да су створили имунитет на корона вирус - објашњава професор др Бранислав Тиодоровић, члан Кризног штаба за борбу против ковид-а.

Денвер узвраћа ударац - Подржи Јокића и друштво уз 1.000 РСД бонуса и то БЕЗ УСЛОВА

Денвер узвраћа ударац - Подржи Јокића и друштво уз 1.000 РСД бонуса и то БЕЗ УСЛОВА

СРБИЈА ПОНОВО УВОДИ ВАНРЕДНО СТАЊЕ? Тиодоровић о ситуацијама кад немате контролу над ширењем заразе

СРБИЈА ПОНОВО УВОДИ ВАНРЕДНО СТАЊЕ? Тиодоровић о ситуацијама кад немате контролу над ширењем заразе

КОРОНА БЕЛЕЖИ ПОРАЗ ЗА ПОРАЗОМ: Још једна општина укинула ванредну ситуацију

КОРОНА БЕЛЕЖИ ПОРАЗ ЗА ПОРАЗОМ: Још једна општина укинула ванредну ситуацију

Београд, Нови Сад, Ниш и Крагујевац четири су града у Србији, у којима је од почетка корона вируса у нашој земљи, забележен највећи број грађана којима је дијагностикован ковид 19. Ова четири града, самим тим, имају и највећи број антитела на корона вирус. 

Од 6. марта до данас, када је први пут регистрован корона вирус у Србији, највише потврђених случајева заразе корона инфекцијом, убедљиво је забележено у Београду, што је и било за очекивати, с обзиром на то да се ради о двомилионском граду. Српска престоница, наиме, са 36, 67 одсто заражених заузима прво место, док Нови Сад, Ниш и Крагујевац имају испод 5 одсто заражених од почетка епидемије.

Професор др Бранислав Тиодоровић, епидемиолог и члан Кризног штаба за борбу против корона вируса, објашњава да је логичан закључак да у оном граду у којем смо имали највише потврђених случајева, имамо и највише антитела.

- То је законитост великих бројева. Логичан је закључак да, ако смо у неком граду имали велики узорак оболелих, да ће он, са онима који су је прележали, имати највећи проценат антитела на корону. Београд је у јулу месецу имао огроман број оболелих. Сећате се да је више пута речено да је 80 одсто свих позитивних у Београду. Болнице су биле тако затрпане, да су пацијенти морали да се шаљу ван Београда, у Младеновац, Смедерево, Шабац...

- Са једне стране имате страшан број оболелих и страшан број умрлих, а са друге стране имате одговор да у тој популацији имате највише људи са позитивним IgG антителима, доказом да су створили имунитет. Према томе, када имате тако огроман број, нормално је да ће и бити највише оних који ће створити одређени ниво имунитета - објашњава проф. др Тиодоровић.

Мада је Ниш, са мање од 5 одсто оболелих, у прва четири града по броју заражених, проф. др Тиодоровић додаје да он није лош, а поготово то није био у другом, много јачем пику, који је експлодирао у јулу.

- Ситуација у Геронтолошком центру у Нишу произвела је утисак да је огроман број оболелих и у Нишу, али у њему је ситуација и у другом пику била скоро, па мирна. Нама су болесници са стране представљали 60 до 65 одсто пацијената - каже он.

Узимајући и обзир све ове бројке, наводи да је питање да ли су оне довољно и да ли ћемо створити колективни имунитет, за шта је, подсећа, потребно да имамо 60 одсто укупног становништва са антителима. 

- Нико у свету није доказао да има тај ниво. Нико не не зна ни колико тај имунитет траје. Ни код грипа, чак, нико не може да утврди да ли он након вакцинације или ако се прележи, траје 10 месеци или годину дана, а грип је ту годинама. Ово је нова болест, нови вирус - објашњава он и додаје:

- Све ово што сам рекао је претпоставка закључена на логичном закључивању да тамо где има више оболелих, има више оних који су створили антитела. Али, фали нам студија која треба да утврди колективни имунитет.

У Србији је иначе, рађена студија о колективном имунитету, међутим, био је мали одзив грађана да учествују у њој.  

У оквиру ње требало је да се тестира 7.000 домаћинстава, односно 17.000 старијих од 7 година. Од 11. маја, када је тестирана прва породица, па до јула, за нешто више од месец и по дана, тестирано је на антитела само 1.000 грађана. 

Резултати су показали да имунитет има 6,4 одсто популације, што одговара броју од око 448.000 људи.

Професорка и продекан Медицинског факултета Татјана Пекмезовић, вођа студије, и управница Института за епидемиологију, у јулу је рекла да се студија наставља на исти начин, али да иде јако споро, и навела разлог због чега је то тако:

- Људи се јако устежу да дођу - рекла је проф. др Пекмезовић.

Тадашњи резултати студије су показали да највећи проценат грађана са развијеним имунитетом има у Шумадији и Западној Србији где је он износио 7,2 одсто, док је у Београду 7 одсто, а у Јужној и Источној Србији 5,6 одсто. Проценат је најнижи био у Војводини, где је износио 3,1 одсто.

Резултати су показали и да мушкарци имају више антитела - 8,1 одсто, у односу на жене - 5 одсто, као и да су антитела најчешће присутна код популације млађе од 20 година, а ређе код испитаника који имају преко 80 година.

У Новом Пазару 55 одсто има антитела 

Директор Завода за јавно здравље у Новом Пазару Шефадил Спахић рекао је почетком овог месеца да су последња тестирања пацијената на корону у том граду показа да 55 одсто њих има IgG антитела.

Он је за медије објаснио да то указује да има много оних који су имали овај вирус, али без икаквих карактеристичних симптома.

- Оно са чиме се сусрећемо је и чињеница да је код већине наших суграђана код којих је серолошки (брзи) тест на корону показао да су позитивни, ПЦР тест је негативан - рекао је Спахић и нагласио да се ситуација редовно прати и да се сви ИгМ позитивни пацијенти обавезно шаљу и на ПЦР тестирање.

У Србији је корона вирус до данас потврђена код 32.999 особа од укупно тестираних 1.084.893. Ковид нам је однео 743 живота.

Према најновијим информацијама у вези са корона вирусом, он је у последња 24 сата потврђен код 61 особе, а преминулих нисмо имали у истом периоду. У болницама су хоспитализоване 323 особе, од којих су 23 прикључене на респиратор.