Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЦИФРА ВАКЦИНИСАНИХ КОЈА НАМ ЈЕ ПОТРЕБНА ДА БИ КОРОНИ ЗАДАЛИ КОНАЧАН УДАРАЦ: Овим темпом срљамо ка изгубљеној бици

11.03.2021. 07:52
Пише:
Србија Данас/Блиц
korona virus
корона вирус / Извор: Реутерс

Нажалост, очигледно је да живимо последице десетогодишње антивакцинашке кампање на друштвеним мрежама

Потребно нам је најмање два милиона вакцинисаних да бисмо задали коначан ударац ковиду, али искуство једног београдског лекара о процесу вакцинације у његовој државној клиници слика је Србије у малом и упозорава нас да, нажалост, овим темпом срљамо ка изгубљеној бици.

БРОЈКЕ СВЕ ГОВОРЕ: Србија и даље у европском врху по броју вакцинисаних, дато 1.792.912 доза цепива

БРОЈКЕ СВЕ ГОВОРЕ: Србија и даље у европском врху по броју вакцинисаних, дато 1.792.912 доза цепива

ВРАЊАНАЦ НАКОН ДВЕ РАЗЛИЧИТЕ ВАКЦИНЕ ИМА ЈОШ ЈЕДАН ПРОБЛЕМ "Знали су ме као музичара, а сада сам медицински феномен"

ВРАЊАНАЦ НАКОН ДВЕ РАЗЛИЧИТЕ ВАКЦИНЕ ИМА ЈОШ ЈЕДАН ПРОБЛЕМ "Знали су ме као музичара, а сада сам медицински феномен"

АЛАРМАНТНО УПОЗОРЕЊЕ ДИРЕКТОРА УКЦ НИШ: Дневна потрошња кисеоника као некада месечна

АЛАРМАНТНО УПОЗОРЕЊЕ ДИРЕКТОРА УКЦ НИШ: Дневна потрошња кисеоника као некада месечна

- Код нас је на клиници вакцину је примило тек нешто више од 50 одсто особља. Многи дилеме имају једноставно због страха, несигурности или мањка знања о детаљима сваке вакцине. Има и оних који једноставно верују да нису у ризичној групи и или да су пак довољно сигурни због заштитне опреме - прича лекар.

korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа

Нажалост, очигледно је да живимо последице десетогодишње антивакцинашке кампање на друштвеним мрежама, али и међу јавним личностима и ТВ лицима који су због гледаности или мало медијске експонираности неодговорно ширили теорије завере.

Сада се сусрећемо са "афтерпартијем" ове деценијске антивакцинашке журке. То је, како тврди лекар, случај и у многим другим медицинским колективима и "никако није добар знак".

- Људима би требало показати да је велика моћ вакцинације у томе што постоје факти који показују да је ризик од болести већи од ризика вакцинације. Ви већ сада имате много тешких клиничких слика код људи који нису прележали вирус, а када томе додате препуне болнице позитивних пацијената, непотребно је причати о томе колико је одбијање вакцинације лоше - каже овај угледни београдски лекар.

korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа

Где је Србија када је реч о вакцинама?

Док процес имунизације у земљама Европске уније иде спорије и компликованије од очекиваног, у Србији је почео добро, али један део популације и даље није спреман на вакцинисање. И то би, поред грађана који не прихватају ношење маски и мере дистанцирања, могло да буде уље на ватру на већ лоше околности са којима се суочавамо.

У Србији је досад једну дозу примило нешто више од 1,1 милион људи, што је око 16 одсто свих грађана. Другу дозу примило је 625.707 људи. И то су резултати после тачно месец и 20 дана од момента почетка масовне вакцинације; од момента када се на вакцинацију чекало у редовима, када су се радници по фирмама масовно одазивали, када је масовна имунизација рађена по домовима за старе, по болницама и када се по вакцину једноставно хрлило.

Ових дана поново креће вакцинација без пријављивања - званично је то потврђено за Крушевац и Сремску Митровицу, за старије од 60 година. Многи кажу да је и то додатни знак да је спласнуо број који желе да се вакцинишу, а да би се епидемиолошка слика побољшала, број вакцинисаних треба брже да расте.

Побољшање када се вакцинише 2 милиона људи

Мирсад Ђерлек, државни секретар у Министарству здравства, наводи да је до погоршања епидемиолошке ситуације дошло "јер су се људи опустили", као и да ће ситуација бити боља када се у Србији вакцинише више од два милиона људи".

Mirsad Đerlek
Мирсад Ђерлек / Извор: Фото: Танјуг/Тара Радовановић

Медицински део Кризног штаба тражи знатно оштрије мере на дужи период, што је, према њиховој оцени, за добар резултат неопходно пресећи на "најмање десетак дана". Порука је да би људи требало да схвате да је ситуација озбиљна, а да постоји и додатни проблем јер "млади људи не одлазе на тестирање и тако сеју вирус".

Мрачна скепса и у ЕУ

Вакцинисање у Европи почело је крајем децембра, а спремност грађана да се вакцинишу варира од земље до земље: креће се од прагматизма, до крајњег скептицизма.

Неколико истраживања у Француској показује да би само 40 посто Француза било спремно на вакцинацију. Британци су међу онима у Европи који бележе најбоље бројке: чак две трећине становништва жели вакцину. Добре бројке су и у Шпанији, где је чак 70 одсто грађана спремно на вакцинисање, али не треба заборавити и да је Шпанија, поред Италије, била једна од земаља најјаче погођених пандемијом.

У Аустрији је готово половина становништва била спремна за вакцинацију до дуго у јесен. У међувремену, број људи који прихватају да оду да се вакцинишу пао је на само трећину.