Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЦРНИ НОВЕМБАР У СРБИЈИ! Корона није бирала, ово су НАЈМЛАЂЕ ЖРТВЕ ВИРУСА у нашој земљи после надљудске борбе лекара

24.11.2021. 16:33
Пише:
Србија Данас/Блиц
Koronavirus, Srbija
Коронавирус, Србија / Извор: СД/илустрација

Две бебе, младићи, (16), (17), девојка од 25 година, младић који је имао 31 годину…

Да корона вирус не бира ни пол ни године, постало је јасно када су од инфекције ковида-19 живот изгубили и неки млади, на први поглед здрави људи. С друге стране, да је вакцинација спасоносно решење постало је, нажалост, јасно када су млади невакцинисани заузели болничке постеље или завршили на распираторима. Наравно, многи нису ни знали да имају неку придружену болест, други су веровали да им вирус не може ништа, па су се касно јављали, када је болест већ узнапредовала. Срећом, велика већина младих успе да се опорави, али има и оних који упркос напорима лекара нису добили битку с короном, а према речима лекара, разлог је тај или што су одбијали вакцину или што су се касно јављали лекару.

НИЈЕ ТАЧНО ДА СА КИНЕСКОМ ВАКЦИНОМ НЕ МОЖЕТЕ НИГДЕ ДА ПУТУЈЕТЕ ИЗ СРБИЈЕ: За једну државу вам не треба ни ТЕСТ

НИЈЕ ТАЧНО ДА СА КИНЕСКОМ ВАКЦИНОМ НЕ МОЖЕТЕ НИГДЕ ДА ПУТУЈЕТЕ ИЗ СРБИЈЕ: За једну државу вам не треба ни ТЕСТ

АКО СЕ ЗАРАЗИТЕ КОРОНОМ А ГОЈАЗНИ СТЕ, ОВО МОРАТЕ ДА ЗНАТЕ: Педијатар открио због чега гојазност повећава ризик па ЧАК И ДЕЦА УМИРУ

АКО СЕ ЗАРАЗИТЕ КОРОНОМ А ГОЈАЗНИ СТЕ, ОВО МОРАТЕ ДА ЗНАТЕ: Педијатар открио због чега гојазност повећава ризик па ЧАК И ДЕЦА УМИРУ

СВЕ О ЛЕКУ ПРОТИВ КОРОНЕ КОЈИ СТИЖЕ У СРБИЈУ! Имаћемо га већ у децембру, а ево како делује - огласила се директорка РФЗО

СВЕ О ЛЕКУ ПРОТИВ КОРОНЕ КОЈИ СТИЖЕ У СРБИЈУ! Имаћемо га већ у децембру, а ево како делује - огласила се директорка РФЗО

Последњих дана изгубили смо неколико младих људи, а јуче је 23. новембра осванула је вест да је тинејџер из Врања (16) преминуо пре неколико дана у УКЦ Ниш.

- Младић са високим индексом телесне масе и тешком клиничком сликом ковид инфекције примљен је 24. октобра на Клинику за дечје интерне болести. Од седмог дана хоспитализације пацијент је био на високом протоку кисеоника, а деветог дана лечења, због погоршања здравственог стања, пребачен је на механичку вентилацију - казали су у УКЦ Ниш.

Пацијент је преминуо 18. новембра упркос надљудским напорима лекара у вечерњим сатима, услед наглог пада тензије сатурације и срчане секвенције.

- Нажалост, пре неколико дана преминула је од ковида невакцинисана девојка стара свега 25 година и при том без пратећих болести – обелоданио је епидемиолог проф. др Бранислав Тиодоровић 22.новебмра.

Истог дана једна беба преминула је од последица заразе корона вирусом на Дечјој клиници у Тиршовој у Београду.

- Нажалост, прва беба коју смо примили са десет дана старости преминула је прошле недеље. После готово шест недеља борбе за њен живот - изјавила је за ТВ Прва докторка Снежана Рсовац.

У истом дану стигла је тужна вест из ВМЦ Карабурма, да је млад човек (31) умро од последица корона вируса.

- Нажалост, још једна млада особа изгубила је битку с короном. Преминуо нам је младић 1990. годиште, није био вакцинисан, као и претходно двоје младих који су умрли у овој болници, само у овом, четвртом таласу - изјавио је др Иво Удовичић.

Беба стара два дана преминула је 19. новембра у болници у Лесковцу, потврдио је др Небојша Димитријевић, директор Опште болнице у Лесковцу. Др Димитријевић је рекао да је беба рођена пре два дана у термину, да је била тешка 3.050 кг и 46 центиметара, да је трудноћа била уредна, а порођај обављен царским резом.

- Беба је на самом рођењу реанимирана и пребачена, како су ми управо рекли моји лекари, на Интензивну негу. Лабораторија је била мирна, а бебица је била на неком малом кисеонику, у инкубатору. Добила је мању температуру, али то није неуобичајено код новорођенчета и дата му је антибиотска терапија. Дете је било стабилно, ништа није указивало на тежу клиничку слику. Мајка је на антигенском тесту била негативна, као и беба. Новорођенче је било стабилно до јутрос у седам сати, када му је нагло пала сатурација и када су морали да га интубирају. Стављен је на највиши проток кисеоника, сви најбољи лекари из болнице били су ту, припреман је транспорт за Ниш, али, нажалост, уследио је срчани застој и беба је преминула у 10:15 јутрос. Реанимација није успела, доктори су плакали. Наложена је обдукција која ће показати тачан узрок смрти – изјавио је др Димитријевић.

Младић стар 17 година изгубио је битку 5. новембра са корона вирусом у Институту за мајку и дете. Након мукотрпне борбе и покушаја реанимације који је трајао сат и по времена, тинејџер је преминуо.

У Крушевцу је 20. октобра преминуо 16-годишњи ученик Хемијско-технолошке школе заражен короном, који је осам дана провео у кућној изолацији.

Како су навели у Заводу за јавно здравље Крушевац, тинејџер је од 12. октобра био у изолацији јер му је отац био позитиван на ковид. Четири дана касније и дечак је био позитиван на ковид 19. Дечакова мајка рекла је тада да је био без свести и да су позвали Хитну помоћ, која је само могла да констатује смрт.

- Јављено ми је да је дечак у изолацији. Након тога, све време изолације, јуче сам чуо од родитеља да је он 16. био тестиран и позитиван на коронавирус - рекао је разредни старешина дечака Миљко Ђокић.

Осим што је разредни, он је и професор физичког васпитања, и није приметио да је дечак имао било каквих проблема на настави.

- Суштински, о сваком детету пуно тога знам, као и сваки разредни старешина. Није ми познато да је имао неку придружену болест - рекао је Ђокић.

Вишем јавном тужилаштву у Крушевцу достављен је обдукциони налаз Завода за судску медицину у Нишу у коме је константовано да је смрт дечака из Крушевца природна и да је наступила непосредно услед масивног гнојног запаљења меких можданица леве полутине великог мозга, те последичног поремећаја и престанка дисања и срчаног рада, у условима постојања вирусне инфекције организма изазване Сарс-ЦОВ-2 вирусом - рекао је за Телеграф јавни тужилац др Братислав Петровић.

Дечак С.Р. (13) из Сомбора премино је девет дана касније у диспанзеру болнице у Сомбору, а, како се верује, смрт је уследила као последица корона вируса.

Током лета млади невакцинисани пунили болничке кревете

У августу млади, невакцинисани људи пунили су болничке кревете. Многи су се на ногама враили кући, уз обећање да ће се вакцинисати, али, нажалост, има и оних који нису успели да се изборе.

Пацијенткиња (26) која се лечила на интензивној нези у Батајници, преминула је од корона вируса 21.августа.

Ову вест поделила др Јелена Величковић на РТС и истакла да је највећи број пацијената невакцинисан.

Три дана раније, епидмеиолог проф. др Бранислав Тиодоровић обелоданио је претходне ноћи од последица корона вируса умро младић (22) који није био вакцинисан.