Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЦРВЕНИ АЛАРМ: Ако осетите неки од ОВИХ СИМПТОМА, одмах се јавите лекару - сви ковид пацијенти се жале на ИСТО

02.02.2022. 12:29
Пише:
Србија Данас/Политика
kovid ambulanta
ковид амбуланта / Извор: Танјуг/​Драган Кујунџић

Бројеви прегледаних пацијената се не смањују у последње време.

Заражених омикроном је све више, а статистике показују да нас ударни талас чека у наредних десет дана.

Чачани су на овај пројекат чекали 50 година: Инвестиција вредна 200 милиона

Чачани су на овај пројекат чекали 50 година: Инвестиција вредна 200 милиона

МАЛИШАНИ НА УДАРУ КОРОНЕ: Црни рекорд у Нишу, број оболелих први пут премашио 1.000!

МАЛИШАНИ НА УДАРУ КОРОНЕ: Црни рекорд у Нишу, број оболелих први пут премашио 1.000!

ЕВО ШТА СУ МАТЕЈЕВОЈ ДЕВОЈЦИ РЕКЛИ ДРУГОВИ ЈУТРО НАКОН НЕСТАНКА СПЛИЋАНИНА! Откривени до сад непознати детаљи: "Они су били ван себе"

ЕВО ШТА СУ МАТЕЈЕВОЈ ДЕВОЈЦИ РЕКЛИ ДРУГОВИ ЈУТРО НАКОН НЕСТАНКА СПЛИЋАНИНА! Откривени до сад непознати детаљи: "Они су били ван себе"

Самим тим, притисак пацијената на ковид амбуланте је огроман, а према речима лекара, све је већ број притужби оболелих. Како кажу, многи се питају зашто им се антибиотици не препишу одмах након што је тест показао позитиван резултат.

Пацијенти се тренутно највише жале на малаксалост, која траје неколико дана, запушен нос или цурење секрета из носа, гребање у грлу.

Према речима др Зорана Бекића, директора Дома здравља "Савски венац" и координатора Вакциналног пункта на Београдском сајму, бројеви прегледаних пацијената се не смањују у последње време, па се дневно у овој установи због сумње на ковид прегледа од 520 до 550 грађана.

- Добро смо се организовали. Ради нам седам ковид амбуланти за одрасле и за децу. Пацијенте збрињавају 15 доктора и 22 сестре. На преглед се чека око пола сата. Упозоравали смо да ће сада чешће оболевати старија популација и код њих виђамо средње тешку и тешку клиничку слику. Самим тим, расте број хоспитализованих и преминулих особа од короне. Иначе, треба нагласити да су клиничке слике код вакцинисаних блаже него код невакцинисаних. Пети талас је довео и до скока броја оболелих у педијатријској популацији. Дневно се прегледа око 80 малих пацијената. Због поласка деце у школу очекујемо да ће доћи до већег пораста међу зараженима у тој популацији - рекао је др Бекић.

Korona virus
Корона вирус / Извор: Профимедиа

Како истиче др Драгана Трифуновић Балановић, директорка Дома здравља "Звездара" и председница Секције опште медицине Српског лекарског друштва, у овој установи раде три ковид амбуланте.

Успели су да одвоје пацијенте који долазе на тестирање са симптомима болести од оних који стижу на контролне прегледе. Амбуланта за контролне прегледе налази се у Малом Мокром Лугу.

- Сада су едукованији и здравствени радници и пацијенти. Више нема панике да нешто мора одмах да се уради, а и не чека се сатима у редовима. Проблем је што су сада најчешћи пацијенти старији грађани. Дешава се да заражени имају симптоме короне и да приватно ураде антигенски тест, који буде негативан. А они су и даље болесни. Зато је важно да дођу код нас да им се уради ПЦР тестирање и анализа крвне слике како би отклонили све сумње о могућој дијагнози ковида. Антигенски тест некад може да буде негативан упркос томе што особа има корону - напомиње др Трифуновић Балановић.

Она објашњава да људи, који су на тестирању у приватној лабораторији добили позитиван налаз теста, морају да дођу у државну установу како би могли да буду заведени у систем.

korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа

- Ми смо дужни да их поново тестирамо упркос том налазу који су донели јер тако можемо да их убацимо у систем, да их лечимо и да они могу после у зеленом сертификату да имају доказ да су прележали корону. У лечењу оболелих до сада су се одлично показали нови антивиротици које прописујемо. Пацијентима је једино тешко када им кажемо да одједном треба да попију осам таблета. Ти лекови утичу на побољшање крвне слике код оболелих, смањују број дана колико пацијент мора да одлежи вирус, а истовремено се мање особа шаље на болничко лечење. Само је битно да пацијенти почну да их пију у првих пет дана од почетка болести. Проблем су нам разне притужбе болесника на то зашто им не прописујемо антибиотике одмах. Људима не можемо да објаснимо да у протоколу лечења не стоји да се одмах дају антибиотици. Тренутно се пацијенти највише жале на малаксалост, која траје неколико дана, запушен нос или цурење секрета из носа, гребање у грлу… Аларм за пацијента мора да буде кратак дах, продуктиван кашаљ, високе вредности ЦРП-а у анализама крви - наводи др Трифуновић Балановић.

И др Снежана Стојковић, директорка Дома здравља у Пожаревцу, напомиње да у Браничевском округу не престаје притисак пацијената који долазе у ковид амбуланте. У Пожаревцу се дневно бележи по 450 прегледа, а између 120 и 140 особа буде позитивно на корону. Сада све више оболева старија популација.

- Пошто је већи обухват старијих који се разболевају, посебно оних невакцинисаних, они чешће завршавају на болничком лечењу и долази и до пораста смртности. Добро је што је око 30.000 људи вакцинисано и ревакцинисано против ковида јер ако имунизовани оболе од ковида, имају лакшу клиничку слику и лече се код куће. Просек имунизације нам кваре друге мање општине у нашем округу, попут Жагубице. Очекујем да ће после 15. фебруара број заражених почети да јењава - наглашава др Стојковић.