Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЧУВАЈТЕ СЕ! Сви који у Србији купују производе за мршављење преко Фејсбука и Инстаграма угрожавају свој живот

31.05.2019. 14:32
Пише:
Танјуг
muškarac_suplementi
мушкарац_суплементи / Извор: Профимедиа

Сваки трећи грађанин који дијететске производе купи преко интернета је преварен, јер је трећина робе која се нуди путем друштвених мрежа и разних сајтова фалсификат.

Због велике употребе дијететских суплемената, често без консултација са лекаром или фармацеутом, без знања о могућим нежељеним ефектима, као и могућим интеракцијама, неопходна је стална едукација опште јавности у овој области, како би употреба дијететских суплемената постала безбедна, контролисана и рационална. Глобални је тренд како у свету тако и у Србији да се све више користе додаци исхрани, а више од 30 процената промета тих производа иде нелегалним токовима, највише онлајн продајом, истакнуто је у ПКС на панел дискусији о нелегалном промету дијететских суплемената.

Осим опасности за здравље људи, велику штету од нелегалног промета трпи и држава, а највећи проблем је онлајн продаја преко Фејсбука и Инстаграма. Грађанима Србије је на овај начин пружена могућност куповине непроверених додатака исхрани, уз информације које их често могу довести у заблуду у вези квалитета производа. С дуге стране, развој нелегалног тржишта представља опструкцију раду легалним произвођачима и дистрибутерима који обезбеђују приход унутар државе, док је држава на име неплаћеног пореза оштећена за више стотина милиона динара.

suplementi
суплементи / Извор: Профимедиа

„У истраживању које смо спровели, само на десет Фејсбук страница и 17 Истаграм профила пронашли смо чак 4.420 нерегистрованих дијететских суплемената, чија је вредност око 7,86 милиона динара без лагера и око 176, 9 милиона динара није плаћено за регистрацију производа“, рекао је Игор Шпадијер, представник Групације произвођача, увозника и дистрибутера дијететских суплемената ПКС.

Додаје да је истраживана 251 компанија у Србији и да је њихов промет дијететским суплементима већи од 12 милијарди динара, а да је процена да се у нелегалном промету налази између 20 и 30 одсто, односно између 2, 4 милијарде и 3,6 милијарди динара. Подсећа да је први пут о овој теми ПКС организовала панел 2016. године, да црно тржиште сада није у порасту већ да стагнира, али да се мора наставити даље са његовим сузбијањем.

Микаило Тијанић из Управе криминалистичке полиције МУП-а Србије упозорава да сваки трећи грађанин који купи робу преко интернета, не само дијететске суплементе већ и лекове и медицинска средства, буде преварен, јер је најмање трећина те робе фалсификат. Фалсификовани суплементи обично настају у импровизованим лабораторијама, буквално подрумима, а често се дешава да уопште немају активну супстанцу или чак да садрже неке материје које су штетне по здравље.

Занимљивије од Бермудског троугла: Један град у Србији са још два која имају исто име прави САВРШЕН ОБЛИК! (ФОТО)

Занимљивије од Бермудског троугла: Један град у Србији са још два која имају исто име прави САВРШЕН ОБЛИК! (ФОТО)

МЕДИЦИНАРИ, ПОЖУРИТЕ: Продужен рок за пријаву и учешће у акцији ЗАПОШЉАВАЊА најуспешнијих ученика!

МЕДИЦИНАРИ, ПОЖУРИТЕ: Продужен рок за пријаву и учешће у акцији ЗАПОШЉАВАЊА најуспешнијих ученика!

БРОЈ стана или зграде може негативно да УТИЧЕ НА ВАШ ЖИВОТ - ево и како!

БРОЈ стана или зграде може негативно да УТИЧЕ НА ВАШ ЖИВОТ - ево и како!

Тијанић саветује да се води рачуна приликом куповине на интернету, да се купује у онлајн шоповима, на познатим и сигурним веб странама. „Не треба се водити само ценом производа и куповати робу која је јефтинија, од непознатих продаваца који нису вредновани или немају добру оцену од стране корисника. Било би добро да се прате и одређени форуми где има оцена корисника“, појаснио је Шпадијер.

Нелегални промет суплемената представља и нелојалну конкуренцију за домаће и стране произвођаче који поштују све законске прописе. Представник Групације произвођача, увозника и дистрибутера дијететских суплемената Александра Мирић каже да није проблем само нелојална конкуренција, већ да се на тај начин компромитује читава индустрија. Веома се лако може изгубити поверење у производе због неодговорности произвођача и дистрибутера који се на такав начин понашају, истакла је Мирићева. Подсећа да је производња суплемената грана фармацеутске индустрије која бележи највећи раст у свету.

"То је земља коју сви МРЗЕ!" Странац на Јутјубу објашњава какве су земље Балкана, а онда је стигао и до Србије (ФОТО/ВИДЕО)

"То је земља коју сви МРЗЕ!" Странац на Јутјубу објашњава какве су земље Балкана, а онда је стигао и до Србије (ФОТО/ВИДЕО)

Креће уписна грозница: Ово су најтраженије школе и смерови, испуните СЛЕДЕЋЕ КОРАКЕ

Креће уписна грозница: Ово су најтраженије школе и смерови, испуните СЛЕДЕЋЕ КОРАКЕ

АЛАРМАНТНО УПОЗОРЕЊЕ ЗА ГРАЂАНЕ: Лек који користимо изазива ИНФАРКТ и МОЖДАНИ УДАР! Српски лекари ЗАБРИНУТИ!

АЛАРМАНТНО УПОЗОРЕЊЕ ЗА ГРАЂАНЕ: Лек који користимо изазива ИНФАРКТ и МОЖДАНИ УДАР! Српски лекари ЗАБРИНУТИ!

Наташа Јовановић Љешковић, декан Фармацеутског факултета у Новом Саду нагласила је да се морају едуковати грађани како би могли да разликују препарате који су прошли легалну процедуру регистрације, од оних који то нису. Важно је, подсећа, да на сваком паковању пише да је уписано у базу Министарства здравља, а то значи да је један такав производ прошао процедуру регистрације, да је састав проверен на Фармацеутском факултету и Институт за јавно здравље.

У Србији је на снази Правилник о здравственој исправности дијететских производа којим се регулише ова област. Правилник, између осталог, прописује процедуре уписа сваког дијететског производа који се налази у промету у базу података Министарства здравља, објаснила је Мирјана Вучићевић, секретар Удружења за фармацеутску и медицинску привреду ПКС.

Куповином дијететских суплемената који нису уписани у базу података Министарства здравља потрошачи ризикују да купе небезбедне и неконтролисане, често и субстандардне производе, па чак и дијететске суплементе са недозвољеним супстанцама, чиме могу озбиљно да угрозе своје здравље, упозорила је она.

Учесници Панел дискусије у ПКС усвојили су препоруке усмерене на координацију и заједничке активности у које су укључени држава, грађани и привреда на сузбијању нелегалног промета суплемената, али и на сталну едукацију опште јавности у овој области, како би употреба ових производа била безбедна, контролисана и рационална.