Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДА ЛИ ЋЕМО ОВЕ ГОДИНЕ РЕЋИ "ЗБОГОМ, КОРОНО": Грађани Србије желе нормалан живот, надлежни дали добре прогнозе

04.01.2021. 07:20
Пише:
Србија Данас/Блиц
koronavirus
коронавирус / Извор: СД/илустрација

Тек што смо закорачили у 2021. годину, а већ се наметнуло питање да ли је ово година у којој ћемо се коначно ослободити окова корона вируса?

Према оценама стручњака, дефинитивно да, с тим што од нас самих зависи да ли ће то доћи касније или пре, свакако одјава епидемије очекује нас крајем године.

Са овом констатацијом сложили су се и др Марјан Ивануша, шеф канцеларије Светске здравствене организације у Србији, као и проф.др Бранислав Тиодоровић, епидемиолог и члан Кризниг штаба за сузбијање инфекције ковид-19.

СТИЖЕ СВЕ ВИШЕ ОБЛАКА, ДАНАС КИША У ЦЕЛОЈ ЗЕМЉИ: Какво нас време очекује до краја недеље

СТИЖЕ СВЕ ВИШЕ ОБЛАКА, ДАНАС КИША У ЦЕЛОЈ ЗЕМЉИ: Какво нас време очекује до краја недеље

"КРИВИМ СЕБЕ ЗА СМРТ МАЈКЕ" Потресна исповест др Мирсада Ђерлека

"КРИВИМ СЕБЕ ЗА СМРТ МАЈКЕ" Потресна исповест др Мирсада Ђерлека

"МЛАДИЋ (21) НАМ ЈЕ УМРО 15 МИНУТА ПРЕД НОВУ ГОДИНУ" У ковид болници у Батајници одиграва се права ДРАМА

"МЛАДИЋ (21) НАМ ЈЕ УМРО 15 МИНУТА ПРЕД НОВУ ГОДИНУ" У ковид болници у Батајници одиграва се права ДРАМА

У разговору за меиђе објаснили су зашто је то тако, а и један и други кажу да све зависи од тога како ће се грађани понашати.

На питање када ћемо коначно осетити прве знаке слободе и да ли је то већ на пролеће, др Ивануша каже да на то питање у овом трентуку не може да одговори.

- Одговор на ово питање за сада немам. Очекујемо да ће прва половина године бити слична овој иза нас, јер је епидемија још у току, а за то време вакцинација још неће показати свој максималан утицај на ширење вируса. Ако вакцине буду доступне и спровде се масовна вакцинација пре лета, очекујем опуштенију другу половину године. То је за сада још увек оптимистичан поглед - рекао је Ивануша.

На питање када ћемо коначно одјавити епидемију, шеф СЗО у Србији каже да се нада да ће се то догоди у овој години.

SZO
СЗО / Извор: Профимедиа/илустрација

- Ја се надам у 2021. Али ће нам одговор на то питање дати будућност којој ми можемо да допринесемо нашим одговорним понашањем и вакцинисањем - рекао је Ивануша.

Професор Тиодоровић пак објашњава да нас током године очекује опрез и поштовање мера, да би негде у јесен и пред крај године могли да очекујемо коначно олакшање.

Потребно је време...

- Вакцинација је почела и она ће све више напредовати, али потребно је време. Морам да подсетим да ми морамо маске да носимо и док траје вакцинација, такође постоје људи који не могу да приме вакцине јер су алергични, постоји низ ствари које нас обавезују да током целе године будемо на опрезу. И на лето ћемо морати да се придржавамо свега, јер ако приме две дозе у размаку од 21 дан, а након друге дозе у најмањем случају опет треба 21 дан, дакле, потребно је месец и по до два да се створи заштитни ниво имунитета. Може се рећи да ћемо негде до септембра, октобра бити у ситуацији да се држимо мера, а да у 2022. уђемо растерећени и са добрим сценаријом - изјавио је порфосор Тиодоровић.

Гонг сви чекају, али се мера неки ипак не придржавају.

Иако већина грађана поштује мере и има већ стечену психолошку кондицију када је у питању поштовање мера, у новогодишњој ноћи из појединих станова широм Србије орила се песма до раних јутарњих сати.

branislav-tiodorovic
бранислав-тиодоровиц / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Приватне журке, очигледно, није било могуће исконтролисати, а кочнице као да су попустиле, нарочито код младих људи.

Поново пик ако се за празнике окупљамо

- Бојим се празника и окупљања. Свако верује да када испраћа стару годину да одбацује и сав терет са леђа и окреће се некој лепшој будућности и онда „мора“ да то прослави. Добро, то је лепо размишљање, али није време за журке и забаве, окупљања. Онда следи Божић, велики празник, али да ли можемо ове године да их прославимо тако што ћемо будемо у условима где нас неће бити пуно, где ћемо поштовати све мере, где ћемо моћи у исто време да будемо и весели и одговорни? Могу да разумем да су погођени угоститељи, да ја за њих све то страшан удар, све разумем, али знајте да ми дневно за једног болесника потрошимо 1.000 евра на терапију. Да ли држава све то може да поднесе, уз то лекари су нам уморни. Ако сада све одрадимо како треба, онда ће следећа година бити како треба, ако не, ово ће трајати месецима. Пик нас у том случају очекује након празника, који би почео крајем јануара, а замах би узео негде у фебруару, рекао је професор Тиодоровић.

"Почетак краја епидемије"

Премијерка Србије Ана Брнабић, 24. децембра примила је Фајезорову вакцину против корона вируса на Институту за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак" у Београду. На конференцији за медије премијерка је изјавила да је тај дан можда први дан од 6. марта да имамо разлог за осмех, јер се тада обележава "почетак краја пандемије корона вируса".

Brnabić
Брнабић / Извор: Профимедиа

- Као премијерка и као неко ко води Кризни штаб, осећала сам обавезу да будем прва које ће примити вакцину, како би показала да верујемо у њу, као и у наше институције. Грађани ће имати на располагању све вакцине које имају дозволе у својим земљама и релевантних међународних агенција, а које ће наравно проћи и све наше агенције и институте - рекла је тада Брнабић на конференцији за новинаре.

Разрађен план вакцинације

Када је вакцинација у питању, пре неколико дана на конференцији за новинаре, министар здравља Златибор Лончар, обајснио је да постоји "разрађен план вакцинације", те да су приортиет грађани старији од 60, 65, 70 година, који су најугроженији и они који се налазе у старачким или неким другим домовима.

Zlatibor Lončar
Златибор Лончар / Извор: Србија Данас

- Јер ако они добију корону, њихове шансе за преживљавање су најмање. Поред њих, вакцинишемо и особље које ради с њима - рекао је Лончар.

Ту су свакако и здравствени радници, а према речима министра, приоритет су они који раде у ковид систему, који до сада нису оболели и који немају антитела, а затим и они који су оболели и немају више антитела. Трећа категорија су просветни радници.

- Онда идемо на државне службенике, који такође раде с грађанима, међу њима приоритет су људи из полиције и војске, следећи су хронични пацијенти. Да не буде да немамо план, то је план иза кога стојимо и који ће се урадити - рекао је Лончар на конфернецији за медије.

Како је министар здравља недавно истакао, до лета нас чека борба, али је неопходно да се све време понашамо одговорно.