Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДА ЛИ ЋЕМО ЗА ДОЧЕК ДА ИМАМО СНЕГ? Метеоролог открио детаљну прогнозу за наредних ДЕСЕТ дана

21.12.2022. 20:31
Пише:
Србија Данас/Блиц
vremenska prognoza
временска прогноза / Извор: Профимедиа

У последњој декади децембра метеоролози очекују углавном суво, стабилно и натпросечно топло време на читавом Балканском полуострву, па тако и на подручју Србије

Метеоролог Републичког хидрометеоролошког завода (РХМЗ) Слободан Совиљ, начелник Националног центра за хидрометеоролошки систем ране најаве и упозорења, каже за медије да ће бити знатно мање падавина у односу на прву половину месеца када је на подручју Београда пала већ месечна количина падавина, односно, 70 литара кише по квадратном метру.

- У четвртак и суботу се очекује пролазна и краткотрајна киша само у северним крајевима Србије, у Војводини. У уторак наредне седмице, 27. децембра, очекујемо пролазно захлађење са кишом, на планинама са краткотрајним снегом у читавој земљи. Тада ће дувати умерен и јак северни и северозападни ветар. Ипак, ово наоблачење ће бити краткотрајно и већ у среду наредне седмице очекујемо разведравање. Ни у нижим, ни у планинским пределима не очекујемо да до новогодишњих празника буде снега и снежног покривача – каже Слободан Совиљ.

ПОСЛЕ ПРОЛЕЋНОГ ДЕЦЕМБРА, У СРБИЈУ СТИЖЕ ЛЕДЕНИ ТАЛАС? Метеоролог открива какво нас време чека - СПРЕМИТЕ СЕ ЗА ПРЕОКРЕТ

ПОСЛЕ ПРОЛЕЋНОГ ДЕЦЕМБРА, У СРБИЈУ СТИЖЕ ЛЕДЕНИ ТАЛАС? Метеоролог открива какво нас време чека - СПРЕМИТЕ СЕ ЗА ПРЕОКРЕТ

ЛЕДЕНИ ДАНИ, СНЕГ, ВЕТАР... Дугорочна прогноза вам се нимало неће свидети - Спремите се!

ЛЕДЕНИ ДАНИ, СНЕГ, ВЕТАР... Дугорочна прогноза вам се нимало неће свидети - Спремите се!

СРБИЈА НА ТЕМПЕРАТУРНОЈ КЛАЦКАЛИЦИ: После ледених киша, стиже и 20 степени, а онда још већи ШОК - Спремите се!

СРБИЈА НА ТЕМПЕРАТУРНОЈ КЛАЦКАЛИЦИ: После ледених киша, стиже и 20 степени, а онда још већи ШОК - Спремите се!

Према његовим речима, тренутно ни у планинским пределима нема снега и због овог основног карактера сувог и натпросечног топлог времена очекује се да се таква ситуација задржи до краја године.

У нижим пределима максималне температуре ће ићи од 8 до чак 16 степени, а топло ће бити и на планинама. На Копаонику максимална температура у наредном периоду биће од 5 до 10 степени, док се на Златибору такође очекују максималне вредности око 10 степени.

- Тек након Нове године стиже захлађење, а до тада ћемо имати топао карактер времена – поручује метеоролог.

Како 21. децембра и календарски очекујемо зиму, Совиљ каже да се очекује да ова зима буде топлија од просека са позитивним одступањем температуре од један до два степена. Например, број очекиваних мразних дана, објашњава метеоролог, током ове зиме у нижим пределима је од 40 до 65.

- Да би објаснили ту бројку важно је рећи да је 50-тих и 60-тих година прошлог века, када смо имали много јаче зиме на нашим просторима, просечан број мразних дана током једне зимске сезоне био од 100 до 108, дакле, знатно већи. Са климатским променама, почетком 2000-тих година тај број је пао на око 85, а последњих година је још мањи. И у складу са тим је и тренутна прогноза РХМЗ за наступајућу сезону, која каже од 40 до 65 мразних дана. Очекује се и од седам до 20 ледених дана у нижим пределима и то је мањи број у односу на уобичајене и карактеристичне вредности током периода од пре пет или шест деценија – каже Совиљ и додаје да се ове зиме очекује просечна количина падавина на нивоу целе сезоне, од 100 до 160 литара по квадратном метру.

Занимљиво је да је гледајући податке о снегу и снежном покривачу за новогодишње празнике, почев од 1953. године до данашњег дана, снега за Нову годину у Београду било сваке треће године у просеку.

- И овај тренд је последњих деценија нарушен и број Нових година са снегом је знатно ређи у односу на другу половину 20. века. Тако је последња Нова година са снегом у Београду била 2014. на 2015. годину, за дочек 2015. када је било 10 центиметара снега и када је заиста већи део града дочекао Нову годину на веома ниским температурама, између -15 и -10 степени. Након тога Нове године у Београду су биле без снега – подсећа Слободан Совиљ.

Према подацима РХМЗ, у четвртак 22. децембра се очекује промењиво облачно време. У Београду ће максимална температура бити 8 степени Целзијуса, у Новом Саду су могући пљускови и исто 8 степени, у Крагујевцу се очекује до 10 степени.

У петак у Београду мало и умерено облачно, максимална температура ће достићи 12 степени, у Нишу ће бити 10, на Златибору 8 степени.

У суботу је могућа киша, у Београду ће температура бити чак 15 степени, Новом Саду 14, Нишу 13, на Златибору 9 степени.

Другог дана викенда, у недељу, биће мало и умерено облачно са температуром до 15 степени Београду, Нишу 14, Новом Саду 13 степени.