Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДА ЛИ ИМА РАЗЛОГА ЗА СУМЊУ? ЕКСПЛОЗИЈА КОРОНЕ НА ЈУГУ СРБИЈЕ: Шири се и на друге градове, то брине и епидемиологе

11.03.2021. 10:46
Пише:
Србија Данас/Блиц
Korona virus
Корона вирус / Извор: Профимедиа

градови на југу Србије углавном су означавани као главна корона жаришта

Претходних дана градови на југу Србије углавном су означавани као главна корона жаришта. Само у Краљеву су за последњих 10 дана умрле 24 особе, узнемирава и епидемиолошка ситуација у Врању где је био и случај "распаривања" вакцина, а Ниш је од јуче друго жариште у земљи, одмах после Београда.

Жене много више ОБОЛЕВАЈУ ОД ОВЕ БОЛЕСТИ! Докторка открива због чега је то тако и КАКО ДА СЕ ЗАШТИТИТЕ!

Жене много више ОБОЛЕВАЈУ ОД ОВЕ БОЛЕСТИ! Докторка открива због чега је то тако и КАКО ДА СЕ ЗАШТИТИТЕ!

ДР ДУШКА ОГОРЧЕНА: Као да смо са Новом годином решили да је крај, клиничка слика се погорша за само ДВА САТА

ДР ДУШКА ОГОРЧЕНА: Као да смо са Новом годином решили да је крај, клиничка слика се погорша за само ДВА САТА

ВЕЛИКИ СКОК НОВОЗАРАЖЕНИХ: Погоршава се епидемиолошка ситуација у Војводини, стање је ванредно

ВЕЛИКИ СКОК НОВОЗАРАЖЕНИХ: Погоршава се епидемиолошка ситуација у Војводини, стање је ванредно

Према званичним подацима, само у првих десет дана марта оболело је више од 1.000 Краљевчана, а у истом периоду преминуле су 24 особе.

У краљевачкој болници се, према последњем извешају лечи 66 ковид пацијената.

Координатор краљевачког кризног штаба, епидемиолог проф. Радован Чеканац рекао је да је више од 15 дана епидемиолошка ситуација неповољна, региструје се од 110 до 150 случајева на дневном нивоу.

- Вирус се највише шири на журкама, великим окупљањима, иако су забрањена догађала су се и у нашем граду. Кренуло је са оболевањем младих људи, старији су били дисциплинованији, али млади су донели вирус у своје породице и то је допрнело ширењу вируса - каже Чеканац.

Radovan Čekanac
Радован Чеканац / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/Portal Круг

Указује да има заражених и после прве и друге дозе вакцине и да је процес вакцинације одлично започео у Краљеву, али је дошло до опуштања људи, нису саслушали упутство да се придржавају мера опреза и након вакцинације одређни период.

- Разлога за сумњу у вакцину нема, она је присутна још код једног дела полулације, време ће показати колико је вакцина значајна. Жао ми је што се продужетак трећег таласа дешава сада, па се не јаве људи за вакцинацију који имају заказане термине јер имају фебрилно стање - каже епидемиолог.

Говорећи о новим сојевима вируса, др Чеканац каже да имамо нови сој на нашим просторима и то треба да нас брине.

Како каже, речено је да вакцине штите и од нових сојева, последње информације светских стручњака говоре да је нови сој далеко опаснији, вирулентнији. Чеканац истиче и да је он можда један од узрока повећања смртности у нашој популацији.

- Ова бројка у Краљеву ће се одржавати наредних месец дана, након тога очекујем да дође до благог пада, али је потребно да се сви грађани придржавају већ донетих мера - закључио је Чеканац.

50 одсто прегледаних позитивно

Врање је и даље по броју оболелих од корона вируса при врху листе, а ванредна епидемијска ситуација у том граду траје већ месец дана. За то време оболело је 2.500 Врањанаца, у Пчињском округу укупно 3.500.

Према последњим подацима, од 490 тестираних, позитивно је 183 у Пчињском округу. Од тог броја, највише новозаражених је у Врању 11. И у осталим местима је тешко, нарочито у Сурдулици и Владичином Хан где је дневно по 20 новооболелих.

Др Светлана Стојановић, директорка Завода за јавно здравље у Врању, каже да је број прегледа јако висок, само у Врању преко 300, од тога је велики број првих прегледа.

Наводи да 50 одсто оних који се јаве на прегледе буде позитивно, што је потврђено антигенским тестом. Слично је и у осталим општинама Пчињског округа.

korona virus
корона вирус / Извор: Реутерс

Додаје млађи пацијенти углавном немају симптоме или су они благи, док је код старијих нешто тежа клиничка слика.

Додаје да су они са тешком клиничком сликом хоспитализовани у ковид болници у Врању и Сурдулици, а најтежи се транспортују према Нишу и Крушевцу.

Према њеним речима, најзаступљеније је радно способно становништва, од 20 до 65 године, а међу децом и школском омладином је нешто мање заражених.

Стојановићева додаје да вакцинација у Врању тече по плану напомињући да има заражених и међу вакцинисаним особама.

У Пчињском округу до сада је вакцинисано 40.000 људи, половина је из Врања.

Ниш друго жариште Србије

По броју новозаражених корона вирусом Ниш је у среду био други у земљи.

Ниш је јуче обележио годину дана од првог акривног случаја корона вируса, веома је озбиљна ситуација од друге половине фебруара, у просеку буде и до 300 новозаражених.

Рад ковид амбулнате води Дом здравља. Директор Дома здравља у Нишу Милорад Јеркан каже да смо на крају трећег таласа, задња три дана је преко 2.000 укупно пацијената у ковид амбулантама.

Доста особа је и на педијатрији. Др Јеркан каже да је јуче било 120 прегледа, 71 први преглед, 30 позитивно, што указује да се и међу школском популацијом јавља ковид 19, али су то благи облици, немамо упут према КЦ Ниш.

korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа

Генерално је повећан број првих прегледа последњих дана. Указује да је то највећи број од како је почела пандемија и креће се између од 500 и 580 прегледа, што јасно указује да је од 22. фебруара нагло кренуло повећање, због неозбиљности која је се манифестовала у Нишу.

- Сва популација и школска и студентска је то донела, неколико дана имаћемо овако велики број па очекујем да се стабилизује. Једини лек је вакцина, преко 90.000 вакцина само дали, очекујемо да до средине априла дамо преко 120.000 вакцина грађанима а и онда ће плато бити стабилан - рекао је Јеркан.

- Јуче смо обишли 180 пацијената у сеоском подручју, то је 50 километара у околини Ниша, сви радо примају вакцину и мислим да ћемо успети да победимо ову неман - закључио је др Јеркан.