Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Да ли је безбедно да грађани сами бирају вакцину? Да ли отићи код свог лекара? Све недоумице у вези са трећом дозом

18.08.2021. 07:30
Пише:
Србија Данас/Блиц
korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа/илустрација

Доц.др Верица Јовановић, директорка Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут" објашњава све недоумице у вези са трећом дозом

Давање треће дозе вакцине почело је званично јуче у нашој земљи, а према препорукама, приоритет су они са слабијим имунитетом, хронични болесници, старији… Ипак, трећу дозу моћи ће да приме и сви остали грађани који су другом дозом вакцинисани најмање пре шест месеци. На располагању су као и до сада четири врсте вакцина, кинеска вакцина (Синопхарм), руска вакцина (Спутњик В) и вакцине произвођача Pfizer-Biontech и АстраЗенека, па грађани могу да бирају коју желе.

СИГНАЛИ СУ НА ТЕЛУ! Др Каменов ОТКРИО зашто код некога вакцина ствара АНТИТЕЛА а код некога не

СИГНАЛИ СУ НА ТЕЛУ! Др Каменов ОТКРИО зашто код некога вакцина ствара АНТИТЕЛА а код некога не

ТИОДОРОВИЋ НАЈАВЉУЈЕ ПООШТРАВАЊЕ МЕРА! "Већ одавно је требало да се уозбиљимо"

ТИОДОРОВИЋ НАЈАВЉУЈЕ ПООШТРАВАЊЕ МЕРА! "Већ одавно је требало да се уозбиљимо"

ЗАШТО СЕ ПОГОРШАВА СТАЊЕ СА КОРОНОМ? Др Стојановић открио разлог и послао важно упозорење

ЗАШТО СЕ ПОГОРШАВА СТАЊЕ СА КОРОНОМ? Др Стојановић открио разлог и послао важно упозорење

Доц.др Верица Јовановић, директорка Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут" објашњава све недоумице у вези са трећом дозом. Да ли треба отићи код свог изабраног лекара или је довољно поразговарати са доктором на вакциналном пункту, да ли је безбедно да грађани сами бирају коју ће трећу дозу, или је ипак боље да се пре тога посаветују са својим лекаром…

- Нема потребе ићи код изабраног лекара. Лекар на вакциналном пункту ће вам пружити одговоре на питања пре примања треће дозе вакцине. Ви сте се већ вакцинисали са две дозе. После друге дозе је прошло шест месеци. И даље смо у епидемијском таласу, појављују се нове модификације вируса и помоћ треце дозе вакцине је веома пожељна. Одлуку о врсти вакцине која ће бити примењена као трећа доза доноси особа која се вакцинише, али је пре самог спровођења вакцинације неопходна консултација са лекаром на вакциналном пункту, који након сагледавања присуства контриндикација за имунизацију може дати препоруку. Особа која прима трећу дозу, вакцинисана је већ два пута истом вакцином, па се исти принцип и вакцинација истом вакцином очекује и сада. Најзначајнија је нова доза која треба да повећа заштиту вакцинисане особе. Није важна врста вакцине. Такође, уколико неко жели да промени врсту вакцине и то је могуће. Свакако, разговор са лекаром на вакциналном пункту биће доступан, а особа може да одлучи, да ли ће као трећу дозу одабрати неку другу вакцину - каже др Јовановић.

verica-jovanović
верица-јовановић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Шта они који нису развили антитела са кинеском вакцином

Међу вакцинисанима има и оних који су слабије реаговали на кинеску вакцину, старији од 50-60 година и посебно мушкарци што је утврђено домаћим истраживањима. Намеће се питање, да ли би поново требало да приме исту вакцину која "није радила" и где је потврђено или да мењају и да приме неку другу.

- Процена јачине реаговања на вакцину (слабо или јако) је веома релативна. Провера концентрације антитела није једини показатељ створеног имунитета, јер поред тог хуморалног постоји и ћелијски имунитет, који се веома ретко мери и то раде веома специјализоване установе најчешће у студијама. Такође, провера имуног одговора тј. нивоа антитела се не препоручује након вакцинације против COVID-19, с обзиром да за сада не постоји стандардизовани тест, нити је утврђена вредност нивоа антитела. Ова област се још истражује. Такође, ниво антитела у крви није једини показатељ одговора организма на антигене које носи вакцина. Најзначајније је да особа вакцином спречи инфекцију и оболевање од COVID-a, као и тешке компликације и смртне исходе од којих се спашавамо управо вакцином - каже др Јовановић.

Да ли је заиста свима потребна трећа доза?

- У циљу постизања колективног имунитета и контроле епидемије у Србији и даље нам је примарни циљ у борби против COVID 19, вакцинација до сада невакцинисаних лица. Повећањем броја вакцинисаних у целокупној популацији успостављамо контролу епидемије у Србији, смањујемо број особа на болничком лечењу и број смртних исхода од ове болести. Вакцинација против COVID19 је суверена стратегија борбе против COVID 19 и контроле COVID 19 - каже др Јовановић.

Лончар: Има довољно вакцина

Трећу дозу вакцине моћи ће да приме сви грађани којима је прошло шест месеци од друге дозе, а приоритет имају они којима је ослабљен имуни систем, хронични болесници, људи који су имали трансплантацију органа, као и сви они који имају обољења која не би било добро да се искомбинују са короном, изјавио је министар здравља Златибор Лончар.

Процедура за вакцинацију, како је појаснио, је једноставна, те ће у наредним данима сви који су стекли услов за трећу дозу добити смс поруку или мејл. Након тога ће моћи да закажу вакцинацију преко Е-портала, а други начин је да дођу у дом здравља или амбуланту, у којима се врши вакцинација, са примерком да су вакцинисани и да је прошло шест месеци од друге дозе.

Министар је још једном подвукао, да ће грађани моћи поново да се одлуче за једну од доза, чак и ако то није била вакцина истог произвођача коју су примили пре шест месеци.

Zlatibor Lončar
Златибор Лончар / Извор: Србија Данас

- Ништа не може лоше да им се деси ако приме исту или другу вакцину, јер имамо примере да су људи примали различите дозе и да није било проблема - изјавио је Лончар за ТВ Пинк.

Како је нагласио има довољно вакцина за све, као и да има довољно медицинског особља који на вакцинацији раде. Вакцинација је, подсећа министар, једини начин да се спречи ширење вируса, као и његова мутација.

Питајте лекара

Вирусолог проф.др Тања Јовановић каже да је национални комитет за имунизације препоручио да трећа доза вакцине може да буде било која врста вакцине. Према њеним речима, ова доза треба само да појача вакцинални имунитет који је постигнут претходном вакцинацијом.

- Зато је најлогичније да трећа доза буде иста врста вакцине. Али, ако претходна имунизација није довела до стицања имунитета, онда је препорука да се покуша имунизација са другом врстом вакцине - рекла је професорка Јовановић.

Изузетак представља трећа доза, за вакцинисане Спутник В вакцином. Ова вакцина се састоји из две компоненте које се разликују по носачу који носи вакциналну компоненту, а то су различити типови хуманог аденовируса. Зато је најбоље, поразговарати са својим изабраним лекаром, или оним на вакциналном пункту

- На почетку вакцинације могли смо да бирамо вакцину. Значи, да већ имамо разлоге који су нас опредељивале за избор вакцине. Уколико из било ког разлога ипак имате дилему око избора вакцине, за трећу дозу, потребно је да се консултујете са изабраним лекаром, или лекаром на вакциналном пункту. Посебно је важна консултација са лекаром уколико су постојале неке нежељене реакције у току претходне вакцинације, или је у међувремену дошло до појаве нових здравствених проблема који могу да утичу на имунизацију - изјавила је професорка Јовановић.