Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ДА ЛИ ЈЕ МОБИЛНИ УГАШЕН ИЛИ ЈЕ НЕСТАО СА МРЕЖЕ? Кључно за истрагу - открити шта је било са Матејевим телефоном (ВИДЕО)

05.01.2022. 19:33
Matej Periš
Матеј Периш / Извор: Фото: Shutterstock/SD Илустрација/МУП РХ

Србија, за разлику од Хрватске, нема АМЛ, који хитним службама у случају потраге омогућава прецизно лоцирање мобилног телефона.

Протиче и шести дан потраге за Матејем Перишем, али још јој се не назире крај. Савом између трамвајског и Бранковог моста у среду је патролирало неколико чамаца жандармерије и полиције.

Како је проналазак мобилног телефона и комуникација врло битна за реконструкцију кретања несталог Сплићанина, о томе шта би и како полиција могла да установи помоћу мобилног, одговорио је Ђура Лубура, стални судски вештака за телекомуникације.

"ИНЦИДЕНТ СЕ ПОКЛАПА СА ВРЕМЕНОМ ЊЕГОВОГ НЕСТАНКА" Сведок из клуба открио детаље о вечери кад се Матеју губи сваки траг

"ИНЦИДЕНТ СЕ ПОКЛАПА СА ВРЕМЕНОМ ЊЕГОВОГ НЕСТАНКА" Сведок из клуба открио детаље о вечери кад се Матеју губи сваки траг

"НИЈЕ БИТНО ШТА ЈА ОСЕЋАМ" Вапај Матејевог оца кида душу - важно је само шта ми је са сином (ФОТО)

"НИЈЕ БИТНО ШТА ЈА ОСЕЋАМ" Вапај Матејевог оца кида душу - важно је само шта ми је са сином (ФОТО)

СПРАВА ПОМОЋУ КОЈЕ ТРАГАЈУ ЗА МАТЕЈЕМ Најсавременији сонар - претражују се корита река (ФОТО/ВИДЕО)

СПРАВА ПОМОЋУ КОЈЕ ТРАГАЈУ ЗА МАТЕЈЕМ Најсавременији сонар - претражују се корита река (ФОТО/ВИДЕО)

- Мобилни у случајевима потраге за несталом особом може бити изванредно помоћно средство, посебно ако држава има имплементиран састав Advanced Мобиле Лоцатион (АМЛ) и ако мобилни није угашен. У конкретном случају, према мојим информацијама, Србија, за разлику од Хрватске, нема АМЛ, који хитним службама у случају потраге за несталом особом омогућава прецизно лоцирање мобилног, а чини се и да је мобилни несталог младића у тренутку покретања потраге већ био искључен.

И у таквим ситуацијама полиција може да добије информације о томе с ким је нестала особа разменила позив или СМС те приближно на којим се локацијама кретала на темељу базних станица на које је мобилни био спојен. Ти су подаци спремљени у базама локалног телекомуникацијског оператера, независно од тога што је нестали младић у мобилном имао СИМ картицу хрватског оператера и што мобитлни није пронађен - каже Лубура.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

- Прецизност у густо насељеним подручјима је већа јер је пуно више базних станица с мањим подручјем покривања, па се, комбинујући те податке и информације прикупљене с видеонадзорних састава, може прилично добро реконструисати кретање нестале особе. На темељу података мобилне мреже може се знати и где је задњи пут мобилни био активан, али у конкретном случају и јако важна информација да ли је мобилни угашен или је само нестао с мреже. Наиме, кад мобилни угасите, он мобилној мрежи пошаље тај податак, а то у оваквим случајевима може да укаже на потпуно другачији развој догађаја од, на пример, ситуације кад особа упадне у воду и мобилни због тога престане да ради.

- Сигурносне службе Републике Србије врло су озбиљне, добро опремљене и екипиране и уверен сам да ће пронаћи и исправно тумачити све доступне податке како би се нестали младић што пре пронашао - закључује Лубура.

Анализа снимака

Војин Маштрук, сталног судског вештака који је експерт за анализе надзорних камера и 3Д реконструкције, анализирао је снимке објављене у медијима.

- Након анализе јавно објављених снимака камера видеонадзора везаних уз нестанак Матеја Периша могу, нажалост, само констатовати да су лоших техничких карактеристика тј. лоше резолуције па да није познато да ли су усклађени с реалним временом. Не познајем Београд то јест локације на којима су камере наводно регистровале Матеја Периша, а то би могло да буде важно с обзиром на удаљености различитих камера видеонадзора. Наведено би требало повезати и с анализом локације његовог мобилног телефона - претпостављам да га је имао. Из наведеног би била могућа реконструкција динамике догађаја тј. реконструкција претрчане удаљености и времена у којем је та удаљеност претрчана, а то би могло бити важно за истрагу - закључује вештак Маштруко.

У среду се пак највише ишчекивала изјава Александра Вулина, министра унутрашњих послова, ког су фоторепортери у рано поподне снимили на полицијском чамцу. Среда је била дан кад је министар дао прву изјаву о нестанку младог Сплићанина, а један њен део посебно је заинтригирао и даље велики број новинара који извештавају о потрази за 27-годишњаком који је нестао у ноћи с 30. на 31. децембра прошле године.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

- Ми имамо одређена сазнања, али шта год да се потврди, било добро или лоше, то ће прво сазнати породица, а не медији. Наши су оперативци разговарали с пријатељима, с породицом више пута, конобарима, обезбеђењем из клубова, пролазницима, скинули смо све камере - рекао је Вулин. Наслућује се да полиција има неку информацију више, али је засад не намерава да износи у јавност. У потрази за Матејем Перишем, према Вулиновим речима, ангажовани су жандармерија, јединице речне полиције, дронови, све што је у моћи једне полиције.

- Знамо да је био у клубу, с пријатељима, где су унајмили стан, али нестанак је касно пријављен. Искључена је било каква могућност насиља или сукоба - рекао је Вулин и потврдио оно што је и рекао Ненад Периш и за медије - да је препознао Матеја на неким врло квалитетним снимцима надзорних камера. Сад кад су одбачене верзије да је Матеј жртва кривичног дела, као и да би евентуално починио самоубиство, несрећан случај једино је објашњење ако младић није жив, иако породица не губи наду у позитиван исход потраге, која је и даље фокусирана на потезу од само неколико стотина метара.

Прво питање које је поставио београдски таксиста кад смо рекли да смо новинари и да извештавамо о нестанку младића било је: "Јесу ли га нашли? Има ли шта ново? Знаш како, имамо ми ту своју Фејсбук групу и сви се распитују о колеги ког је покушао да заустави". Кад му је речено да је полиција разговарала с њим и разјаснила да није могао да га прими јер је био заузет, рекао је: "Ма и да није, нисам сигуран да би га примио. Знаш како је, свашта има. Није ми се једном догодило да ме зауставе група младих, па онда из жбуња извуку неког пијаног који ми унереди ауто".

Ненад Периш оповргао је да је њему неко од Матејевих пријатеља рекао да се конзумирало ишта друго осим алкохола.

- Шта су они изјавили полицији, ја не знам јер те записнике нисам видео - рекао је.  

Више вести о нестанку Матеја Перише можете прочитати ОВДЕ