Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДА ЛИ ЈЕ ОВО НАЈТОПЛИЈИ 1. НОВЕМБАР У БЕОГРАДУ? Натпросечне температуре у главном граду, али ипак недовољно за РЕКОРД

01.11.2022. 12:02
Пише:
Србија Данас/Блиц
Beograd
Београд / Извор: Фото: Танјуг/Владимир Спорчић

У Србији је данас натпросечно топло, у Београду се очекује да максимална температуре буде 27 степени, у Лозници чак 28 степени Целзијуса, а локално би могло да буде и за степен више.

Како је саопштио Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ) изнад већег дела земље биће сунчано време са натпросечним температурама за ово доба године, а да ли ће бити оборен и температурни рекорд открива метеоролог РХМЗ Слободан Совиљ.

- Подаци о максималној температури данас ипак неће бити оборени, јер је најтоплији 1. новамбар био 1926. године, када је у Београду измерено 29,3 степена. То је апсолутни максимум за Београд, али са друге стране ми данас очекујемо да у Србији максималне температуре буду од 20 степени на северу Војводине, где је мало нижа температура због задржавања магле, до 28 у центалној и западној Србијие, где ће се температуре приближити максимуму који је раније забележен – каже Слободан Совиљ.

РХМЗ ИЗБАЦИО ВРЕМЕНСКУ ПРОГНОЗУ ЗА ЦЕО НОВЕМБАР: Познато када се очекује снег у Београду

РХМЗ ИЗБАЦИО ВРЕМЕНСКУ ПРОГНОЗУ ЗА ЦЕО НОВЕМБАР: Познато када се очекује снег у Београду

ОД ДАНАС ОБАВЕЗНЕ ЗИМСКЕ ГУМЕ: Не могу да вас казне ако их немате, али постоји једна ЦАКА

ОД ДАНАС ОБАВЕЗНЕ ЗИМСКЕ ГУМЕ: Не могу да вас казне ако их немате, али постоји једна ЦАКА

ДАНАС СЛАВИМО СВЕТОГ ПРОХОРА ПЧИЊСКОГ: За здравље и исцељење најмилијих верници данас читају ову молитву

ДАНАС СЛАВИМО СВЕТОГ ПРОХОРА ПЧИЊСКОГ: За здравље и исцељење најмилијих верници данас читају ову молитву

Најтоплији новембар, каже Совиљ, у историји мерења био је 2019. године. Средња максимална температура током тог новембра је била 16,5 степени, што је за пет степени више у односу на просечне вредности, а референтни период који се узима за просек је од 1981. до 2010. године у овом случају.

Најтоплији и најхладниј новембер

- Током тог новембра 2019. године забележено је чак шест дана са температуром преко 20 степени. Други најтоплији новембар је био 1963. године, а трећи најтоплији новембар бележимо 2010. године. Када је реч о најхладнијем новембру он је био 1988. године и тада је температура била за скоро шест степени нижа у односу на реферетне просечне вредности. Док, ако говоримо о хладном новембру након 2000. године, један од најхладнијих је био 2011. године и средња температура је била само 8,8 степени - каже Совиљ.

Метеоролог најављује да наредних десетак дана нема температурних изненађења. Наиме, неће бити топло као што је данас или што је било јуче, али ће температуре бити изнад просека.

Стиже кошава

- Од 4. до 6. новембра ће дувати кошава, а максималне температуре почетком следеће недеље ће бити 15-16 степени. Неће бити јутарњих мразева, нема ни снега на планинама, ни у нижим пределима и за сада је све у границама стаблнијег времена - каже Слобадан Совиљ.

Kalemegdan
Калемегдан / Извор: Танјуг/​Раде Прелић

Табела десет најтоплијих новембара у престоници свих времена иде на руку метеоролозима који заговарају тезу да се хладни и топли таласи понављају у циклусима, па смо тако вреле новембре имали у трећој (1923. и 1926.) и седмој деценији (1963. и 1969.) 20. века, али и у овој актуелној (2012, 2013, 2019).

Заговорници тезе глобалног загревања, међутим, могу да истакну како је шест од десет најтоплијих новембара забележено баш у новије доба, у 21. веку.

Просечна средња максимална температура у новембру била је 17,0 степени.

- Најтоплији је био 5. новембар када је највиша дневна температура у Београду износила 24,9 степена – додали су из РХМЗ-а.

Топли су били новембарски дани, а још топлије ноћи. И то најтоплије од када се врше метеоролошка мерења! Оне су биле у категорији "веома топло", а понекад чак и "екстремно топло".

Beograd
Београд / Извор: Танјуг/​Раде Прелић

Ниједном у новембру температура у Београду није била ни близу минуса. Најхладније је било 30. новембра са 2,7 степена. За то време имали смо просечну количину падавина, а највише кише пало је 29. новембра - 19,4mm.

Овог новембра, према подацима РХМЗ, средња новембарска температура имаће вредности од 6 до 8 степени, а у планинским пределима од 3 до 6 степени.

Средња максимална температура ваздуха за новембар биће од 11 до 14 степени у нижим пределима, а у планинским пределима од 6 до 10, док ће средња минимална температура ваздуха бити у интервалу од 2 до 5 степени, а на планинама од 0 до 2 степена.

У другој и трећој декади месеца прогнозира се - од 2, у Сомбору и Кикинди, до 8 у Крагујевцу и Нишу, а мразних дана у нижим пределима са минималном дневном температуром ваздуха нижом од нула степени, а на планинама ће бити од 10 до 13.

}