Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СРБИЈА НА УДАРУ НОВИХ ПОПЛАВА?! У Београду већ пало 50 литара КИШЕ, ево шта можемо да очекујемо

03.05.2024. 21:56
Пише:
Србија Данас/Телеграф
poplave
поплаве / Извор: Shutterstock

Србија је на удару висинског циклона који је већ донео велике количине падавина.

У последња 24 сата Србију су захватиле обилније падавине. Четвртак после поднео донео је широм Србије обилније пљускове са грмљавином, али и грмљавинске непогоде и олује са градом. Иначе, Србија је данас под утицајем висинског циклона, који се својим центром премешта преко Србије од запада према истоку и већ 24 дата доноси обилније падавине.

У деловима Србије, али и у Београду киша пада већ 24 сата, повремено јаког интензитета са обилним пљусковима. Широм земље у последња 24 сата пало је преко 30 литара, локално и преко 50 литара кише по квадратном метру, а око 50 литара кише пало је и на подручју Београда. Дакле, многи предели Србије добили су за 24 сата половину од просечне колилине падавина за мај, док је у Београду пало скоро 70% падавина.

Нажалост, обилне падавине довеле су до наглог пораста бујичних токова на југоистоку Србије, а један од њих поплавио је преко 100 објеката у Сврљигу, као и сам центар овог места. У овој општини проглашено је и ванредно стање. Извршена је и евакуација љиди и животиња, срушен је и један мост, а оштећен је и велики број локалних путева.

У овом часу умерена киша и даље пада широм Србије и праћена је и јачим пљусковима. Суво је само на северу Војводине и на југу Србије. И током вечери у већем делу Србије биће облачно са умереном кишом, повремено и са јачим пљсковима.

С обзиром на то да се центар циклона налази над Србијом, облачност са падавинама споро ће премештати преко нашег подручја и углавном кружити над Србијом. Висински циклон донео је и осетно хладнију ваздушну масу, па су температуре данас праве јесење и тек је степен два топлије од јутра. Тренутне температуре у већем делу Србије крећу се од 12 до 16°Ц, у Београду је 14°Ц. Златибор и Сјеница мере 10°Ц, а Копаоник 3°Ц.

kiša
киша / Извор: Танјуг

Сличне температуре очекују се и током вечери и ноћи. Широм Србије током вечери и ноћи очекује се додатних 5 до 10 литара кише по квадратном метру. Најобиолније падавине очекују се у западним, централним и источним пределима Србије, у Шумадији, Срему, на југу Баната, у Браничевском округу и у Поморавлу и овим пределима пало би и до нових 20 литара кише.

Ниво свих река у Србији има ниске водостаје, тако да су речна корита спремна за дохват веће количине атмосферске воде, тако да нема опасности од поплава и бујица. Изузетак су поједини веома мали токови и потоци, који услед обилнијх падавина у кратком интервалу, могу врло брзо да набујају и да дође до локалних поплава и бујица, као што је данас случај у Сврљигу. Иначе, реч је о токовима који скоро пресуше у време малих падавина или су толико плитки да се могу препашити, али у време обилних падавина могу да нарасту више пута и да изазову катастрофалне поплаве и буијице на локалном нивоу.

Дунав, Сава, Тиса, Дрина, Велика Морова и све друге веће и средње реке имају низак водостај, а само на рекама у сливу Велике Мораве, Саве и Дунава наредбних дана може доћи до мањег пораста услед актуелних падавина, али без опасности од поплава и критичних ситуација. Први дан викенда донеће топлије, али и даље нестабилно време, повремено са локалним пљусковима и грмљавином. До краја дана очекује се смањење облачности и постепена стабилизација, па се за Васкрс у већем делу Србије очекује сунчано и релативно топло време.

Максимална температура биће у суботу у већини предела око 20°Ц, а у недељу око 25°Ц. У недељу се послеподневни локални пљускови са грмљавином очекују на западу и југозападу Србије и то углавном пред крај дана и током вечери. Сунчано и топло време очекује се и у понедељак, а сам почетак следеће седмице донеће температуре и преко 25°Ц.

Након данашњег нижег, Васкрс и почетак следеће седмице донеће Србији повишен ваздушни притисак и термички висински гребен са Медитерана и севера Африке, у склопу кога ће у виду јужних струјања стићи и релативно топла ваздзушна маса до нашег подручја. У уторак под утицајем циклона са запада Европе наоблачење са кишом, пљусковима и грмљавином, а од среде се очекује и осетно свежије и температуре ће бити у паду и за 10 степени. Према тренутним прогнозама, стабилизација и осетније отопљење очекује се средином маја. С обзиром на то да је просек максималне дневне температуре за ово доба године у Србији од 19 до 23°Ц, видимо да ће оне данас бити и за пет степени испод напоменутог просека, за викенд око, а почетком следеће седмице и изнад. Потом ће поново бити испод просека, да би изнад просека биле средином месеца.

Извор: Србија Данас/Телеграф