Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДА ЛИ ЈЕ У СРБИЈИ НА СНАЗИ ШВЕДСКИ МОДЕЛ? Ковид амбуланте крцате, лекари на измаку снаге, а 50 посто људи није вакцинисано

24.09.2021. 07:18
Пише:
Србија Данас/Блиц
koronavirus
коронавирус / Извор: Фото: СД/Илустрација/Профимедиа

Алармантна ситуација.

Непрегледни редови испред ковид амбуланти, здравствени радници на измаку снаге, гужве по превозу, прославе, па велики број заражених, хоспитализованих и умрлих. Чини се, сцене сличне онима у децембру, а опет постоје две велике разлике - сада постоји вакцина коју већина у тим редовима не жели да прими и готово потпуно одсуство мера.

Питање које се намеће је: Да ли је на снази шведски модел у српској варијанти?

НАЈАВЉЕНА НОВА МЕРА СВЕ ИЗВЕСНИЈА: Ковид пропуснице на прагу, стиже и једна ДОБРА ВЕСТ ЗА УГОСТИТЕЉЕ!

НАЈАВЉЕНА НОВА МЕРА СВЕ ИЗВЕСНИЈА: Ковид пропуснице на прагу, стиже и једна ДОБРА ВЕСТ ЗА УГОСТИТЕЉЕ!

ДЕЛТА СОЈ НАПУНИО БОЛНИЦЕ, У КРЕВЕТИМА САМО НЕВАКЦИНИСАНИ: Нису хтели да слушају апеле лекара, сада испаштају

ДЕЛТА СОЈ НАПУНИО БОЛНИЦЕ, У КРЕВЕТИМА САМО НЕВАКЦИНИСАНИ: Нису хтели да слушају апеле лекара, сада испаштају

НОВА ПОШАСТ У СРБИЈИ - СИТУАЦИЈА ПОСТАЈЕ АЛАРМАНТНА: Потврђено 15 нових случајева вируса који је покосио Европу!

НОВА ПОШАСТ У СРБИЈИ - СИТУАЦИЈА ПОСТАЈЕ АЛАРМАНТНА: Потврђено 15 нових случајева вируса који је покосио Европу!

Када је, сада већ пре скоро две недеље, Кризни штаб одржао своју последњу седницу и најавио увођење ковид пропусница за неколико дана већи део јавности такву је одлуку поздравио, будући да је у том тренутку било више од 6.000 заражених.

Ипак, упркос великим најавама, чак и изјавама чланова Кризног штаба из дана у дан да је све спремно за увођење ковид сертификата, до данас тако нешто се није догодило, а када ће нова седница Кризног штаба, још увек се не зна.

Најављене контроле ни у траговима

Премијерка је у свом излагању тада поменула и појачање контрола постојећих мера.

- Обавезно ношење маске у јавном затвореном простору, у превозу, може више од 500 људи који се окупљају али само уз одобрење Кризног штаба, само су неке од постојећих мера које је навела премијерка, а које се не поштују, а које ће се у наредном периоду строго контролисати - навела је Ана Брнабић, и додала да ће се прво ићи са тим, а касније рестриктивно.

Predrag Kon
Предраг Кон / Извор: Фото: Танјуг/Влада Републике Србије/Слободан Миљевић

Уместо контроле, претходних дана испред ковид амбуланти нешто другачије сцене. Медије је испред ковид амбуланте у Земуну дочекао ред у којем се налазило више од 50 људи који су желели исто - да буду тестирани.

Нема маски, нису вакцинисани - модел који се понавља

- Људи, молим вас, немамо ни ми више снаге, боримо се сваки дан. Дајте ми књижицу, а ја ћу вас или примити данас или ћу вам заказати преглед за сутра. Видите и сами колики је ред. Не могу овако да радим, нећу овако да радим. Имајте разумевања, молим вас - одјекивало је испред улаза у ову ковид амбуалнту чија су врата људи готово прекрили.

Ј. Л. (49) рекао је да се већ неколико дана осећа лоше и да су му кашаљ и малаксалост једини симптоми које осећа.

- Искрено да вам кажем, управо сам дошао. Мислим да ћу одустати од чекања и ипак се вратити кући. Чуо сам да неколико људи овде чека већ шест сати. Нисам спреман толико да чекам, немам ни снаге. Нисам вакцинисан. Једино имам кашаљ, који из дана у дан постаје све гори. Одустаћу. Доћи ћу ујутру, можда ће бити мање људи. Не знам ни сам више - објашњава он.

korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа

Л. К. ( 22) рекао је да се осећа лоше и да већ три дана не може да спусти температуру.

- Имам температуру већ неколико дана. Одлагао сам одлазак код лекара, надајући се да је ово прехлада. Пио сам витамине и јео здравију храну, али добијао сам све више симптома који су личили на симптоме ковида. Температура, кашаљ, малаксалост, један за другим. Пресудно да дођем била је искључиво температура која ми већ неколико дана ствара јаке главобоље али и малаксалост - рекао је он, а затим додао да се није вакцинисао иако су то учинили људи у његовом окружењу.

- Нисам се вакцинисао, али се ни не кајем. У мом окружењу су то урадили сви родитељи, бака, деке, али и већина пријатеља. Мене су наговарали, али изборио сам се са тиме. Ако је уопште имам, не знам како сам успео да је добијем. Претпостављам у аутобусу јер не носим маску.

"Постајемо пагански народ који се вратио ритуалним обичајима"

Сви лекари су свесни изразито неповољне ситуације у којој се налазимо. Као и чланови Кризног штаба, сви заједно позивају на вакцинацију, што се за сада чини као "пуцањ у празно".

Тако је директор новосадског Дома здравља Веселин Бојат рекао да нисмо довољно вакцинисани, те да наш однос према вакцинацији није на високом нивоу.

Бојат каже да то говори "да смо постали изузетно неодговорни".

koronavirus
коронавирус / Извор: Фото: Рина

- Наше понашање, морам тако да кажем, води ка томе да ми постајемо један пагански народ који се вратио ритуалним обичајима. Имамо свадбе са 300 до 500 људи, са којих на жалост углавном буде један који тешко оболи – заврши на респиратору или премине. Као да свесно приносимо жртве корони - рекао је Бојат и апеловао да се грађани окрену вакцинацији и придржавању прописаних мера.

Шведски модел на српски начин

Немогуће је након свега да се не запитамо: да ли се Србија сада определила за шведски модел у српској варијанти? Ако се присетимо Шведске са почетка епидемије, где није било никаквих мера, људи су се неометано кретали, али резултат такве стратегије показао се као промашај - велики број заражених и умрлих.

Епидемиолог Радмило Петровић казао је раније да "изгледа" као да се примењује шведски модел мада то нико није рекао.

Radmilo Petrović
Радмило Петровић / Извор: Фото: Printscreen/RTS

- Личи на то јер се никакве мере не предузимају. Све је дозвољено, и прославе и спортске манифестације и концерти. Ми смо преко лета имали потпуно неконтролисано понашање - каже Петровић.

Упитан куда то води, он каже да ћемо имати спонтану епидемију, што значи да ће епидемија тећи својим природним током.

- То значи већи број инфицираних, већи број оболелих, већи број оних са тешким клиничким сликама, већи број преминулих до тренутка док се не достигне колективни имуни бедем, након чега ће почети да се смањује. Али за то време имаћемо велики број умрлих, али и особа са постковид синдромом, који суштински остају инвалиди, јер кад вирус поједе плућа, она се не могу обновити, као што нема ни повратка на старо након инфаркта или шлога изазваног тромбом током ковида - казао је Петровић.