Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЈЕДНАКО ЗЛО КАО КОРОНА: Лекари упозоравају, ствари се отимају контроли, Србији прети НОВА ЕПИДЕМИЈА

26.04.2020. 17:41
Пише:
Србија Данас/Блиц
vakcina
вакцина / Извор: Реутерс

Алармантне бројке и предвиђања

У јеку пандемије корона вируса, у нестрпљивом чекању нове вакцине као спасоносног решења за болест која односи стотине хиљаде живота широм света, изгледа да се донекле заборавило на друге вакцине - посебно на ону због чијег смо смањеног обухвата вакцинисања имали епидемију у скоријој прошлости.

Реч је наравно о MMR вакцини.

Обухват вакцинисане деце MMR вакцином у прошлој години износио је тек 88 одсто, а неопходно је да 95 одсто популације буде вакцинисано како би се створио колективни имунитет и како бисмо сви, цела нација, били заштићени од малих богиња.

КОНФЕРЕНЦИЈА КРИЗНОГ ШТАБА: Затвара се привремена болница Дом ученика у Нишу, најранијивија места су нам геронтолошки центри

КОНФЕРЕНЦИЈА КРИЗНОГ ШТАБА: Затвара се привремена болница Дом ученика у Нишу, најранијивија места су нам геронтолошки центри

Капацитети за лечење деце оболеле од короне су ПОПУЊЕНИ: До сада је лечено њих 88, а ево одакле су

Капацитети за лечење деце оболеле од короне су ПОПУЊЕНИ: До сада је лечено њих 88, а ево одакле су

ПРВА ЖРТВА КОРОНЕ ИЗ ЉИГА: Преминула жена (74)

ПРВА ЖРТВА КОРОНЕ ИЗ ЉИГА: Преминула жена (74)

Оно што додатно може да нас забрине то је одговор на питање - какав је обухват од почетка епидемије корона вируса код нас? Званичних и прецизних података за сада нема, али је извесно да тај проценат није у порасту с обзиром на то да су у том периоду многи одлагали одлазак у домове здравље у страху од корона вируса.

Са вакцинацијом се не сме стати јер бисмо у скоријој будућности могли да се суочимо са "заборављеним" епидемијама на челу са епидемијом малих богиња. На то је упозорила и епидемиолог проф. др Дарија Кисић Тепавчевић.

Могуће епидемије болести опасних као и корона вирус

- Бележимо смањен одзив за вакцинацију, а редовна вакцинација не сме да стане - изричита је епидемиолог и заменица директора Института за јавно здравље "Милан Јовановић Батут" Дарија Кисић Тепавчевић. - Кад је у питању вакцинација, имамо недвосмислен став да не сме да се прекине, јер бисмо врло брзо имали појаву епидемије болести које су једнако опасне као и корона вирус. Видимо да јесте у овом моменту смањен одзив за вакцинацију, што јесте за очекивати.

Није нам први пут

Опадајући тренд у вакцинацији није само у претходним недељама колико је корона вирус код нас. Подаци Института за јавно здравље "Милан Јовановић Батут" показују да је у претходној години тај обухват био мањи него у 2018. години и износи 88 осто. То није довољно.

Годину у којој смо имали епидемију малих богиња, од које је у Србији преминуло 15 особа, завршили смо са 81 одсто вакинисаних укупно у Србији, али тек после бројних апела здравствене струке. Током те године проценти су у неким деловима земље пали на око 50! Следеће године, свест грађана се подигла, па смо имали обухват од 94,3 одсто, али опет недовољно.

Darija Kisić Tepavčević
Дарија Кисић Тепавчевић / Извор: Танјуг

Године у којој смо имали епидемију, број деце која су вакцинисана био је већи у Војводини него у централној Србији, а најмањи број вакцинисаних био је у великим градовима - Београду, Новом Саду, Нишу и Крагујевцу, подаци су "Батута".

Шефица одсека Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" за имунизацију Горанка Лончаревић рекла је да је тада у нишкој регији најнижи обухват вакцином MMR - тек 51 одсто, а да је у Београду само 65 одсто деце вакцинисано том вакцином која је превенција за мале богиње, рубеле и заушке.

Та различитост се поново испољава. Поједини педијатри кажу да се ситуација са вакцинацијом држи добро, али други сведоче о смањеној вакцинацији. Тако педијатер Дома здравља "Чукарица" Дејан Јонев каже да родитељи доводе своју децу.

- Прво позову телефоном да провере када могу доћи и да ли је термин отказан. Ми смо добили упутства Министарства здравља да се не престаје са редовном вакцинацијом и то се за сад, бар у случају мојих пацијената, спроводи редовно - каже доктор Јонев.

Он објашњава и да се приликом вакцинације води рачуна о свим мерама заштитете.

- Свако дете има свој термин. Постоји размак између термина. Родитељи носе маске, држи се дистанца и у ординацију може ући само један родитељ - истиче овај педијатар и додаје да су и до сада деца улазила на посебан улаз за здраву децу, па је та пракса и сада настављена.

Са друге стране, педијатар Томислав Стевановић из Зрењанина. каже да до њега стижу нешто другачије информације.

- Добили смо препоруку Министарства о томе да је потребна редовна вакцинација и то је у почетку ишло добро, али сада стижу информације да се то донекле променило, па је вакцинација смањена. Проблем мислим да нису сами родитељи, већ организација домова здравља од којих су поједини померили термине - истакао је доктор Стевановић и додао да постоје одређене нејасноће о самом процесу, наочито по сеоским домовима здравља.

Стевановић за крај истиче да ако се опадајући тренд буде наставио, нажалост, прибојавамо се тешког сценарија.

- Незгодно би било да у целој ситуацији са корона вирусом имамо још један проблем, а то је епидемија малих богиња - закључује педијатар.

Вакцина штити заједницу

Такав сценарио са малим богињама, нажалост, није нам стран.

Од почетка октобра 2017. године, када су потврђени први случајеви малих богиња, закључно са 27. августом 2019. године на територији Србије, укључујући и територију надлежности Завода за јавно здравље Косовска Митровица, регистровано је укупно 5.798 случајева малих богиња и 15 смртних исхода који се могу довести у везу са овом инфекцијом.

Ширењу морбила допринео је низак степен вакцинације чему је "кумовала" интензивна антивакцинашка кампања на друштвеним мрежама.

- Низак степен колективног имунитета према вирусу малих богиња и велика контагиозност овог проузроковача довели су до брзог ширења вируса на територији целе земље - објашњавала је у то време проф. др Дарија Кисић Тепавчевић заменица директорке "Батута".

Да нам се слична ситуација не би поновила у будућности важно је једно знати, а што се стално заборавља.

Srđa Janković
Срђа Јанковић / Извор: Фото: РТС/Принтсцреен

Од 2010. до 2015. године, захваљујући имунизацији, спречено је најмање 10 милиона смртних случајева у свету, а само током 2014. године умрло 114.000 људи од малих богиња.

- Вакцина штити појединца који је прими, али штити индиректно и заједницу. Ако је довољно висок проценат деце вакцинисан, онда нема куда зараза да се шири. Чак и ако неко дође и донесе вирус, тешко да ће некога да зарази. Вакцина је делотворна и високобезбедна - рекао је раније др сц. мед. Срђа Јанковић, имунолог Универзитетске дечје клинике у Тиршовој.

САЗНАЈЕМО: Полицијски час за првомајске празнике почеће 30. АПРИЛА И ТРАЈАЋЕ ДО 4. МАЈА

САЗНАЈЕМО: Полицијски час за првомајске празнике почеће 30. АПРИЛА И ТРАЈАЋЕ ДО 4. МАЈА

Заражен: Владика крушевачки Давид позитиван на корону

Заражен: Владика крушевачки Давид позитиван на корону

Весић ИЗНЕНАДИО водитеље Пинка: На поклон им донео српску заставу (ВИДЕО)

Весић ИЗНЕНАДИО водитеље Пинка: На поклон им донео српску заставу (ВИДЕО)

Човеку који је бранио Србију сада треба помоћ: Старешина карауле се бори са короном

Човеку који је бранио Србију сада треба помоћ: Старешина карауле се бори са короном

Затвара се још једна привремена болница

Затвара се још једна привремена болница