Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДА ЛИ ПОСЛОДАВАЦ СМЕ ДА ВАМ ТРАЖИ КОВИД СЕРТИФИКАТ? Информације поверљиве, али кључне су ОВЕ СИТУАЦИЈЕ

25.12.2021. 14:15
Пише:
Србија Данас/Република
kovid sertifikat
ковид сертификат / Извор: Профимедиа/илустрација

Постоје и одређене ситуације које дозвољавају одступање од ових општих правила.

Сведоци смо све учесталијих вести о томе како се у појединим земљама уводи обавезна вакцинација против вируса COVID-19, најављујују нове мере, карантини, али и употреба тзв. ковид сертификата за разне сврхе почев од уласка у угоститељске објекте па све до доласка на посао. У мору нових информација лако се може стећи погрешан утисак.

ПОРОДИЦА НЕУМОРНА: Потрага за Јованом несталом на Златибору и даље траје, ИСПЛИВАЛИ НОВИ ДЕТАЉИ

ПОРОДИЦА НЕУМОРНА: Потрага за Јованом несталом на Златибору и даље траје, ИСПЛИВАЛИ НОВИ ДЕТАЉИ

ОГЛАСИЛА СЕ ЋЕРКА НЕСТАЛЕ ЈОВАНЕ (54): Имала је приватне проблеме, ПРОНАЂЕН ЈОЈ ЈЕ И ТЕЛЕФОН на необичном месту

ОГЛАСИЛА СЕ ЋЕРКА НЕСТАЛЕ ЈОВАНЕ (54): Имала је приватне проблеме, ПРОНАЂЕН ЈОЈ ЈЕ И ТЕЛЕФОН на необичном месту

"ОНИ КОЈИ ОДУ НА ПРОСЛАВУ, НЕКА ОЧЕКУЈУ ДА ЋЕ БОЖИЋ ПРОВЕСТИ У БОЛНИЦИ" Стиже нови талас короне са Новом годином? Струка ЗАБРИНУТА

"ОНИ КОЈИ ОДУ НА ПРОСЛАВУ, НЕКА ОЧЕКУЈУ ДА ЋЕ БОЖИЋ ПРОВЕСТИ У БОЛНИЦИ" Стиже нови талас короне са Новом годином? Струка ЗАБРИНУТА

Оно што је најпре важно да разумемо јесте да су подаци из ковид сертификата подаци о здравственом стању и као такви, изразито осетљиви подаци, они уживају високи степен заштите према Закону о заштити података о личности.

Та заштита је толика да закон каже да је било која обрада забрањена осим уколико постоји неки од тачно прописаних и уско дефинисаних изузетака из овог закона. Један од изузетака јесте ситуација када је таква обрада дозвољена другим прописом. Тако нпр. Закон о раду и Закон о здравственом осигурању дају овлашћење послодавцу да врши увид и евидентира податке из потврде о отвореном боловању, из дознака и слично - пише за otvorenavratapravosudja.rs, адвокат Ђорђе Поповић.

У конкретном случају ковид сертификата, уврежено је мишљење да у овом тренутну нису испуњени услови за примену ниједног од изузетака прописаних ZZPL-om на основу којег би сви послодавци у свим ситуацијама имали право да захтевају од запослених поседовање ковид сертификата за сврхе запослења и обављања рада

Са друге стране, постоје и одређене ситуације које дозвољавају одступање од ових општих правила.

korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа

Изузетак број 1

Као што нам је вероватно већ свима познато, недавно су Уредбом о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести covid-19 уведене обавезе поседовања ковид сертификата као услова боравка у периоду од 20х до завршетка радног времена у 1) појединим угоститељским објектима , 2) салама за венчање и слично и 3) коцкарницама, кладионицама, казинима и сл.

Природно је да се већина нас у односу на ове обавезе осврће са личног аспекта, али оно што је донекле заборављен сегмент ових прописа јесте да је обавеза поседовања ковид сертификата прописана и за пружаоце услуга, односно запослене у овим објектима. Ово значи да постоји и основ који даје овлашћење, али и обавезу послодавцима да од запослених у овим делатностима захтевају поседовање ковид сертифката у појединим ситуацијама.

Међутим, ово овлашћење не значи да је поседовање ковид сертификата услов запослења или останка на послу већ само услов за обављање посла у периоду од 20х па до краја радног времена. Дакле, послодавци из ових делатности и даље немају овлашћење да од запослених захтевају поседовање ковид сертификата као услов запослења и останка на послу нити имају овлашћење да запослене обавежу да се вакцинишу јер је вакцинација у Србији и даље на добровољној бази.

Штавише, како је Законом о безбедности и здрављу на раду прописана и обавеза послодавца да сноси трошкове неопходне за обезбеђење услова за безбедан и здрав рад, у ситуацији у којој би послодавац хтео да у наведеном периоду распореди на рад запосленог који је нпр. невакцинисан, послодавац је тај који би морао да сноси трошак тестирања. Уколико би овај запослени одбио да се тестира, послодавац би могао да такво одбијање искористи као основ за евентуалну дисциплинску одговорност запосленог.

korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа

Изузетак број 2

Послодавац може тражити на увид резултате ПЦР/антигенског тестирања у појединим ситуацијама које морају бити оправдане и нужне. Тако нпр. када запослени треба да иде на службени пут у иностранство, а држава одредишта захтева поседовање одређеног теста, послодавац је тај који сноси трошкове тог теста од кога зависи и могућност путовања па је потребно да буде упознат са резултатом. Такође, ако у овој ситуацији запослени поседује ковид сертификат (нпр. вакцинисан је) и о томе обавести послодавца како не би морао да се тестира, послодавац може затражити на увид овај ковид сертификат.

Са друге стране, послодавац може тражити на увид и резултате теста у одређеним ситуацијама на посредан начин. То су ситуације када постоје сумње да је запослени био заражен (нпр. у случају када су по доласку на посао уочени симптоми - кашаљ, температура и сл.) или када је запослени обавестио послодавца о потенцијалном контакту без доласка на посао.

У таквим ситуацијама послодавац има право да упути запосленог да се јави свом лекару и да потом на основу документације о отварању и затварању боловања, решења о карантину у кућним условима или пак резултатима ПЦР теста (у изузетним ситуацијама када изостане решење о карантину о кућним условима што је често случај због преоптерећености система) закључи да ли је запослени био заражен или не.

Такође је важно напоменути и то да су и сами запослени дужни да у овим ситуацијама обавештавају послодавца и достављају одговарајућу и довољну документацију (по правилу документацију лекара које су већ и креиране тако да садрже што је мање могуће осетљивих личних података, а само изузетно и тест). То је прописано како Законом о безбедности и здрављу на раду, тако и посебним Правилником о превентивним мерама за безбедан и здрав рад за спречавање појаве и ширења епидемије заразне болести.

Основ и неопходност ових мера и захтева послодавца лежи у обавези да се примене превентивне мере из наведеног Правилника у односу на остале запослене са којима је заражени запослени био у контакту (са којима је радио у истој просторији).

Тако је послодавац дужан да по том сазнању нпр. организује рад од куће за те запослене (ако је могуће), да прореди контакте тих запослених са другим запосленима, да дезинфикује просторије и слично.