Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Да ли смо стекли колективни имунитет? ШИРОМ СРБИЈЕ ГРАЂАНИ СЕ ТЕСТИРАЈУ НА АНТИТЕЛА: Први резултати објављени!

05.06.2020. 08:57
Пише:
Србија Данас/Блиц
koronavirus
коронавирус / Извор: Профимедиа

У Обреновцу су до сада сви тестови негативни.

У скоро свим домовима здравља, институтима и заводима за јавно здравље Србије од пре пар дана можете на лични захтев да, уколико желите, урадите тестирање и откријете да ли имате антитела, односно да ли сте некада прележали корона вирус.

Процедура је једноставна, а уколико желите да се тестирате то ће вас коштати 1.200 динара. Први резултати, међутим, говоре да је веома мали број грађана Србије који се тестирао и прележао корона вирус, тако да о неком колективном имунитету, по свему судећи, нема ни говора.

СВИ КОЈИ КРЕНУ КОЛИМА У ГРЧКУ МОРАЋЕ ДА ИМАЈУ ПЛАН Б: Ово је могући сценарио уколико Македонци не отворе границе

СВИ КОЈИ КРЕНУ КОЛИМА У ГРЧКУ МОРАЋЕ ДА ИМАЈУ ПЛАН Б: Ово је могући сценарио уколико Македонци не отворе границе

Слађану се покварио бојлер, а онда је затекао НЕВЕРОВАТАН ПРИЗОР: Не, ово није сталактит из Панчева!

Слађану се покварио бојлер, а онда је затекао НЕВЕРОВАТАН ПРИЗОР: Не, ово није сталактит из Панчева!

ВЕЧЕРАС ЈЕ ПОМРАЧЕЊЕ МЕСЕЦА! Српска веровања су САСВИМ ЈАСНА, ево шта НИКАКО НЕ СМЕТЕ да радите ноћас

ВЕЧЕРАС ЈЕ ПОМРАЧЕЊЕ МЕСЕЦА! Српска веровања су САСВИМ ЈАСНА, ево шта НИКАКО НЕ СМЕТЕ да радите ноћас

БЕОГРАД

У дому здравља "Др Милутин Ивковић" на Палилули одређена су два термина за све грађане који желе да се тестирају.

- У уторак смо добили упутства и почели са тестирањем. Интересовање је задовољавајуће, више него што смо очекивали. Да не би било чекања у лабораторији због редовних анализа и стварање гужве међу пацијентима, за тестирање антитела смо одредили два термина. Преподне од 10 до 12 и поподне од 14 до 16 сати свако ко жели може да се тестира. Вади се венска крв, пацијенти морају да донесу уплатницу, а резултати се добијају у року од сат времена. Налаз морају да подигну лично, а до сада смо имали 50 до 60 људи дневно које смо тестирали – каже директор дома здравља на Палилули, др Александар Стојановић.

Уколико желите да се тестирате у GZZJZ потребно је да најпре закажете свој термин путем мејла.

- Почели смо са тестирањем 1. јуна и дневно урадимо око 20 – 25 тестова. Тестирање се обавља у периоду од 7.30 до 11 сати уз обавезно заказивање. Резултате пацијенти добијају истог дана путем мејла – објаснили су из GZZJZ, уз напомену да је увид у резултате поврељива ствар.

У Обреновцу су до сада сви тестови негативни.

- Почели смо са радом током јучерашњег дана. За сада није велико интересовање, одрадили смо пет тестова и сви резултати су били негативни. Можда кроз пар дана буде и већег интересовања, видећемо – кажу из дома здравља у Обреновцу.

Foto: Reuters
Фото: Реутерс / Извор: Реутерс

НИШ

У нишком Дому здравља, за три дана, од од 1. до 3. јуна урађено је укупно 57 серолошких тестова на лични захтев грађана који су показали да је само петоро тестираних имало антитела на корона вирус, што значи да су прележали ову заразну болест.

У 49 случајева налаз IgG и ИгМ анитела био је негативан, што значи да особа нема корона вирус нити га је икада имала. У два случаја налаз IgG и ИгМ честица био је позитиван па је одмах, како прописи налажу, урађен ПЦР тест који је показао да су негативни на корона вирус. У једном случају налаз ИгМ антитела је био позитиван али је ПЦР тест узимањем бриса из носа и грла показао да особа нема корона вирус. У пет случајева налаз IgG антитела је био позитиван што значи да се ради о старој, прележаној инфекцији и да је организам створио антитела.

- Обраћамо пажњу највише тамо где је налаз ИгМ антитела позитиван што говори о некој могућој инфекцији, али не и сигурној. Такву особу онда бесплатно тестирамо ПЦР тестом који подразумева узимање бриса из грла и носа. Наша законска обавеза јесте то да проверимо ПЦР тестовима све који имају откривену могућу свежу инфекцију. До сада све особе које су тестиране на ПЦР-у су биле негативне. Дакле, позитиван ИгМ указује на могућност да постоји нека свежа инфекција, али не мора да значи да је ковид 19 присутан - објашњава помоћница директора дома здравља у Нишу Данијела Нешић.

Позитиван налаз IgG говори о старој инфекцији, што значи да особа има створена антитела, али може да се деси и да је неко прележао корона вирус, а да нема IgG позитиван.

- Имали смо случај једног нашег колеге који је прележао корона вирус, али је налаз IgG био негативан јер му је имунитет био слаб и организам није створио антитела. А имате људе који званично нису прележали корону а имају IgG позитиван, што говори да су раније, без икавих симптома, на ногама прележалил и имају створена антитела. Или су били асимптоматски, или су можда имали неке симптоме које су довели у везу са грипом, ако је то било у фебруару, на пример - објашњава Нешићева.

УЖИЦЕ

Тестирање на антитела короне вируса почело је јуче у свим домовима здравља Златиборског округа, али у Здравственом центру Ужице за сада нема података колико је интересовање грађана. Једино што се поуздано зна је да је у Дому здравља у Ариљу до сада на лични захтев тестирана једна особа. Прецизније податке о броју тестираних, речено нам је, Здравствени центар Ужице имаће у понедељак.

СУБОТИЦА

У суботичком Заводу за јавно здравље почело је тестирање на антитела корона вируса, а према речима епидемиолога др Небојше Бохуцког, одзив је јако добар.

- Веома смо задовољни одзивом грађана, могу рећи да је велика заинтересованост. Првог дана се тестирало девет грађана и другог дана исто толико. Од укупно 18 тестираних код једне особе тест је био позитиван на антитела – каже др Небојша Бохуцки.

koronavirus
коронавирус / Извор: Профимедиа

Према његовим речима интересовање за ову врсту теста је резултат тога што је од почетка године забележно доста случајева акутних респираторних инфекција.

- Генерално су људи били болесни у јануару и фебруару. Онда још није било короне код нас, а многи се сада заправо питају да ли су имали корону пре него што је званично проглашена епидемија. Не питају се само наши грађани, већ се то исто питају људи у читавом свету – објашњава др Бохуцки.

Он додаје да су многи и током епидемије имали тегобе, али се ипак нису јавили лекару јер су имали благу клиничку слику.

- Добијали смо податке да је некоме само цурио нос, а било је и изненађења да неко није имао апсолутно ниједан симптом, а преглед је показао позитиван тест. Резултат теста је готов за 15 минута, ради се о брзом тесту – објашњава.

Шта су ИгМ и IgG честице?

Наједноставнијим речником, када било који вирус, па тако и САРС-ЦоВ-2, уђе у наш организам, наш имуносистем се активира и након десетак дана прво почиње стварати антитела из тзв. ИгМ подгрупе. Дотична ИгМ антитела живе доста кратко у нашем крвотоку, свега три до четири седмице, током којих се вежу на протеине који се налазе на површини вируса. У случају вируса САРС-ЦоВ-2, то је тзв. спике (С) протеин ("шиљак"), а антитела тако “означе” вирус за уништење путем макрофага. То су специјализоване групе белих крвних станица укључене у тзв. фагоцитозу страних супстанци, као нпр. бактерија, вируса, станица тумора итд.

Након те почетне 3-4 недеље, ИгМ антитела нестају из крвотока заражене особе, након чега њен имуносистем почиње стварати други тип антитела, под именом IgG. Њих имунолози још популарно називају “неутрализујућа антитела” јер управо та IgG антитела неутралишу вирус и спречавају га да се прошири на још више станица епитела плућа. Највећа количина тих IgG антитела у правилу се може детектовати 6-8 недеља након иницијалне инфекције вирусом САРС-ЦоВ-2, током којих су та антитела заправо и најпотентнија у борби против вируса.

У сврху откривања горе наведених ИгМ и IgG антитела тренутно се у свету користе три различита серолошка теста, а њихова тренутна цена по тесту варира између 10 и 20 америчких долара. Први и засад највише коришћени тест је тзв. метода ЕЛИСА, путем које се ИгМ И IgG антитела могу детектовати за само неколико сати.

СТРПИТЕ СЕ ЈОШ МАЛО! Ускоро нам стиже ПРАВО ЛЕТО: Ево какво нас време очекује од 10. јуна

СТРПИТЕ СЕ ЈОШ МАЛО! Ускоро нам стиже ПРАВО ЛЕТО: Ево какво нас време очекује од 10. јуна

ПСУ ИШЧУПАЛИ НОГУ ИЗ КОЛЕНА: Јавност огорчена због БРУТАЛНОГ ПОСТУПКА ШИНТЕРА у Нишу (УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО)

ПСУ ИШЧУПАЛИ НОГУ ИЗ КОЛЕНА: Јавност огорчена због БРУТАЛНОГ ПОСТУПКА ШИНТЕРА у Нишу (УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО)

БИБЛИЈСКА СЦЕНА! 130.000 СРБА НА -19 НОСЕ МРТВЕ: Међу њима је био и наш чувени др Лазић! (ВИДЕО)

БИБЛИЈСКА СЦЕНА! 130.000 СРБА НА -19 НОСЕ МРТВЕ: Међу њима је био и наш чувени др Лазић! (ВИДЕО)

СРПСКИ ИЗРАЗ КОЈИ ЈЕ ПОВЕЗАН СА СМРЋУ! Сваки следећи пут кад изговорите "ПАО СА КРУШКЕ" сетите се ове приче!

СРПСКИ ИЗРАЗ КОЈИ ЈЕ ПОВЕЗАН СА СМРЋУ! Сваки следећи пут кад изговорите "ПАО СА КРУШКЕ" сетите се ове приче!

ПРЕ ДЕВЕТ ГОДИНА ЈЕ СЕБИ ОДУЗЕО ЖИВОТ: Алексина мама: "Овај дан је с једне стране тужан, али с друге ОПОМЕНА"

ПРЕ ДЕВЕТ ГОДИНА ЈЕ СЕБИ ОДУЗЕО ЖИВОТ: Алексина мама: "Овај дан је с једне стране тужан, али с друге ОПОМЕНА"