Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДА ЛИ СТИЖЕ УНИВЕРЗАЛНА ВАКЦИНА КОЈА ЋЕ ИМАТИ ТРАЈНИ ЕФЕКАТ? Наши доктори о томе колико је то могуће остварити

14.05.2021. 19:31
Пише:
Србија Данас/Блиц
Korona virus
Корона вирус / Извор: Реутерс

Према речима професорке и вирусолога Наде Куљић Капулице, то је још увек све виртуелно

Прошло је више од годину дана борбе са пандемијом вируса корона, а она је и даље једна од најактуелнијих тема. И поред разноврсне понуде цепива и имунизације која је увелико у току, не зна се рок заштите. Пажњу је зато ових дана привукла вест о универзалној вакцини која ће имати трајни ефекат. Да ли је тако нешто могуће и реално, појавило се као рационално питање.

ОД МЕСИЈЕВОГ И РОНАЛДОВОГ ДРЕСА СА MOZZARTOVIH АУКЦИЈА - 2,4 МИЛИОНА ДИНАРА „ПАРА ГАВРИЛО“!

ОД МЕСИЈЕВОГ И РОНАЛДОВОГ ДРЕСА СА MOZZARTOVIH АУКЦИЈА - 2,4 МИЛИОНА ДИНАРА „ПАРА ГАВРИЛО“!

ОПРЕЗ НАКОН ПРЕЛЕЖАНОГ КОВИДА: Др Јанковић упозорио да трећина људи поново заврши у болници

ОПРЕЗ НАКОН ПРЕЛЕЖАНОГ КОВИДА: Др Јанковић упозорио да трећина људи поново заврши у болници

КОНАЧНО СМО ИЗАШЛИ ИЗ ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ, СПРЕМАЈУ СЕ НОВА ПОПУШТАЊА: Једна ствар је кључна за грађане Србије!

КОНАЧНО СМО ИЗАШЛИ ИЗ ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ, СПРЕМАЈУ СЕ НОВА ПОПУШТАЊА: Једна ствар је кључна за грађане Србије!

Наиме, научници из неколико компанија у Француској раде на изуму цепива које би могло годинама да штити од вируса, а поред тога, оно би било универзално решење и реаговало би на све врсте постојећих сојева у том тренутку, па и на оне који би могли да се појаве у будућности.

Универзална вакина је научна фикција?

Према речима професорке и вирусолога Наде Куљић Капулице, то је још увек све виртуелно.

- Та истраживања о којима говоримо су за сада само виртуелна, и спадају у домен научне фикције - истакла је Капулица и додала како се са пандемијом вируса короне боримо тек око годину дана и да је незахвално говорити унапред о неким истраживањима, јер се резултати могу добити тек минимум годину дана од њихове примене, а не на самом почетку студије.

Nada Kuljić Kapulica
Нада Куљић Капулица / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/RTS Сајт - Званични канал

Међутим, Алексис Пејрол који је на челу француске биотехнолошке компаније ОСЕ Immunotherapeutics који су започели клиничка испитивања велики је опртуниста по питању овог пројекта.

- Нова вакцина могла би да понуди неколико година заштите - изјавио је Пејрол за АФП.

Принцип рада сличан БСГ вакцини

Према речима имунолога Борислава Каменова, овај покушај да се нађе ново решење у решавању ковид проблема јако је добро, јер не треба да се залећемо уколико постоји још неки начин за побољшање ситуације.

- Видите да се стално појављују мутације постојећег корона вируса, па вакцине које већ постоје не могу све да покрију, тако су се на индијском вирусу створиле две нове мутације, па ће универзална вакцина бити идеално решење - истиче Каменов.

Како даље говори Каменов, људи страдају од ковида зато што примена није добра и због цитогенске олује, а ова вакина би је онемогућила.

- Та цитокинска олуја значи да дође до прекорачења активности имунског одговора, па се јаве ћелије које убијају наше инфициране ћелије. Ова универзална вакцина ће онемогућити цитокинску олују - објашњава Каменов.

Borislav Kamenov
Борислав Каменов / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/RTS Ординација - Званични канал

О томе по ком принципу ће функционисати вакцина француских научника, Каменов објашњава да ће бити сличан једној већ познатој, ефикасној вакцини - БСГ-у.

- Може се рећи да је принцип рада ове вакцине сличан оном који ствара БСГ, наравно, ово фигуративно говорим. Универзална вакцина ће вероватно да се развија на неким антигенима, или да делује имуномодулаторно - да мења реактивност имунског система - каже Каменов.

Поред ове новине, ту је и нов Пфизер-ов лек, говори Каменов.

- Тај Пхизеров лек још увек је под шифром, у фази испитивања, и чекају се резултати. Прерано је о било чему давати прогнозе, јер треба да прође одређено време - говори Каменов.

Спреј вакцина - жива вакцина

Још једна варијанта, поред универзалне вакцине, јесте и спреј вакцина, о којој је недавно говорио доктор Миланко Шеклер, а која би се упрскавала у нос, и била би, према његовим речима, идеално решење за ковид.

Milanko Šekler
Миланко Шеклер / Извор: Фото: Printscreen/RTS

- Она би се упрскавала у нос. И пилићи кад изађу првог дана из јајета, сви се ставе на једно место у кутију и ту се сви истовремено испрскају. Они удахну ту вакцину, и већ су од пута до штале заштићени. Онда поновите вакцинацију после две недеље, па после пет недеља, и то пиле не може да добије корона вирус живине. Битно је и то што су те живе вакцине врло јефтине. Ова жива вакцина би морала да има само хијаду до десет хиљада вирусних честица, које би се потом размножиле у нама и заштитиле нас, уместо ових сада цепива која имају милијарду тих честица. Е то је разлика и у цени - објаснио је Шеклер.

Са констататицијом о ефикасности спреј вакцине, слаже се и имунолог Каменов који сматра да је то и наприроднији начин примања цепива.

- Она би се примала преко слузокоже, и то би довело до веће ефикасности, јер је то граница епитела, и тако преко носа вакцина би имала већу примарну заштиту - закључује Каменов.