Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДА ЛИ СУ ЦВЕЋЕ И БОМБОЊЕРЕ ДОВОЉНЕ? Лична карта жена у Србији! Бројније, образованије и мање плаћене од мушкараца

08.03.2021. 21:37
Пише:
Србија Данас/Блиц
žene
жене / Извор: Профимедиа/илустрација

Осми март је празник припадница лепшег пола, али и дан који подсећа на борбу за женска људска права

Цвеће, бомбоњере, можда и неко путовање... Осми март је празник припадница лепшег пола, али и дан који подсећа на борбу за женска људска права, економску, политичку и социјалну равноправност жена и мушкараца.

Када узимате АНТИБИОТИК обавезан је и неки пробиотски производ: Проф. Ђорђевић саветује како да изаберете НАЈЕФИКАСНИЈИ И НАЈБЕЗБЕДНИЈИ!

Када узимате АНТИБИОТИК обавезан је и неки пробиотски производ: Проф. Ђорђевић саветује како да изаберете НАЈЕФИКАСНИЈИ И НАЈБЕЗБЕДНИЈИ!

ШТА СУ ТО "СКАЈ" ТЕЛЕФОНИ? Омиљени у криминалним групама, хакери и безбедносне снаге имају главобоље да их провале!

ШТА СУ ТО "СКАЈ" ТЕЛЕФОНИ? Омиљени у криминалним групама, хакери и безбедносне снаге имају главобоље да их провале!

НЕВЕРОВАТНО! Тротинет на ауто-путу у Београду јурио 80 на сат - реакција УРНЕБЕСНА кад је видео камеру (ВИДЕО)

НЕВЕРОВАТНО! Тротинет на ауто-путу у Београду јурио 80 на сат - реакција УРНЕБЕСНА кад је видео камеру (ВИДЕО)

Како све то изгледа у стварности много је лакше дочарати и објаснити захваљујући пре неколико дана објављеној публикацији Републичког завода за статистику "Жене и мушкарци у Србији", која је кроз статистичке податке сагледала стање у друштву и односе међу половима, са јасном намером да утиче на отклањање неједнакости.

Жене у Србији могу да се похвале да су бројније, да дуже живе, да су образованије, компјутерски писменије, па чак и да су скоро две трећине судија припаднице нежнијег пола. Међутим, на другој страни, имају нижа примања, знатно мање их је на руководећим, директорским функцијама, али и у најважнијим државним фотељама.

Становништво

Процена је да у Србији живи 3,6 милиона жена и 3,4 милиона мушкараца. Просечна старост припадница слабијег пола је 44,17 година, а јачег 41,9.

Подаци РЗС показују да највише жена у односу на мушкарце, по километру квадратном, има у Београду, Јужнобачком и Нишавском региону, док је више мушкараца у Мачванској области, Севернобанатској, Пиротској и Пчињској.

Образовање

У први разред основне школе уписује се 48,6% девојчица и 51,4% дечака. Трогодишње средње стручне школе завршава скоро три пута више дечака него девојчица. Међу ученицима који завршавају средње четворогодишње опште образовање (гимназије) више је девојчица (58%) него дечака (42%). Такође, девојчице су у већини међу ученицима који завршавају средње стручне четворогодишње школе (53% према 47%).

Високе школе и факултете више уписују и завршавају жене. Међу уписаним студентима жена је 57%, а међу дипломираним 59%. Међу дипломираним студентима у 2019. жене чине више од половине у великом броју подручја образовања, док су мушкарци доминантни у подручјима: информационе и комуникационе технологије (66%) и инжењерство, производња и грађевинарство (61%).

У 2019. докторирало је више жена (57%) него мушкараца (43%). Жене чине већину у многим подручјима образовања, као што су здравство (71%), уметност (68%) и природне науке (66%), а мушкарци су бројнији у инжењерству, производњи и грађевинарству (57%), информационим и комуникационим технологијама (66%).

kancelarija
канцеларија / Извор: Профимедиа

Запосленост

Стопа запослености жена износи 41,9 одсто, што је за чак 14,7% мање од стопе запослености мушкараца - 56,6%. Када је реч о женама и мушкарцима који су у браку, родни јаз је знатно мањи, и то у корист жена - стопа запослености код удатих жена износи 66% а код ожењених мушкараца 62%. Највећи родни јаз на тржишту рада, када је реч о запослености, забележен је у категорији лица 55-64 године старости, где је стопа запослености жена 40,5% а мушкараца 60,8%.

У оквиру разлога услед којих мушкарци и жене раде краће од пуног радног времена, категорија са највећим учешћем жена, од 87%, јесте брига о деци или неспособним лицима, док су мушкарци најчешће наводили као разлог немогућност налажења посла са пуним радним временом (62%).

Самозапосленост је скоро двоструко већа код мушкараца него код жена, односно 25% мушкараца и 14% жена старости између 15 и 64 године је самостално запослено.

Функције и плате

Међу директорима, руководиоцима, функционерима и законодавцима укупно су две трећине мушкарци. Такође, само 31 одсто предузетника, оснивача привредних друштава и фирми су жене.

Просечна зарада мушкараца у периоду од 2016. до 2019. износила је 78.000 динара, а жена 69.700, док је просечна пензија припадница слабијег пола била 25.947 динара, а јачег 26.496 динара.

- Платни јаз између жена и мушкараца за 2018. износио је 8,8%, што значи да су жене биле мање плаћене од мушкараца за 8,8%. Овај податак сврстава Србију међу земље са најнижим платним јазом у Европи. Међутим, ако се зараде посматрају према степену образовања или занимањима, разлике у зарадама између жена и мушкараца су знатно веће од просечног платног јаза, најчешће у корист мушкараца. Учешће жена са ниским зарадама у укупном броју жена (18,0%) веће је од учешћа мушкараца са ниским зарадама у укупном броју мушкараца (17,8%) - тврде подаци РЗС.

Политика и судови

На месту градоначелника или председника општина налази се само шест одсто жена, а 31,3 одсто жена су одборнице у скупштинама општина и градова. У октобру 2020. припаднице лепшег пола су чиниле 38,8 одсто посланичког састава у Скупштини Србије, док су у Влади биле заступљене са респектабилних 50 одсто, показују најновији подаци РЗС.

Као својевсратн пример може да се узме Град Београд који има скоро подједнак број жена и мушкараца међу градским секретарима, али на седам најважнијих функција (градоначелник, заменик, три помоћника, градски урбаниста и начелник Градске управе) налази се само једна дама.

- У свим јавним тужилаштвима у 2019. години 39% јавних тужилаца су жене, а 61% су мушкарци. Жене су најзаступљеније у вишим и основним јавним тужилаштвима, са по 38%, и као заменици у основним јавним тужилаштвима са 62%. Од укупног броја заменика јавних тужилаца 58% су жене а 42% мушкарци. Највише жена судија ради у апелационим судовима (77%). У судовима посебне надлежности 77% судија су жене а 23% су мушкарци. Највиши проценат жена је у Прекршајном апелационом суду (89%), док је у истом суду проценат мушкараца најнижи (11%) - стоји у публикацији РЗС.

Žene
Жене / Извор: Профимедиа

Чланови САНУ

Међу члановима Српске академије наука и уметности (САНУ) доминирају мушкарци. У 2020. години преко 90% свих чланова су мушкарци. Тачније имали смо 194 члана јачег пола и само 26 слабијег. Највеће учешће жена је у Одељењу језика и књижевности и Одељењу историјских наука, док је у Одељењу математике, физике и геонауке однос чак 35:1 у корист мушкараца!

"Слободно време"

- Без обзира на то да ли су запослене или не, жене у односу на мушкарце двоструко више времена раде у кући, а упола мање времена проводе на плаћеним пословима. За запослене жене рад у кући постаје друга смена. Подаци показују да мушкарци на плаћеним пословима, како радним данима тако и викендом, скоро дупло дуже раде него жене. На другој страни, жене раде на неплаћеним пословима дуже од мушкараца, и то и радним данима и викендом. Жене које су у браку и које имају дете узраста до седам година, највише времена проводе у неплаћеним пословима - скоро целу радну смену. И мушкарци из ове категорије су више ангажовани у пословима око куће у односу на све друге - скоро три сата. У сваком случају, жене у свим категоријама раде више на кућним пословима, поготово оне које имају дете било ког узраста - стоји у публикацији Републичког завода за статистику.

Nastavnica
Наставница / Извор: Профимедиа/илустрација

Индекс родне равноправности

Република Србија је прва земља ван Европске уније која је увела и израчунала индекс родне равноправности 2016. године. Обрачун индекса обавља се сваке две године, тако да су сада објављени подаци индекса из 2018. године.

Вредност индекса родне равноправности за 2019. годину је, од свих европских земаља, највиши за Шведску и износио је 83,6, док је просечна вредност за Европску унију 67,4. Најнижу вредност имала је Грчка са 51,2. Индекс родне равноправности за Републику Србију 2018. године износио је 55,8, док је 2016. био 40,6, што указује да је у двогодишњем периоду индекс забележио значајан пораст вредности, и то за 15,2 индексна поена.

Међутим, када се подаци посматрају по доменима којих има шест (рад, новац, знање, време, моћ и здравље), Република Србија заостаје за просеком ЕУ у свим доменима родне равноправности.

Најмање разлике су у доменима рада и здравља (3,3, односно 3,4), а највише у домену новца (19,4).