Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДА ЛИ СУ СТАРЕ ВАКЦИНЕ ЕФИКАСНЕ ПРОТИВ НОВИХ СОЈЕВА КОРОНЕ? Ево шта каже српска струка, око ЈЕДНЕ ствари сагласни

28.09.2023. 08:57
Пише:
Србија Danas/Euronews Србија
koronavirus
коронавирус / Извор: Фото: СД/Илустрација/Профимедиа

Корона вирус поново дивља у нашој земљи

У Србији расте број заражених корона вирусом. Углавном се ради о пацијентима са лакшом клиничком сликом. Стручњаци и даље као најбољу заштиту препоручују вакцинацију, посебно за старије и хроничне болеснике, уз напомену да се са новим подваријантама короне смањује ефекат имунизације постојећим вакцинама.

СРБИЈОМ ХАРА СТОМАЧНИ ВИРУС: Откривено шест забрињавајућих симптома - одмах се јавите лекару!

СРБИЈОМ ХАРА СТОМАЧНИ ВИРУС: Откривено шест забрињавајућих симптома - одмах се јавите лекару!

ЕВО ГЛАВНИХ РАЗЛИКА ИЗМЕЂУ КОРОНЕ И ОСТАЛИХ ВИРУСА Струка објашњава све, а једна ствар је кључна!

ЕВО ГЛАВНИХ РАЗЛИКА ИЗМЕЂУ КОРОНЕ И ОСТАЛИХ ВИРУСА Струка објашњава све, а једна ствар је кључна!

КОВИД 19 СЕ ВРАТИО У СРБИЈУ! Ово су НОВЕ МЕРЕ, а ево чега посебно морамо да се чувамо

КОВИД 19 СЕ ВРАТИО У СРБИЈУ! Ово су НОВЕ МЕРЕ, а ево чега посебно морамо да се чувамо

У последњих недељу дана у Србији је тестирано 13.297 особа, а на ковид су позитивне 2.803 особе. Епидемиолози кажу да је много више заражених, али да се због благе клиничке слике многи не јављају у лекарима за помоћ.

У Нишу од 90 тестираних четвртина позитивних

У нишком Дому здравља, прошле недеље, само у једном дану, од близу 90 прегледаних пацијената четвртина је била позитивна на ковид.

- Да ли су то импортовани случајеви са летовања, путовања или због школе, па се вршила размена вируса, али то није велики удар на систем, није ванредно јер се последњих дана смирио број позитивних - каже Данијела Цветковић, начелница Службе за здравствену заштиту одраслих у ДЗ Ниш.

Добро је, каже, и да нема тешких клиничких слика. На вакцинацију спорадично долазе они који примају неку од бустер доза. За ту намену има довољно бивалентних Фајзер вакцина. Упркос сталном мутирању корона вируса, каже наша саговорница, ова вакцина и даље добро штити.

Боље ће проћи неко ко је вакцинисан

- Дефинитивно ће боље проћи неко ко је вакцинисан и ко је примио бустер дозу у судару са неким мутираним ковид или другим вирусом, од некога ко уопште није вакцинисан - навела је она. Вакцинација

Стручњаци за имунизацију кажу да се постојећа вакцина препоручује и најугроженијим грађанима, уз напомену да треба бити опрезан јер се нови сојеви и ове подваријанте вируса све више удаљавају од основног вируса. Повезане вести Друштво Корона убрзава: Поново се отварају ковид амбуланте по домовима здравља У Новом Саду је поново отворена ковид амбуланта, заправо респираторни центар.

- Вирус нам на неки начин бежи и чињеница јесте да те вакцине изазивају мањи одговор на овај садашњи вирус. У сваком случају, пошто се појавила нова вакцина која је усмерена искључиво на овај садашњи сој вируса, било би добро да се она појави да и људи под ризиком могу да је приме и тиме се заштите - каже др Драгослав Поповић, консултант за вакцине и имунизацију.

Доктор Поповић очекује да та вакцина ускоро буде доступна и у Србији. Подсећа да најјачи имунитет имају они који су прележали ковид и вакцинисали се. Најугроженијим грађанима препоручује и вакцинацију против грипа.

Нове подваријанте омикрона имају блажу клиничку слику

Др Зорана Дељанин, епидемиолог, Институт за јавно здравље Ниш, Координатор за имунизацију Нишавског и Топличког округа каже да је вакцина која је на располагању у Србији за омикрон сој. Без обзира што су се појавиле нове подваријанте омикрона, сматра да вакцина и даље штити и да треба да је приме сви хронични болесници, старији од 55 година, имунодефицијентне особе.

- Нове подваријанте омикрона имају блажу клиничку слику. Међутим, и та блага клиничка слика може да буде опасна за пацијенте са хроничним болестима - рекла је Дељанин. Интересовање за имунизацију

Наводи да расте интересовање грађана за вакцинацију како се повећава број позитивних пацијената.

- Летос је било слабо интересовање. Како расте број заражених повећава се потражња за вакцинама - навела је она.

Додаје да је прошле недеље дато је 14 бивалентних вакцина, али да је спорадично било да се дају и моновалентне. Иначе, прве две дозе које се дају су моновалентне (примају их они који се до сада нису вакцинисали против короне ), док је свака наредна вакцина - трећа, четврта, пета, бивалентна.

Др Дељанин подсећа да је ово период године када се јавља повећан број респираторних инфекција и да је тако било и пре короне. Упитана да ли има разлога за забринутост да се може вратити оно што смо имали током епидемије, она је рекла да не очекује такав сценарио.

- Ковид је специфичан, али очекујемо да више неће бити онаквих ситуација какве смо имали. Већина је прележала ковид, вакцинисани су, организам све памти - закључила је она.