Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ДА СЕ ОКУПЉАЊЕ ОГРАНИЧИ НА ПЕТ ЉУДИ" Др Предраг Кон отворио душу, тражио што РИГОРОЗНИЈЕ МЕРЕ - ево због чега нису донете!

07.11.2021. 08:16
Пише:
Србија Данас
Predrag Kon
Предраг Кон / Извор: Фото: Профимедиа/Србија Данас

Епидемиолог незадовољан донетим одлукама на последњој седници

На последњој седници Кризног штаба одлучено је да се јесењи распуст продужи, а да ковид-пропуснице од понедељка буду обавезне већ од 20 сати у угоститељским објектима, коцкарницама и кладионицама. Јесењи школски распуст према одлуци Кризног штаба практично ће трајати од суботе 6. новембра, до недеље 14. новембра, тако да ће ђаци бити на продуженом распусту. 

Медицински део штаба тражио је ригорозније мере, али њихови захтеви нису усвојени.

"ПРИПРЕМИТЕ СЕ, ВИРУС ЈЕ НЕМОГУЋЕ ИЗБЕЋИ" Доктори тврде да ниједан талас до сад није овако СНАЖНО УДАРИО

"ПРИПРЕМИТЕ СЕ, ВИРУС ЈЕ НЕМОГУЋЕ ИЗБЕЋИ" Доктори тврде да ниједан талас до сад није овако СНАЖНО УДАРИО

ДА ЛИ ОНИ КОЈИ СУ ПРЕЛЕЖАЛИ ДЕЛТА СОЈ ИМАЈУ ИМУНИТЕТ И НА ДЕЛТА ПЛУС? Доктори уплашени - много се брзо преноси

ДА ЛИ ОНИ КОЈИ СУ ПРЕЛЕЖАЛИ ДЕЛТА СОЈ ИМАЈУ ИМУНИТЕТ И НА ДЕЛТА ПЛУС? Доктори уплашени - много се брзо преноси

СЈАЈНЕ ВЕСТИ ЗА СРБИЈУ! Милион и по доза "Спутњика" изашло из Торлака

СЈАЈНЕ ВЕСТИ ЗА СРБИЈУ! Милион и по доза "Спутњика" изашло из Торлака

Епидемиолог и члан Кризног штаба, др Предраг Кон је истакао да није задовољан донетим одлукама и да је јасно да оно што лекари траже дуже од месец дана није прихваћено.

- Како могу да будем задовољан? Тражили смо да, ако није могуће да дође до десетодневног делимичног затварања, макар уследи увођење ковид пропусница које ће важити 24 сата. Ни то није прихваћено. Нисам ја личност која је незадовољна зато што је неко не слуша, већ сматрам да оно што је усвојено није довољно за реаговање у овако тешкој ситуацији у којој се налазимо - нагласио је др Кон.

Епидемиолог је објаснио зашто поново нису усвојени предлози медицинског дела Кризног штаба, ако се има у виду тешка епидемијска ситуација с вирусом корона.

- То је питање на које сам добио одговор, али не бих желео јавно да га износим. Одговор је био врло прецизан и оштар. Разумем га овог пута, за разлику од претходних пута када га нисам разумео. То звучи тајанствено… Да не бих остао потпуно тајанствен, реч је о томе да мере које су на снази морају потпуно да се ставе под контролу. То је суштина. Више од тога у овом тренутку није могуће. То је одговор који сам добио. Нисам тиме задовољан и ми нећемо променити своје гледиште, не зато што смо тврдоглави, већ зато што ситуација тако налаже. - рекао је Кон.

konferencija
конференција / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Кон је истакао да је ситуација све гора јер се повећава број болесних који не стижу до лекара и да ће то имати трагичне последице.

- Тренутно је ситуација с вирусом таква да је најбоље да грађани не иду у нека већа друштва ако нису заштићени вакцином. То се односи на сва места, славља, планирана зимовања… Ми смо још пре више од месец дана тражили да се окупљање ограничи на пет људи" - рекао је Кон.

Протести испред стана епидемиолога

У протеклом периоду Предраг Кон је био изложен разним нападима - организовани су протести испред зграде у којој живи, писани су увредљиви антисемитски графити у Београду и Новом Саду, али он је истакао да не страхује за своју безбедност. 

- У свом граду се не осећам угрожено. Али, јасно ми је да постоје људи који су заслепљени мржњом и бесом. Предузећу неке мере против оних који очигледно не знају шта раде. На снимцима се тачно види који су то људи и ко је шта радио - рекао је Кон.

Епидемиолог је истакао да тренутно нема лично обезбеђење.

- Ја га не видим и нико ми није рекао да га имам. Само сам видео марицу испред зграде - рекао је Кон. Он је рекао да породица стоји уз њега, али да код њих постоји одређена доза страха.

predrag-kon
предраг-кон / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

- Моја породица то стоички подноси. Потпуно су уз мене, а њихова узнемиреност је природна реакција. Постоји и доза страха. Било је тренутака када су ме неки од чланова шире породице питали зашто не одустанем. Рекао сам да то није могуће. Када су ме питали да ли ми је здравље важније, одговорио сам им да није. Схватам своју обавезу много боље него што неки други то виде. Свака друга опција за мене је непојмљива и не видим како бих живео када бих се у овој ситуацији повукао. Делта плус сој и грип је пред вратима - рекао је Кон.

На верску службу само вакцинисани?

Грчка православна црква затражила је од верника потврду о вакцинацији како би присуствовали верским службама. Кон је открио да ли тако нешто може да се деси и код нас.

- Нисам сигуран да се то може решити неком врстом ковид пропусница. Сигуран сам да ће СПЦ наћи могућност да се на правилан начин обрати верницима - рекао је Предраг Кон.