Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДАНАС ЈЕ ФАМОЗНИ УТОРАК: Струка нас је упозоравала на овај дан, Србија са стрепњом чека нове корона бројке

23.02.2021. 07:26
Пише:
Србија Данас/Блиц
koronavirus
коронавирус / Извор: СД/илустрација

Београд поново са 1000 новозаражених у једном дану.

Број заражених корона вирусом у Србији расте из дана у дан, епидемиолози нови удар очекују већ ове недеље, а томе у прилог иду и тренутни подаци - после неколико дана са око 2.500 новозаражених, јуче смо дошли до скоро 3.000, а пројекције су да ћемо данас, тог фамозног уторка, тек имати скок. Да је ситуација алармантна, потврђују још три веома важна статистичка параметра.

Бројке саопштене у недељу и понедељак, односе се на дане викенда, када мање људи генерално иде код лекара, те су реалније оне које се саопште у уторак.

ГРАЂАНИ, ИЗДРЖИТЕ, ПОЗНАТО КАД ЋЕ КРАЈ! Директорка Батута упозорава: Никако не смемо да заборавимо ЈЕДНУ ЧИЊЕНИЦУ

ГРАЂАНИ, ИЗДРЖИТЕ, ПОЗНАТО КАД ЋЕ КРАЈ! Директорка Батута упозорава: Никако не смемо да заборавимо ЈЕДНУ ЧИЊЕНИЦУ

ДР КОН ПОМЕНУО ПОЛИЦИЈСКИ ЧАС! Кризни штаб у среду разматра НОВЕ МЕРЕ, постоје основе за пооштравање (ВИДЕО)

ДР КОН ПОМЕНУО ПОЛИЦИЈСКИ ЧАС! Кризни штаб у среду разматра НОВЕ МЕРЕ, постоје основе за пооштравање (ВИДЕО)

НА ИНТЕЗИВНОЈ НЕЗИ ПЕТ ПАЦИЈЕНАТА: У Краљеву забележено још 49 позитивних на ковид

НА ИНТЕЗИВНОЈ НЕЗИ ПЕТ ПАЦИЈЕНАТА: У Краљеву забележено још 49 позитивних на ковид

- Сви подаци за викенд нису релевантни, увек се за викенд и празник мање тестира, али ћемо већ у току недеље имати ситуацију да се тај број повећава - упозорава др Бранислав Тиодоровић, епидемиолог и члан Кризног штаба за борбу против корна вируса.

О томе је говорила и Верица Јовановић, директорка Института "Батут", која још каже да је последњих дана дошло до пораста броја позитивних случајева, у односу на укупан број тестираних.

Сваки четврти тестиран је и заражен

- С обзиром на то да је викенд био у питању, а познато је да се тада мањи број људи обрати лекару, у овом тренутку имамо податак да је свака четврта особа која се тестирала позитивна. Међутим, анализирајући податке појединачних лабораторија, видимо да тај проценат и удео позитивних расте, што није добар податак - рекла је она.

Verica Jovanović
Верица Јовановић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Управо је то још једна корона бројка која треба нас брине. Наиме, однос броја позитивних и броја тестираних, такозвани Конов коефицијент, дуже од месец дана је осцилирао између 15 и 19 одсто, да би последњих дана скочио скоро на 25 процената! У преводу, свака четврта тестирана особа била је позитивна на ковид-19. Подсетимо, полицијски час у мају укинут је када је ова бројка износила пет одсто, а да можемо да кажемо да је ситуација под контролом и да имамо тек спорадичен случајеве, овај проценат треба да износи 0,5 одсто.

Стање у болницама и број првих прегледа

Како је додала директорка "Батута", одно броја заражених и тестирани ипак није једини параметар који показује тежину епидемијске ситуације, већ се прати и стање у болницама и број првих прегледа у ковид амбулантама.

Verica Jovanović
Верица Јовановић / Извор: Фото: Printscreen/RTS

- Број првих прегледа у амбулантама расте. Такође, број хоспитализованих пацијената, који прелази 3.500, такође је значајан. Имамо велики број пацијената на респираторима - упозорава др Јовановић.

Београд поново 1000 новозаражених у једном дану

Оно што такође веома забрињава је епидемиолошка ситуација у Београду где смо у недељу, али и јуче поново имали скоро 1.000 новозаражених и где је евидентно дошло до нове експлозије короне. Искуство из претходних таласа нас учи да је по правилу пре главног удара ковида-19 у Србији увек долазило до великог повећања броја оболелих у Београду, односно да је на престоницу отпадао велики број новооткривених случајева, који се потом преливао у остале делове Србије.

За разлику од децембра и почетка јануара, када смо имали смиривање ситуације, тада је Београд имао 20-25 одсто свих нових случајева у Србији, а у последњих недељу дана тај однос је скочио на 30-50 одсто, односно у једном тренутку је сваки трећи оболели био из престонице, а 16. фебруара скоро сваки други!

Преливање из претонице

Ово је скоро идентична слика каква је виђена пре главног удара у трећем таласу, када се проценат заражених у Београду у првој половини новембра кретао од 40 до 45 одсто. А онда се корона прелила широм Србије па смо 1. децембра имали рекордних 7.999 заражених за само 24 сата.

- Епидемиолошка ситуација је и даље неповољна. Укупна ситуација се погоршава. У Београду смо у недељу имали 945 заражених, што је 37 одсто од укупног броја позитивних у Србији. У Београду се број новозаражених на врло озбиљан начин подиже - рекао је др Предраг Кон на К1 телевизији.

konferencija
конференција / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Како је истакао, "постоји постепени пораст броја заражених од 27. јануара, као и стабилизација броја новооболелих, али на високом нивоу".

- Ми из медицинског дела Кризног штаба не можемо да гледамо како нам се пуне болнице и то сад знатно брже. То се на крају завршава врло тешким, па нажалост и смртним слуцајевима. У овој ситуацији када су нам лекари исцрпљени, када је заиста "дотерало до дувара", ми морамо то да успоримо, а онда и зауставимо, паралелно са вакцинацијом - рекао је Кон.

Ситуација је крајње алармантна

Колико је ситуација у најмању руку нестабилна, сведочи и константан пораст броја заражених на 100.000 грађана, параметар који користи Европски центар за контролу и превенцију болести (ЕЦДЦ) како би рангирао државе по степену оболелих. У једном тренутку смо, почетком фебруара, дошли до бројке од 323 заражених на 100.000 грађана у последњих 14 дана, али је сада та бројка далеко већа и износи 411/100.000.

Уколико дође до даљег значајног раста, који су најавили епидемиолози као последица непридржавања мера током недавних празника, извесно је да ће Србија ускоро изаћи из браон или попстар зоне у којој се налазе државе са 300 до 500 заражених на 100.000 становника и преселити се у тамно сиву (500-1.000/100.000).

Др Кон тврди да су резултати вакцинације у Србији за понос, али не дозвољавају опуштање.

Predrag Kon
Предраг Кон / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

- Кад дођемо до 1,5 милиона људи који су вакцинисани са обе дозе, може се очекивати да ослаби потенцијал вируса. Међутим, да бисмо стварно озбиљно престали толико да размишљамо о томе и имали стабилнију ситуацију, морамо доћи до три милиона вакцинисаних - нагласио је Кон.

Велики број заражених вирусом су младе жене

Због све лошије епидемиолошке ситуације најављено је отварање нових капацитета ковид болнице у Батајници, то је потврдила Татјана Аџић Вукичевић, директорка ове установе. Она је још истакла забрињавајући податак да је међу зараженима на овој клиници све већи број младих жена што до сада није био случај.

- Тренутно је доста жена између 40 и 50 година, дошло је до пораста броја оболелих управо међу женама, наводи Аџић и додаје да је сада број мушкараца и жена изједначен. Она још додаје да се здравствено стање им се толико брзо погорша да је онда битка за њихов живот 70 одсто изгубљена - истакла је Аџић Вукичевић.

Korona
Корона / Извор: Профимедиа

Она је упутила апел свим грађанима наше земље да се вакцинишу. Нагласила је да су вакцине свима доступне и потпуно безбедне, као и да гражани могу да бирају коју желе да приме. И поред имунизације која је у току, она поручујје да грађани Србије треба да наставе да се долично и одговорно понашају у складу са свим предложеним епидемиолошким мерама, а то су Избегавање великих скупова, прослава, журки, клубова, и обавезно ношење маски.

- Одрекните се једног зимовања да бисте могли да уживате у свим наредним зимовањима до краја живота. Верујем да ће епидемиолошка ситуација бити значајно боља са првим данима пролећа, када ће већина наших грађана бити вакцинисана и када ћемо стећи колективни имунитет. Наше понашање и примена вакцина треба да буду императив враћања у нормалне животне и цивилизацијске токове -изјавила је др Татјана Аџић Вукичевић.

Црне прогнозе се обистиниле, да ли ће и ове?

И професор Кочовић, стручњак за информационе технологије, који заједно са својим тимом, месецима уназад давао прогнозе о кретању епидемије на основу прорачуна базираног на Гаусовој кривој, сада је објавио графички приказ дневног пораста броја заражених од 3. новембра 2020. и упоредио га са бројем новооболелих почев од 16. фебруара текуће године.

Оно што је приметно јесте да су криве броја заражених идентичне, те да је после пада броја новозаражених у октобру, уследио поновни пораст с почетка новембра. Сличан модел је уочен и сада, где смо после благог смањења броја новозаражених поново дошли у ситуацију да због непоштовања епидемиолошких мера имамо скоро 3.000 новооболелих.

Оно што посебно забрињава јесу бројке које су уследиле после 3. новембра када је било 1.878 нових случајева корона вируса. Након само две недеље од тада, број новозаражених се и више него дуплирао па смо тако 17. новембра имали 4.994 новоинфицираних за само 24 сата. А онда 1. децембра и рекордних 7.999!

Поред графика на коме се упоређују ова два временска периода по броју новозаражених на дневном нивоу, проф Кочовић је објавио и податке Европског центра за превенцију и контролу болести (ЕЦДЦ) који представљају број оболелих на 100.000 становника за 14 дана. И на основу овог графика можемо да приметимо да је крива почела да се креће по претходном "моделу", те ако се овако и настави можемо да очекујемо још већи број новозаражених.