Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДАНАС ЈЕ СПАСОВДАН, ЈЕДАН ОД НАЈВЕЋИХ ХРИШЋАНСКИХ ПРАЗНИКА: Обавезно започните нове послове, али никако оне најтеже

10.06.2021. 07:12
Пише:
Србија Danas/Kurir.rs
Crkva
Црква / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Српска православна црква и верници данас обележавају један од највећих хришћанских празника Вазнесење Господње.

Спасовдан је велики и значајан хришћански празник, а некада су га такође славили муслимани и католици.

Пада увек у шести четвртак по Васкрсу. Један је од 12 великих празника и осам Христових празника.

ДАНАШЊИ СУНЧАН ДАН ПРЕКИНУЋЕ КРАТКОТРАЈНА ПРОВАЛА ОБЛАКА - НОСИТЕ КИШОБРАН! Кад нам стиже лепо време?

ДАНАШЊИ СУНЧАН ДАН ПРЕКИНУЋЕ КРАТКОТРАЈНА ПРОВАЛА ОБЛАКА - НОСИТЕ КИШОБРАН! Кад нам стиже лепо време?

БЕОГРАДСКА ЛЕПОТИЦА СТВАРА МАГИЈУ ОД СТАКЛА: Погледајте нову изложбу слика Јелене Боровчанин (ФОТО)

БЕОГРАДСКА ЛЕПОТИЦА СТВАРА МАГИЈУ ОД СТАКЛА: Погледајте нову изложбу слика Јелене Боровчанин (ФОТО)

ЗЕЛЕНО СВЕТЛО ЗА СРПСКЕ ДРЖАВЉАНЕ: Француска објавила под којим условима можемо ући у ту земљу - ево шта је потребно

ЗЕЛЕНО СВЕТЛО ЗА СРПСКЕ ДРЖАВЉАНЕ: Француска објавила под којим условима можемо ући у ту земљу - ево шта је потребно

Поштован је веома и у предхришћанском времену, а традиционално је изузетно цењен и поштован у доба цара Душана. Сматра се да није случајно што је чувени Душанов законик обнародован 1349. на Спасовдан, а на исти празник и допуњен 1354. године.

На Спасовдан се не ради никакав тежак посао јер је велики празник који према веровању може да спаси кућу од невоље, а децу од болести.

Према народном предању на спасовдан се спасио Бог од рђавих људи и вазнео се на небо, а остала је и прича да је Бог побегао на небо од злих и неваљалих људи.

Од давнина је Спасовдан пролећни празник сточара и земљорадника. Сматра се веома срећним варовним даном када све ваља започињати и зато се зове још Спасовље.

Обичаји на Спасовдан

Пре зоре на Спасовдан крстоноше походе записе, освештана стабла, најчешће храстове или неке воћке, махом дивље крушке, носећи барјаке и крст, а народ стиже под стабло записа китећи га венцима цвећа и дарујући разним ђаконијама.

Те литије се приређују ради напретка летине и бољег берићета. Крстоноше иду у круг око записа, молећи се и певајући док поп чинодејствује, а раније је понегде био обичај да свештеник у проврћено стабло ставља запис да "чува село од црва".

На Спасовдан се не ради да гром не бије, а у лесковачком крају верују да треба избегавати рад да не дође на човека "лошотиња" и да инсекти не опустоше њиве.

crkva
црква / Извор: Профимедиа/илустрација

Посебно је био раширен обичај да се на Спасовдан по њивама, забранима, торовима, кошницама, баштама побадају крстови од лесквине (закршћавање летине), ако то није учињено на Ђурђевдан. Побадан је и лесков штап и расецан на врху, у висини груди, а у расек је стављен краћи прут и тако прављен крст којим може да се види са свих страна.

Одакле назив Спасовдан

Према хришћанском веровању Христос је васкрсењем показао да је јачи од смрти и 40 дана касније његови су се ученици налазили за трпезом.

Тог дана им се Христос поново јавио и рекао:

- Идите по свету и проповедајте Јеванђеље сваком створењу. Ко поверује и крсти се биће спасен, а ко не поверује биће осуђен.

Тако су могли пренети Христову веру у свет и тиме људе спасавати у вери - одатле назив Спасовдан.

У неким крајевима био је обичај да се од осушеног свињског брава сачува вилица и на Спасовдан поједе да им "сва свиња убудуће буде слаткорана" односно да им прија све оно што "по гори попасу и из корита полочу".

Кости од оглодане вилице се не раздвајају него се са све зубима окаче у пчелињаку да би пчеле у ројевима напредовале.

Тако се у неким крајевима рано ишло у јагоде и на Спасовдан се изјутра не једе ништа док се не окусе јагоде. Негде је, пак, био обичај да кад се први пут од годишњих плодова и намирница окуси о Спасовдану (млеко, месо, воће).

Понегде се чак и веровало да не ваља окусити ново воће ако су неком деца умирала док најпре не разделе сиротињи од тог новог воћа за душу своје деце, јер ће, у противном, на оном свету деца остати без тог оброка и гришће своје прсте уместо оброка, говорећи да су им га родитељи појели.

Био је и обичај да се на Спасовдан пре сунца купа у реци или мору. Верници  до Спасовдана не пију млеко од муже у тој години па је ово прво кушање млека пропраћено низом обичаја ради повећања млечности и бољег скорупа, уз прскање млеком и заливање водом за врат, да би било млека као воде.

У неким селима око Пожеге на посуду с водом, у којој су и многе разне траве, стављана је дебела церова кора, која се пробуши и кроз њу процеди мало млека, да се хвата кајмак дебео као церова кора.

На Спасовдан, веровало се у Шумадији, у зору се могу видети вампири.

Овај празник је слава града Београда, а у многим местима у Србији је и заветина - празник целог насеља.