Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДАНАС ЈЕ СВЕТИ ЕВТИХИЈЕ: Посебно битан за српски народ! Света Сира показује да сви могу бити спасени!

06.09.2022. 06:55
Пише:
Србија Данас
Sveti Evtihije i Sira
Свети Евтихије и Сира / Извор: Фото: СПЦ

И Свети Евтихије и Света Сира својим животима показују да су чуда и те како могућа и пред најтежим искушењима

Српска православна црква данас, 6. септембра слави Светог свештеномученика Евтихија и Свету мученицу Сиру. 

ЈЕДНА ОД НАЈВЕЋИХ СВЕТИЊА ЗАПАДНЕ СРБИЈЕ: Хиљаде верника долази у манастир владике Велимировића - имају лековит мед, али и међу најбољим ракијама коју и играчи Денвер Нагетса воле (ВИДЕО)

ЈЕДНА ОД НАЈВЕЋИХ СВЕТИЊА ЗАПАДНЕ СРБИЈЕ: Хиљаде верника долази у манастир владике Велимировића - имају лековит мед, али и међу најбољим ракијама коју и играчи Денвер Нагетса воле (ВИДЕО)

ДАНАС ЈЕ СВЕТИ АГАТОНИК, слава нашег познатог песника: Али и дан када ОБАВЕЗНО ТРЕБА ДА УРАДИТЕ ЈЕДНУ СТВАР

ДАНАС ЈЕ СВЕТИ АГАТОНИК, слава нашег познатог песника: Али и дан када ОБАВЕЗНО ТРЕБА ДА УРАДИТЕ ЈЕДНУ СТВАР

ПРАВОСЛАВЦИ ДАНАС СЛАВЕ ДВА СВЕТИТЕЉА: Један враћа на "прави пут", други подсећа на Милоша Обилића (ФОТО)

ПРАВОСЛАВЦИ ДАНАС СЛАВЕ ДВА СВЕТИТЕЉА: Један враћа на "прави пут", други подсећа на Милоша Обилића (ФОТО)

Свети свештеномученик Евтихије

Свети Евтихије беше родом из града Севастопоља. Чувши Еванђеље Христово, он остави своје родитеље и пријатеље и придружи се возљубљеном ученику Христовом, апостолу Јовану Богослову. Пратећи свуда светог апостола и подражавајући његов живот, Свети Евтихије се научи од њега небеској мудрости, и поцрпе од њега, као од извора, благодат Божију.

Напунивши се ревности апостолске, Свети Евтихије јуначки искорењиваше заблуду идолопоклоничку. Исто тако сусревши светог апостола Павла, свети Евтихије следова њему као звезда сунцу и много се потруди с њим, проповедајући Еванђеље и јуначки подносећи све невоље.

anđeo
анђео / Извор: Профимедиа

То заједништво и слога данас могу да буду звезда водиља српском народу и да поткрепљују чувену изреку да само слога Србина спасава. Зато се свети Евтихије сматра учеником обојице њих, и светог евангелиста Јована Богослова и светог апостола Павла.

Свети Евтихије је назван апостолом од мањих, иако се не налази у броју седамдесеторице апостола. А почаствован је називом апостола зато што се са најстаријим апостолима трудио у проповедању Еванђеља Христова, и што је од њих био посвећен за епископа ради служења речи и приношења бескрвне жртве, и што је прошао многе земље проповедајући Христа не само са њима него и сам.

Уствари он није путовао сам, њему увек бејаше сапутник анђео Божји који му даваше снаге и унапред му казиваше све шта ће му се догодити. Овај апостол Христов свуда с трпљењем подношаше и тамничке окове и мучења, јуначки страдајући за Господа свога.

Sveti Evtihije
Свети Евтихије / Извор: Фото: СПЦ

Једном када свети Евтихије беше дуго време морен глађу у тамници, њему би од Бога послан хлеб с неба, који му донесе невидљива рука. Овим хлебом он се толико окрепи, да ни за шта не сматраше муке на које га стављаху. Другом пак приликом, када он би наг обешен на мучилишту и струган зумбом, од чистог тела његовог истече крв са миомирисним миром и испуни ваздух дивним мирисом.

А када потом свети апостол би бачен у распламтели огањ, изненада загрме с неба и паде велика киша са снегом, те угаси огањ, а светитељ остаде жив и неповређен од огња, славећи Бога. Затим свети Евтихије би предат зверовима да га поједу, али пред лицем његовим и зверови постадоше кротки као овце; а што је још чудесније: лав, пуштен на њега, проговори људским гласом, громко проповедајући величину Господа и Спаса нашега Исуса Христа, те запрепасти и престрави све који то гледаху.

- Али, шта је ту чудновато? Онај који је у старини могао отворити уста Валамовој магарици да говори као човек, зар није могао учинити да уста лавова проговоре на људски начин на изобличење и посрамљење незнабожаца, а на прослављење свемогуће силе Своје? Један и исти Господ присуствовао је и чудодејствовао и овде и тамо

Што се тиче тога како је свети апостол Евтихије окончао свој подвиг, зна се да је свезан одведен из Ефеса у своју постојбину Севастопољ и онде скончао: света глава му би одсечена мачем, коју Господ Исус увенча дивним венцем победе.

Isus Hrist
Исус Христ / Извор: Профимедиа

Света мученица Сира

У време персијског цара Хозроја Старијег, у двадесет осмој години његовог царовања, појави се у Персији, као неки најчистији бисер у мору, света девојка Сира, која сијаше красотом вере хришћанске и прослави се великим страдалачким подвизима за Христа. Света Сира се роди у граду Хирхаселевкосу од родитеља незнабожаца.

Отац јој беше идолски жрец, знаменит волхв; он дуго време бејаше судија и старешина друштва персијских волхвова и жречева; он одлично познаваше учење староставног архиволхва Зороастре, првог познаваоца астрологије у Персији.

sveće u crkvi
свеће у цркви / Извор: Профимедиа

Овај маг, отац свете девице Сире, силно ненавиђаше хришћане и веома страховаше да му кћер не упозна хришћанску веру и не створи познанство са хришћанским девојкама. Јер тада у Персији беше много хришћана, без обзира на то што су их угњетавали и гонили. Са тог разлога отац још као малу девојчицу даде Сиру после смрти њене матере у град Фарс, у коме цветаше наука мага чаробњаштво, некој својој сродници - жени чаробници, да је васпитава у њиховим незнабожачким обичајима.

Када девојчица поодрасте, она би обучена чаробњаштву и дата у погану жречевску службу, и беше посвећена да врши бесовима неке тајне жртве, које незнабошци називају "Јаст", и сматраху их за најчистија жртвоприношења.

Sveta Sira
Света Сира / Извор: Фото: СПЦ

Све ово говори се о девици Сири, да би се знало у каквом се она помрачењу и заблуди демонској налазила, и из какве је таме изишла на светлост истине и избегла ђаволске замке.

Када Сира достиже пунолетство и већ беше одлично изучила сву чаробњачку науку мага, и усрдно служаше поганим боговима персијским у чину жречице, по промислу Божјем она се упозна са неким сиромашним хришћанским женама и од њих први пут чу о Христу Господу, истинитом Богу. И стаде их усрдно распитивати о хришћанској вери, о њеним догматима, и о целокупном устројству и животу хришћанском.

И све што чујаше од њих, она то процењиваше умом својим, упоређујући веру хришћанску са персијском, и виде да међу њима постоји велика разлика у свему. Јер све што сачињаваше персијску веру она поче сматрати лажним и одвратним, а што сачињаваше хришћанску веру - праведним и чистим. И она донесе у себи одлуку, да напусти персијеко незнабожје и приступи хришћанима.

Bogorodica
Богородица / Извор: Профимедиа

Желећи да се боље упозна са хришћанском побожношћу она поче тајно одлазити у хришћанску цркву, слушати црквено читање и појање и поуке, и пажљиво пратити стројно и побожно вршење црквених служби. Постепено она веома заволе хришћанску веру и целокупно устројство њено, и стаде опрезно подражавати живот хришћана пошћењем и умртвљавањем тела свога. Њој већ беше осамнаест година од рођења, и она је више од свега страховала да је не удаду, и на тај начин оптерете ум њен животним бригама.

БОНУС ВИДЕО: Невреме погодило Брусник, ивањичко село одсечено од света