Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДАНАС ЈЕ ТУЦИНДАН: Једну ствар нипошто не смете урадити - ако се оглушите, деца ће вам имати чиреве

05.01.2021. 11:08
Пише:
Србија Данас
Badnjak
Бадњак / Извор: Профимедиа

Православни верници данас обележавају Туциндан – празник на који се коље и припрема печеница за Божић.

Овај обичај је остао из prethrišćanskih, многобожачких времена и повезан је са приношењем жртве, али га је православна црква прихватила и благословила.

СПЦ УПУТИЛА ВАЖНУ ПОРУКУ УОЧИ БОЖИЋА СВИМ ВЕРНИЦИМА: Чувајмо једни друге, љубав, вера и нада су најважнији

СПЦ УПУТИЛА ВАЖНУ ПОРУКУ УОЧИ БОЖИЋА СВИМ ВЕРНИЦИМА: Чувајмо једни друге, љубав, вера и нада су најважнији

"РЕКОРД ЈЕ ОБОРЕН!" Професор и студенти из Београда открили како су дошли до МИЛИОНСКЕ СУМЕ новца у "Потери" (ФОТО)

"РЕКОРД ЈЕ ОБОРЕН!" Професор и студенти из Београда открили како су дошли до МИЛИОНСКЕ СУМЕ новца у "Потери" (ФОТО)

Колико је потребно да прође од заразе короном до вакцинације? Др Гњатовић одговорила на горуће питање

Колико је потребно да прође од заразе короном до вакцинације? Др Гњатовић одговорила на горуће питање

Празник је назван Туциндан јер се тог дана животиња за печење прво тукла ушицама секире преко грудвице соли у платненој врећици стављеној на њено чело, па се онда тако ошамућена клала.

Тај обичај је остао из prethrišćanskih, многобожачких времена и повезан је са приношењем жртве, али га је православна црква прихватила и благословила, јер после шестонедељног божићног поста јача храна добро дође.

Обичај везан за клање печенице, остао је вероватно из страних многобожачких времена, везан за жртвоприношење. Црква га је прихватила и благословила, јер после Божићњег поста, који траје шест недеља, јача храна добро дође, поготово што су тада изузетно јаки мразеви и зиме.

Кокошка, гуска, патка или ћурка, међутим, у многим се крајевима ни у ком случају не смеју наћи на празничној трпези због веровања да је перната живина симбол "назадовања и растурања куће јер кљуца и баца земљу иза себе". Тамо где се, ипак, коље за супу, одмах се одбаце глава и ноге.

Paljenje badnjaka
Паљење бадњака / Извор: Профимедиа

У неким крајевима, на Туциндан се не вечера за столом него на поду. Прво се постављају со и бели лук, а онда хлеб, пасуљ, купус и остала посна храна. За вечером домаћин мора бити окренут истоку.

Печеница се пече сутрадан и на Бадње вече уноси се у кућу.

На Туциндан су понегде децу "која то заслуже" и кажњавали, па и тукли, а после тог дана не, јер би, по веровању, на месту ударца искочили чиреви.

Тако се на Туциндан одржао обичај, као у неким местима северног Баната, да родитељи симболично "туку" децу да би била ваљана и послушна.

Badnje veče
Бадње вече / Извор: Профимедиа

Према другом веровању, на данашњи дан никако не ваља тући децу јер ће у том случају целе године бити неваљала, а изаћи ће им и чир на сваком месту где данас буду ударена.

Ако су деца  данас ипак добила неку ћушку, онај који је данас ударен треба да каже "Чири, мири да имаш двадесетчетири".

Од Туциндана почиње и уређење и спремање куће за Божић, празник рођења Христа.

Домаћица припрема брашно за мешење, посуду са зрневљем жита, а у селима мења сламу у гнездима за живину, прибавља суве шљиве, смокве, орахе, новчиће и бомбоне које ће просути на Бадње вече по слами разастртој у кући, а деца их покупити пијучући.