Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Данас нам је ДИВАН ДАН, нашем ТЕСЛИ РОЂЕНДАН: Давног 10. јула родио се НАЈВЕЋИ УМ ПЛАНЕТЕ! (ФОТО)

10.07.2018. 17:26
Пише:
Србија Данас
Nikola Tesla
Никола Тесла / Извор: Профимедиа

Детаљи из живота истакнутог ствараоца

Најпознатији српски научник Никола Тесла родио се 10. јула 1856. године у породици православног свештеника Милутина и мајке Георгине Тесла. Његово родно село било је Смиљане, које се тада налазило у Војној крајини, посебној области Хабзбуршке монархије.

Четири разреда основне школе завршио је у селу Смиљане, као одличан ђак. Остало је забележено његово име у Златној књизи, јер је био марљив и изузетан ђак. Након тога, 1863. године са својом породицом сели се у Госпић, ге завршава основну школу и нижу реалну гимназију.

Како би се припремио за студије технике које је желео да упише, преселио се у Карловац и тамо веома успешно похађао вишу реалну гимназију. Карловачка реалка била је веома позната и цењена у то време.

По завршетку матуре Никола Тесла жарко је желео да се врати породици у Госпић. Како тврдоглаво није послушао савет свог оца да се не враћа у то место јер влада епидемија колере, Тесла 1874. године пада у постељу на девет месеци услед заразе колером.

Kuća Nikole Tesle u Gospiću
Кућа Николе Тесле у Госпићу / Извор: Профимедиа/илустрација

Након опоравка, Теслин живот креће се у правцу у ком је желео. Уписује факултет у Грацу, Политехнику “ Јоанеум”. Ова школа била је једна од 4 у Аустроугарској које су школовале будуће инжењере и Тесла је тамо био веома задовољан.

Леп живот ипак није трајао дуго, знање је желео да унапреди, а студије да настави у Бечу или Прагу, али за то није имао довољно новца. Како би преживео, 1878. године у Марибору проналази своје прво запослење у локалној техничкој фирми. Међутим, због недовољних средстава за живот, бива протеран из града и у полицијској пратњи испраћен за Госпић.

Две године након тог немилог догађаја, одлази на студије природне филозофије на Карловом универзитету у Прагу. Захваљујући породичном пријатељу Ференцу Пушкашу, који је радио на успостављању прве телефонске централе у Будимпешти, добија посао главног електричара у Централном телефонском уреду. Управо ту је настао и његов први изум – апарат за појачање гласа на телефону.

За време једне шетње Будимпештом 1882. године, посматрајући залазак сунца и рецитујући стихове открива принцип стварања обртног магнетног поља наизменичним струјама. Крајем те године, на препоруку Тивадара Пушкаша, главног европског представника Томаса Едисона, Тесла почиње да ради на поправци Едисонових машина у Француској и Немачкој.

Soba Nikole Tesle u Gospiću
Соба Николе Тесле у Госпићу / Извор: Профимедиа/илустрација

Године 1883. одлази у Стразбур како би довео у ред погон електричног система једносмерне струје, који је доживео неуспех приликом првог пуштања. Према дневнику који је писао, ту се задржао до фебруара 1884. године, где и конституише први индукциони мотор на свету.

Никола Тесла је сматрао да у Европи нема разумевања и подршке за његове револуционарне проналаске и због тога срдачно прихвата понуду да се запосли у главној Едисоновој фабрици у Њујорку. У јуну долази код Едисона са цедуљом на којој је његов близак сарадник Чарлс Бечелор написао следеће: “ Познајем два велика човека. Један сте ви, а други је овај млади човек који стоји пред вама.”

nikola-tesla
никола-тесла / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

У јануару 1885. године оснива своју компанију под именом Теслина електрична компанија за производњу светла у Њујорку, како би своје изуме применио у области полифазних наизменичних струја. У периоду од 1888. до 1891. године, Тесла је заштитио укупно 36 разрађених патената и довео до Друге индустријске револуције. Први пут од свог одласка у САД, 1889. године враћа се у свој Госпић да види мајку и сестре. У будућим годинама обрадовао је свет својим многим изумима, а и оним познатим свету као Теслин калем, односно осцилаторни трансформатор. 

У међувремену постаје признат и истакнут у целом свету, али без обзира на сву славу коју је стекао није заборавио која му је омиљена особа на свету. Након сазнања да му је мајка на самрти долази у Госпић 1892. године да се опрости са највољенијом особом у његовом животу.

За живота у Београду је био једном и то читавих 31. сат. Обишао је тада Калемегдан и Народни музеј, а одржао је и предавање у тадашњој Великој школи о својим најновијим истраживањима и проналасцима. Тада је одликован Орденом св. Саве II реда.

Jedan od Teslinih električnih izuma
Један од Теслиних електричних изума / Извор: Профимедиа/илустрација

Велико светско достигнуће засновано на Теслиним патентима била је прва хидроцентрала наизменичне струје на свету на реци Нијагари. Од 12 патената који су коришћени за пуштање у рад ове централе, 9 је било Теслиних.

Незавршени И необјављени пројекат био је Светски систем бежичног система, који је подразумевао слање сигнала са предајног торња бежично кроз земљу И регистују се свуда на планети. Финансијер се из овог пројекта повукао, тако да је Теслина замисао остала нереализована још увек.

Наредних година живота радио је на многим успешним пројектима, отворио нову компанију, реализовао важне пословне подухвате, али и написао књигу. Своју чувену аутобиографију "Моји изуми" објавио је 1919. године.

У 72. години живота добија свој последњи патент за Апарат за ваздушни транспорт. Први је замислио летелицу са вертикалним полетањем и слетањем, као комбинацију хеликоптера и авиона коју ће покретати његове турбине.

Urna Nikole Tesle
Урна Николе Тесле / Извор: Профимедиа/илустрација

Никола Тесла преминуо је у 87. години живота. Умро је у сну, у свом апартману на 33. спрату хотела у ком је провео својих последњих десет година живота, где је плакао и причао успомене са краљем Петром II Карађорђевићем. За време комеморације Тесли, свирана је песма "Тамо далеко."

Посмртни остаци славног научника кремирани су и чувају се у Музеју Николе Тесле у Београду.