Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДАНАС НОВА СЕДНИЦА КРИЗНОГ ШТАБА: Доносе коначну одлуку, следи ПОЛИЦИЈСКИ ЧАС за Нову годину и празнике?

18.12.2020. 07:11
Пише:
Србија Данас/Блиц
Krizni štab
Кризни штаб / Извор: Фото: СД/Илустрација

Данас заседа Кризни штаб.

Кризни штаб заседа данас, седница је заказана за 8 сати ујутру, а како се могло чути у јавности, расправљаће се о либерализацији постојећих мера. Када је то у питању, медицински и економски део Кризног штаба налазе се на различитим половима.

СПЦ УПОЗОРАВА ВЕРНИКЕ! Ближи се велика српска слава, морате размишљати о КОРОНИ - поштујте савете и будите безбедни

СПЦ УПОЗОРАВА ВЕРНИКЕ! Ближи се велика српска слава, морате размишљати о КОРОНИ - поштујте савете и будите безбедни

ЗА 30 ДАНА ПОКРЕЋЕМО ПРОИЗВОДЊУ РУСКЕ ВАКЦИНЕ? Став лекара јасан - Србија испуњава све потребне услове

ЗА 30 ДАНА ПОКРЕЋЕМО ПРОИЗВОДЊУ РУСКЕ ВАКЦИНЕ? Став лекара јасан - Србија испуњава све потребне услове

КРАТАК ДАХ И ''ДУГИ КОВИД'': Шта је најчешћи симптом вируса, а шта је сигнал да вам је ковид захватио плућа?

КРАТАК ДАХ И ''ДУГИ КОВИД'': Шта је најчешћи симптом вируса, а шта је сигнал да вам је ковид захватио плућа?

- Седнице (Кризног штаба, прим, нов,) нису нимало пријатне. Неко чува приведу, неко здравствено. Медицнски аспект је сасвим дургачији од политчког и ја не видим да је уопште могуће другачије. То је природна позиција. Из тога излази: Видећемо - рекао је др Предраг Кон јуче коментаришући данашње заседање Штаба и евентуалне мере које ће бити донете.

Расправа о потенцијалној либерализацији појединих мера је у фоксу јавности посебно због чињенице да у овај петак истиче рок који је одређен за ограничење рада угоститељских и већине трговиснких објеката до 17 сати, а викендом им је потпуно забрањен рад.

Др Кон: Нема шансе

Ипак, у данима за нама могли смо чути различита мишљења о томе у оквиру истог Кризног штаба. Тако, коментаришући потенцијално попуштање мера за викенд епидемиолог Кон имао је недвосмислен одговор.

- Мислим да су то добре жеље и намере, али мислим да нема шансе. Није лако ово комуницирати и свако осећа тежину сваке изговорене речи. Треба да се спусти та крива довољно да бисмо говорили о попуштању мера - кратко је прокоменарисао Кон пре два дана и додао још и:

- Медицински део Кризног штаба је рестриктивнији и то је нормално. Ми са позиције лекара не можемо да водимо рачуна о економским стварима и не можемо да се сагласимо да је то важније од чувања живота - навео је. 

Predrag Kon
Предраг Кон / Извор: Танјуг/​Драган Кујунџић

Др Јанковић: Нема оправдања за релаксирање мера

И његов колега из Кризног штаба имунолог Срђа Јанковић имао је сличан одговор. Каже да, он као медицински члан штаба може да говори у име својих колега, и истиче да "релаксирање не би могло да се данас нађе на столу", јер тренутна ситуација то не дозвољава и не оправдава. Не би, каже, прејудицирао нове мере, а не би говорио ни о старим, осим о томе да се оне морају поштовати.

Истиче да, као грађанин и стручњак, тврди да није време за окупљање, а да ће своју славу, Светог Николу, провести у најужем кругу породице јер је хришћански бринути за своје и туђе здравље.

- Морамо да схватимо да некада постоје проблеми који захтевају колективно и индивидуално одрицање да би се проблем ублажио. Да је уместо пандемије тај проблем пожар, видели бисмо више солидарности, али зашто смо мање солидарни када је у питању пандемија, то је питање за анализу - каже др Јанковић гостујући на ТВ Пинк.

Привреда за попуштање мера

Са друге стране, у економском делу Кризног штаба, све се више може чути да би државној каси ипак одговарало попуштање мера везаних првенствено за мање предузетнике.

Најаву могућег ублажавања мера најавила је ове недеље и премијерка Ана Брнабић која је навела да је, примера ради, у фризерским салонима могућност заражавања веома мала, али коначну одлуку ће ипак донети Кризни штаб.

дена уколико буде неопходна, али је истакла да верује у одговорност појединца.

- Уколико бројеви наставе да падају, а то зависи од свакога од нас, мислим да ћемо моћи бар викендом до 14 часова, 15 часова да пустимо те људе да раде - изјавила је она прекјуче.

Није искључено ни да још неки добију дозволе да раде суботом и недељом, као што су мање продавнице или да током радне недеље буде продужено радно време, које је сада до 17 часова.

Чадеж: Следећа два викенда кључна

koronavirus
коронавирус / Извор: Реутерс

Са њом је сагласан и председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж.

- Истраживања која је радила Привредна комора Србије показују да се зараза короном не дешава у малопродајним објектима, јер се тамо поштују мере, па молим епидемиологе да боље сагледају где се зараза дешава и да се размисли о евентуалном растерећењу мера за места која нису толико ризична, рекао је јуче Чадеж.

Он је рекао да се заразе највише догађају на прославама и великим скуповима.

Чадеж је истакао да су следећа два викенда веома важна у пословању многих компанија, поготову оних које се баве продајом, јер неке у ове две недеље остваре приходе као у цела друга два месеца у години.

Према његовим речима, од увођења мера затварања неких малопродајних објеката у 17 часова и затварање за викенд, забележен је пад прихода у свим областима изузев прехране.

На овој седници како је најваљено не би требало да буде расправљања о мерама за Нову годину и Божић, јер је прерано, али и из других разлога.

Мере за Нову годину биће донете касније

Како је навела Премијерка Ана Брнбић са доношењем мера за празнике сачекаће се како грађани не би могли да налазе "резервне начине" да мере ескивирају.

Говорећи о корона новогодишњим журкама које се увелико планирају епидемиолог Предраг Кон рекао је да постоји само једно решење за то.

Како је истакао, оно што томе може стати на пут, јесте "полицијски час који је тешко прихватљив".

Инче, у појединим медијима синоћ се могло чути да ће радно време кафића, ресторана и тржних центара, које је тренутно ограничено на радне дане од 9 до 17 часова, бити продужено до 23 часа у оним местима у којима није проглашена ванредна ситуација.

Такође и да су она места у којима је проглашена ванредна ситуација пред попуштањем мера, па би тако кафићи, ресторани и тржни центри радити до 21 час. Ипак, такви наводи нису истинити.