Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДАНАС СУ СВЕТИ ВРАЧИ КОЗМА И ДАМЈАН, ЗАШТИТНИЦИ ЛЕКАРА: Ову молитву МОРАТЕ изговорити за здравље најмилијих! (ФОТО/ВИДЕО)

14.07.2023. 07:06
Пише:
Србија Данас/Црквени календар
vraci
враци / Извор: Фото: Србија Данас

Спска православна црква и њени верници данас славе Свете мученике Козму и Дамјана, познатије као Врачи или Врачеви

Козма и Дамјан били су браћа из Азије, чија је мајка била хришћанка, а отац незнабожац. Иако их отац није учио хришћанским правилима, будући чудотворци следили су мајку, а након очеве смрти заједно са њом су се посветили служењу Исусу Христу.

ДАНАС СЛАВИМО МУЧЕНИКА САВУ: Због његове живота многи примили веру - ОВУ молитву обавезни прочитајте данас

ДАНАС СЛАВИМО МУЧЕНИКА САВУ: Због његове живота многи примили веру - ОВУ молитву обавезни прочитајте данас

ДАНАС СЛАВИМО ВЕЛИКОГ СВЕЦА: Верује се да је ОСЛОБАЂАО људе БОЛЕСТИ и других МУКА!

ДАНАС СЛАВИМО ВЕЛИКОГ СВЕЦА: Верује се да је ОСЛОБАЂАО људе БОЛЕСТИ и других МУКА!

ДАНАС СЛАВИМО ДВА ВЕЛИКА ХРИШЋАНСКА СВЕЦА! Ако имате проблем поделите га са неким на овај дан и решиће се!

ДАНАС СЛАВИМО ДВА ВЕЛИКА ХРИШЋАНСКА СВЕЦА! Ако имате проблем поделите га са неким на овај дан и решиће се!

Браћа су открила да су од Бога добила дар за исцељивање људи, било да је у питању болесно тело или дух. Постоје записи да су Свети Козма и Дамјан многе излечили од различитих болести и истеривали духове из људи, а били су познати по томе што никада никоме нису наплатили услуге лечења, као и по својој мантри: "Забадава добисте, забадава дајите". Због тога су их у народу прозвали "бесребреници".

После смрти сахрањени су онако како су и живели - заједно, у месту Фереману. Легенда каже да су своја чуда наставили да чине и после смрти и да су се многи верници излечили након поклоњења њиховим моштима. Зато је и до данас остало веровање да се ови свеци призивају у помоћ код сваке болести и невоље.

Народни обичаји и веровања

Врачати значи лечити, па се тако Свети Врачи сматрају заштитницима лекара.

У народу постоји веровање да на овај празник треба изговорити молитву за оздрављење, али и да је добро радити тешке физичке послове и да без преке потребе не треба излазити из куће.

crkva
црква / Извор: Фото: Профимедиа

Поменуту молитву за оздрављење требало би читати почев од данашњег дана, 40 дана за редом, и бићете здрави онолико колико верујете да вам то може помоћи.

Молитва

К вама, свети бесребреници и чудотворци Козмо и Дамјане, као брзим помоћницима и топлим молитвеницима за спасење наше, колена преклонивши, притичемо и, клањајући се, усрдно вапимо: не презрите мољења нас грешних и немоћних, који смо у многа безакоња запали и свакога дана и часа сагрешујемо. Умолите Господа да нама, недостојним слугама Својим, подари велика и обилна милосрђа Своја.

Избавите нас од сваке патње и болести, јер сте од Господа и Спаса нашега Исуса Христа примили изобилну благодат исцељења, ради чврсте вере, бесплатног лечења и мученичке кончине ваше. Услишите нас који се молимо и богоугодним посредништвом вашим измолите код Христа Бога православним управитељима здравље, благостање, спасење, победу над непријатељима и благослов Божји.

Опет се клањајући, усрдно молимо да нам од Господа испросите све што је од користи у овом привременом животу, а посебно што је потребно за вечно спасење, да се удостојимо да молитвама вашим добијемо хришћански крај, без болести, непостидан, миран, и да се избавимо од превара ђаволских и вечних мука, да наследници безграничног и блаженог Царства Небеског будемо.

А ви, угодници Божји, не престајте да се молите за оне који вам са вером приступају; чак и ако, по мноштву грехова својих, нисмо достојни милосрђа вашег, будући истински подражаваоци човекољубља Божјег, учините да донесемо род достојан покајања и у вечни покој стигнемо, хвалећи и благосиљајући дивног у светима Својим Господа и Бога и Спаса нашега Исуса Христа и Пречисту Мајку Његову, и вашу топлу заштиту, сада и увек и у векове векова. Амин.

Светом Козми и Дамјану посвећене су многе цркве, манастири и болнице, а на овај дан се верује да браћа чудотворци лече болесне који им се искрено моле.

Многе богомоље СПЦ посвећене су овом празнику 

Широм Србије и региона односно територије која је под канонском јурисдикцијом Српске православне цркве налази се прегршт храмова и цркава које су изграђене у част Светих Козме и Дамјана.

Тако су градови попут Призрена, Београда, Бабушнице, Куршумлије, Ораховца обогаћени духовно-историјским здањима посвећеним Врачима.

Sveti Vrači
Свети Врачи / Извор: Профимедиа

Манастир Светих врача Козме и Дамјана Манастир, налази се у месту Зочиште, 5 км југоисточно од Ораховца и пар километара југоисточно од Велике Хоче. Село и манастир су добили име по извору лековите воде за очи.

У септембру 1999. године Цркву Св. Врача Бесребреника Козме и Дамјана, након доласка немачких снага КФОР, припадници ОВК су минирали, а приликом експлозије уништене су многе вредне фреске, иконе и други предмети, као и српско гробље и околне куће мештана. Монаси су евакуисани у последњем тренутку.

Црква је обновљена у октобру 2004. године.