Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ДАНАС ЗАСЕДА КРИЗНИ ШТАБ! НОВЕ МЕРЕ СТУПАЈУ НА СНАГУ: Ванредно стање и полицијски час?

14.12.2020. 08:12
Пише:
Србија Данас/Блиц
Krizni štab
Кризни штаб / Извор: Србија Данас

Пи-си-ар тест не сме бити старији од 48 сати, а ко нема тест мораће у карантин

Нова седница Кризног штаба за борбу против корона вируса одржава се данас, јер постојеће мере престају да важе у уторак, 15. децембра, а које ће, према најавама чланова Кризног штаба, сутра бити и продужене.

КРИЗНИ ШТАБ ДОНОСИ КОНАЧНУ ОДЛУКУ! ДЕСЕТ МЕРА ЗА ПРАЗНИКЕ: Обавезан ПЦР тест или карантин, могућ и ПОЛИЦИЈСКИ ЧАС

КРИЗНИ ШТАБ ДОНОСИ КОНАЧНУ ОДЛУКУ! ДЕСЕТ МЕРА ЗА ПРАЗНИКЕ: Обавезан ПЦР тест или карантин, могућ и ПОЛИЦИЈСКИ ЧАС

СРБИЈА СЕ ЗАТВАРА ЗА НОВУ ГОДИНУ? Постојеће мере НЕЋЕ БИТИ УКИНУТЕ - погледајте шта кажу чланови Кризног штаба

СРБИЈА СЕ ЗАТВАРА ЗА НОВУ ГОДИНУ? Постојеће мере НЕЋЕ БИТИ УКИНУТЕ - погледајте шта кажу чланови Кризног штаба

"ДЕШАВАЛО СЕ ДА ПАЦИЈЕНТУ НЕ МОЖЕТЕ ДА ИЗВАДИТЕ КРВ КОЛИКО ЈЕ ЗГРУШАНА" Др Грујичић о суровости корона вируса

"ДЕШАВАЛО СЕ ДА ПАЦИЈЕНТУ НЕ МОЖЕТЕ ДА ИЗВАДИТЕ КРВ КОЛИКО ЈЕ ЗГРУШАНА" Др Грујичић о суровости корона вируса

Седница је заказана за 15.30, а на столу ће се поред продужења постојећих мера наћи и предлог да се уведе обавезан негативан пи-си-ар тест за све који улазе у Србију пред празнике, без обзира на то да ли су наши или страни држављани, и без обзира на то из које земље долазе.

Пи-си-ар тест не сме бити старији од 48 сати, а ко нема тест мораће у карантин. О томе је јуче говорио и професор др Бранислав Тиодоровић.

- То је најсигурније да применимо што се већ примењује у Европи. Биће зелених листа, на којима ће бити неких земаља као што је Финска, која је најбоља, Естонија - навео је члан Кризног штаба.

Branislav Tiodorović
Бранислав Тиодоровић / Извор: Танјуг/Зоран Жестић

Да би било реално очекивати да буду донете мере попут обавезног негативног пи-си-ар теста или карантина недавно је рекао и државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек.

- Апеловао бих и на увођење карантина, људи су жељни контаката а суштина је да смањимо број контаката. То јесте ригорозно али уз контролу поштовања те мере, контролисали бисмо те људе који дођу - навео је Ђерлек.

Mirsad Đerlek
Мирсад Ђерлек / Извор: Танјуг/​Раде Прелић

О актуелним, али и новим мерама говорио је јуче и др Предраг Кон.

- Продужења постојећих мера ће свакако бити, као и евентуалног додавања нових, а размишљамо и о забрани кретања - рекао је јуче др Предраг Кон.

Predrag Kon
Предраг Кон / Извор: Танјуг/​Драган Кујунџић

Карантин 5 дана

Карантин ће трајати 5 дана, а моћи ће да га напусте уколико у том периоду не развију симптоме корона вируса.

Према речима извора блиског кризном штабу, могуће да ће поједини бити ослобођени мере карантина. То ви важило за оне грађане који долазе земаља са нискм стопом активних случајева, попут Финске и Естоније.

karantin
карантин / Извор: Профимедиа

Сличне мере за улазак у земљу постоје и у многим другим државама, а готово идентичне су на снази у Немачкој и неким америчким државама.

Оно што већ постоји то је мера здравственог надзора, које је уведена летос, када је велики број наших грађана након другог таласа епидемије, отпутовао на летовање углавном у околне земље.

Могућ и полицијски час

Напомињући да нам "не треба лажни популизам", Тиодоровић је рекао да ће, ако се овако настави, Кризни штаб морати да размишља о увођењу ванредног стања и полицијског часа.

- То све зависи да ли ћемо показати одговорност - истакао је епидемиолог.

Koronavirus u Srbiji
Коронавирус у Србији / Извор: Србија Данас

Да је једна мера о којој се размишља и забрана кретања потврдио је и др Кон.

- Објављују се и позивају преко друштвених мрежа на прославе, журке у изнајмљеним просторима. То се дешава, то је нешто што није појединачни случај, има и отворених позива. Велико је питање да ли је могуће у оквиру приватних аранжмана и договора то могуће контролисати. То је један од разлога због којих размишљамо о ограничењу кретања, а оно задире у људска права и тражи правне оквире - рекао је др Кон.

Постојеће мере

Maska
Маска / Извор: Профимедиа/илустрација

 

Маске

Маске су обавезне у затвореним просторима, док је на отвореном препоручена осим када се гужва на отореном неможе избећи, односно када је немогуће на отвореном обезбедити дистанцу већу од 1,5 матра - у редовима испред банке, поште, и слично.

Дистанца

За време боравка на јавним местима, између окупљених мора постојати дистанца од два метра, односно свака особа мора заузимати минимум четири квадратна метра, одлука је Владе Србије још од средине октобра.

Restoran u vreme korone
Ресторан у време короне / Извор: Профимедиа/илустрација

Окупљање до пет људи

Почетком новембра донета је одлука да се дотадашња мера забране окупљања од 30 људи смањи на 5 људи, али на јавним манифестацијама. Та мера се, како је појашњено, не односи на радну средину и школе.

Забрана окупљање на јавним манифестацијама означава различите врсте прослава, конгреса, семинара. Пре свега се мисли на организована окупљања, не односи се на школску и радну средину. У таквим срединама може, али под обавезом да се обезбеди четири метра квадратна по особи у просторији, што значи да је удаљеност између особа два метра.

Рад од куће

Омогућавање рада од куће свим запосленима код којих то радни процес допушта - прецизно гласи ова мера која је ступла на снагу крајем новембра.

- Међу мерама је да се омогући рад од куће и то из два разлога да људи не праве контакте и да растерете градски превоз - рекао је тада министар здравља Златибор Лончар.

Zlatibor Lončar
Златибор Лончар / Извор: Србија Данас

Самоизолација

Једна од мера која је активно на снази је мера самоизолације. Ова мера је једна од од првих уведених и она подразумева да пацијенти који су заражени, а немају изражене симптоме морају да буду у самоизолацији или кућном лечењу 14 дана. Као да су заражени, требало би да се понашају и сви остали чланови домаћинства.

Онлајн школа

Мера која је изазвала највише полемике ујавности свакако је она везана за школе. Тако на последњем Кризном штабу донета је одлука збогс ве већег броја заражених у школској средини да се ученици од 5. до 8. разреда као и средњошколци пошаљу на онлајн наставу од куће. У школама су остали по старом принципу рада само најмлађи ученици нижих разреда, али и они ће, као и старији школарци, од 20. децембра на распуст, који је померен и проџен све до 18. јануара.

Одлука о онлајн настави важи и за високо образовање, па студенти наставу слушају до куће.

Stadion "Rajko Mitić"
Стадион "Рајко Митић" / Извор: Србија Данас

Спорт без публике

Спортска сезона у већини спортова увелико је почела, а једна од првих одлука је свакако забрана гледалаца на стадиону. Та одлука је на снази готово у свим лигама Европе и света.

Радно време до 17х

Ресторани, кафићи, барови, клубови, као и играонице и кладионице затварају се у 17 сати, једна је од последњих мера које је донео Кризни штаб.

Та мера важи и за трне центре. Од петка у 17 сати до понедељка у 05 ујутру не раде ни козметички и фризерски салони, салони лепоте, фитнес центри, теретане и вежбаонице, спа центри и базени. Ови објекти не раде викендом.

Продавнице раде до 21 сат

Сви објекти који продају храну, киосци и трафике раде сваког дана за разлику од већине других делатности. Ипак, постоји једно ограничење за њих, а то је да се морају затворити до 21 сат сваког дана. Детаљно о радном времену свих објеката, а што је мера је вероватно да настави да важи до даљег, прочитајте на овом линку.