Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДАНАС ЗАСЕДА КРИЗНИ ШТАБ! Србију чека нова мера, на прагу смо од увођења КОВИД ПРОПУСНИЦА

20.10.2021. 07:43
Пише:
Србија Данас
Krizni štab
Кризни штаб / Извор: СД/илустрација

Ако се уведу ковид пропуснице, могле би да важе само у једном делу дана?

Кризни штаб заседа данас, тема је тренутна епидемиолошка ситуација, а како је најављено на дневном реду су и ковид пропуснице. До сада су најављиване неколико пута, али како је речено од тога се ни у једном моменту није одустало, већ се тражио адекватан модел. По свему судећи, решење је ту.

МОГУЋА ДВА СЦЕНАРИЈА ЗА ЗАВРШЕТАК ЕПИДЕМИЈЕ! Др Глигић послала важну поруку о мутацијама короне

МОГУЋА ДВА СЦЕНАРИЈА ЗА ЗАВРШЕТАК ЕПИДЕМИЈЕ! Др Глигић послала важну поруку о мутацијама короне

АНТИВАКСЕРИ ПРЕТЕ ЧЛАНОВИМА КРИЗНОГ ШТАБА: Злоупотребили број за пријаву лекара - огласило се Министарство здравља

АНТИВАКСЕРИ ПРЕТЕ ЧЛАНОВИМА КРИЗНОГ ШТАБА: Злоупотребили број за пријаву лекара - огласило се Министарство здравља

ЗБОГ ЧЕГА ДЕЦА ЗАВРШАВАЈУ НА РЕСПИРАТОРИМА? Др Остојић послала ВАЖНО упозорење - ово је НЕОПХОДНО урадити

ЗБОГ ЧЕГА ДЕЦА ЗАВРШАВАЈУ НА РЕСПИРАТОРИМА? Др Остојић послала ВАЖНО упозорење - ово је НЕОПХОДНО урадити

Док на једној страни медицински део штаба тражи затварање на 10 дана, што подразумева скраћено радно време, на другој је све извесније да, ако се буду увеле ковид пропуснице оне ће се односити на "ноћни живот".

Извор близак Кризном штабу у разговору каже да ће ковид пропуснице заживети и код нас и да је сада прави тренутак за то.

- Од ковид пропусница се никада није одустало, само се тражио модел да се спроведу. Према тренутном плану оне би за почетак важиле у клубовима, кафићима, сплавовима... Али само када је у питању ноћни живот. Млади људи и сви они који посећују таква места високог ризика за заражавање, а то су места где се игра пева, где се у малом простору окупљају људи, ту је потребан посебан опрез. Свакако да је можда потребно увести и за дневне изласке, али у сваком случају оне се неће тражити за улазак у продавнице, апотеке, амбуланте… Дакле, могуће је да ће заживети овај модел, што ће се знати након седнице Кризног штаба, наводи се.

Melburn, lokdaun, koronavirus
Мелбурн, локдаун, коронавирус / Извор: Профимедиа

Како даље објашњава, медицински део не одустаје од својих захтева а то је да тражи затварање на 10 дана, што подразумева скраћено радно време.

- Ситуација није нимало једноставна, потребно је успоставити већу контролу. Вакцинација нам је јако важна и неопходно је повећати обим, ту дилеме нема. Медицински део има своје захтеве од којих не одустаје, али то није баш најславније решење и боље је опет фокусирати се пре свега на повећање обухвата вакцинације и ковид пропуснице, него на било шта друго додаје извор близак Кризном штабу.

Ковид пропуснице су неопходне

Да ли ће бити уведене и заживети одмах, сазнаћемо након завршетка седнице. Пре два дана министар здравља Златибор Лончар одговарајући на питања о ковид пропусницама изјавио је да не постоји ниједан разлог да све ради и функционише 24 часа, али да у све те објекте могу да уђу само вакцинисани или ПЦР тестирани не старији од 72 сата, наводећи да би тако требало радити и за свадбе, трибине, утакмице.

- Молим да се ујединимо око спашавања живота и здравља људи, ниједан устав ни закон није важнији од тога. Свуда ту пише да је приоритет људски живот и здравље, рекао је Лончар за ТВ Пинк и додао да држава све чини на сузбијању епидемије, те да имамо вакцине и најновије лекове.

krizni štab
кризни штаб / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Према његовим речима, како је оценио док цела Србија не буде на 80- 85 посто вакцинисаних проблем неће бити решен.

Позитивна и негативна дискриминација

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Милан Мариновић у разговору за РТС објаснио је позитивну и негативну врсту дискриминације, коментаришући евентуално увођење ковид пропусница.

- Неки вид позитивне дискриминације не би био кршење људских права, када то кажем мислим на то да власницима ковид пропусница буде дозвољен улазак у, рецимо, неке веће тржне центре, позоришта, биоскопе, спортске догађаје, концерте - истакао је повереник.

С друге стране, како је објаснио, негативна дискримација била би када би грађани били условљени да за долазак на посао, у школу, код лекара, морају да имају ковид пропусницу.

korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа

- Сама заштита личних података не би била проблематична јер је у сврху заштите здравља, јер је угрожено здравље становника и било би оправдано. Али би морало да се води рачуна како се складиште ти подаци, ко има приступ, али пошто су ти подаци већ негде садржани, у базама вакцинисаних, тестираних, њихово коришћење не би било проблематично – изјавио је Мариновић за РТС.

Многи постављају питање злоупотребе и на који би се начин то спречило, Маринковић је објаснио, да је било случајева у другим државама да буде злоупотребе и да се електронским путем пропусница пренесе на неко друго лице. Како би се то спречило, каже, потребна је идентификација.

- Једна могућност је да буде фотографија корисника. Друга варијанта је да, ако је без фотографије, да се легитимишете неким другим идентификационим документом - лична карта, возачка дозвола, пасош, да бисте само показали да се пропусница односи на вас. Онај који врши контролу морао би да упореди податке са ковид пропуснице са личним документом – рекао је Мариновић за РТС.