Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

РАТНИ ПРОФИТЕР ОПЕТ ЛОВИ У МУТНОМ: Дејан Берић наставља да обмањује Србе

28.09.2023. 14:57
Пише:
Србија Данас
beric
бериц / Извор: Фото: Youtube Printscreen/Dejann Bericc

Само је питање дана када ће Берић смислити нову превару, али ће и она, као и свака до сада, пре или касније бити откривена

Дејан Берић познат као Деки, плаћеник-снајпериста који је у Украјини ратовао на страни проруских снага, већ дуже време је познат као неко ко позива српске младиће да, за новац, иду и ратују у овом сукобу на истоку Европе.

ДЕЈАН БЕРИЋ - РАТНИ ПРОФИТЕР И РАТНИ ЗЛОЧИНАЦ ЛОВИ У МУТНОМ: Варао младиће које је одвео у рат, тражио новац, крио смрт војника

ДЕЈАН БЕРИЋ - РАТНИ ПРОФИТЕР И РАТНИ ЗЛОЧИНАЦ ЛОВИ У МУТНОМ: Варао младиће које је одвео у рат, тражио новац, крио смрт војника

Србин Дејан Берић ТЕШКО РАЊЕН на ратишту у Украјини! (ФОТО)

Србин Дејан Берић ТЕШКО РАЊЕН на ратишту у Украјини! (ФОТО)

ОБРАЧУН СНАЈПЕРИСТА: Дејан Берић, МАЈОР ВОЈСКЕ ДНР, рањен на ратишту, упуцао га украјински специјалац

ОБРАЧУН СНАЈПЕРИСТА: Дејан Берић, МАЈОР ВОЈСКЕ ДНР, рањен на ратишту, упуцао га украјински специјалац

Дејан Берић познат као Деки, плаћеник-снајпериста који је у Украјини ратовао на страни проруских снага, већ дуже време је познат као неко ко позива српске младиће да, за новац, иду и ратују у овом сукобу на истоку Европе. Иако се већ годинама представљао као велики и храбар борац, у последњих неколико месеци у јавности су се појавиле информације које говоре нешто сасвим друго - да је Берић побегао из Србије због дугова, да је преварио велики број људи, да за новац одвлачи српске младиће у рат...

То су за 24седам потврдили и мештани Берићевог села Путинци, који су рекли да се ради о обичном преваранту и сецикеси који је у Украјину отишао бежећи од зеленаша код којих се претходно веома задужио. Како би испливао из дугова варао је многе, а онда је схватио да када је довољно далеко од свог родног места више и не мора да враћа позајмљени новац. Ипак, наставио је да вара наивне како би у свој џеп стрпао што више новца, који никада није знао да заради на поштен начин.

Сумњичи се да је украо 225.000 евра хуманитарне помоћи

Пре пар година Берић је направио свој Јутјуб канал, на којем глуми новинара који извештава са ратишта, иако се већ пар година налази далеко од линија фронта - у предграђу Москве. Тамо му је кућу купио један свештеник Руске православне цркве, кога је Берић такође успео да превари причом како је он херој из рата који нема где да живи.

Са свог Јутјуб канала Берић редовно позива своје пратиоце да му шаљу донације, које он "прослеђује као хуманитарну помоћ". Наравно, ради се о обичној превари и Берић сав новац присваја за себе. 

То није први пут да новац намењен за хуманитарну помоћ завршава у Берићевим џеповима. Наиме, он се тренутно сумњичи да је у још једној превари присвојио 23 милиона рубаља (око 225.000 евра) намењених онима који су током сукоба остали без својих домова.

Оне који су упознати са Берићевим ликом и делом то уопште не чуди с обзиром да је одавно познато да је овај самозвани херој већ добро разрадио шему преваре младића који одлазе да ратују у сукобу у Украјини. Он је месецима позивао српске младиће да дођу и ратују за, како је говорио, велику новчану накнаду. Наивни који су поверовали у његову причу и отишли у Украјину, врло брзо су схватили да је од почетка све била лаж.

На Јутјубу се појавило неколико снимака на којима српски младићи који су учествовали у сукобима у Украјини до детаља описују како их је Берић преварио.

- Обећао нам је руско држављанство и плату од неколико хиљада евра. Обећао је и да ћемо проћи обуку пре одласка на фронт. Ништа од тога није испунио. Он све време седи у Москви, а нас су гурнули у рат. Оправдано сумњам да је новац који је нама обећавао за плате, присвојио за себе - испричао је један од младића.

Rat u Ukrajini
Рат у Украјини / Извор: Профимедиа

Покушао да отме одштету од породице мртвог борца

Можда и најдегутантнија превара коју је Берић извео јесте покушај отимања новца од родитеља погинулог младића. Наиме, један српски држављанин из Новог Пазара, погинуо је током сукоба у Украјини. Берић је његову смрт покушао да сакрије од његових родитеља, како би одштету која следује породици погинулих бораца, узео за себе! Саборцима несрећног момка је рекао да породица не жели тело свог сина и да га је зато он сахранио у Русији.

Тек два месеца после погибије младића, његова породица је преко других канала сазнала за његову смрт.

Да ствар буде гора, отац младића је некако скупио новац да оде у Русију и посети синов гроб, а тамо га је сачекало још већи шок. Берић је младића, који је био муслиманске вероисповести, сахранио по православним обичајима, а изнад гроба поставио крст.

Оптужио Србе за злочине и покушао да украде лик мртвог војника ВРС

Нису преваре једино што сваки поштен човек може да замери Берићу. С обзиром да се ради о човеку поприлично скромних интелектуалних способности, који је истовремено жељан славе, самозвани херој Донбаса понекад гостује на руским телевизијама где се представља као познавалац политичких прилика на Балкану. 

У једном од тих гостовања, Берић је говорећи о рату на подручју Босне и Херцеговине, рекао да је генерал Ратко Младић издао наређење да се у Сребреници побију сви који нису цивили. Ова ноторна лаж брзо је одјекнула међу патриотама и бившим борцима ВРС који су жестоко напали Берића да је лажов и незналица, јер је општепознато да генерал Младић никада није издао такво наређење.

Желећи да се оправда, самозвани херој је смислио нову лаж - тврдећи да је и он сам био борац ВРС. Као доказ за то на свом Телеграм каналу је објавио снимак на којем се види младић који само делимично подсећа на њега уз текст: "Деки у Босни. Угљевик ка Мајевици 1993, најелитнија јединица, командант Пеша".