Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Дејан оболео од рака због осиромашеног уранијума, а кућа му се руши: Немам жиро-рачун за помоћ, не умем да молим

24.08.2018. 22:27
Пише:
Србија Данас/ Novosti.rs
Vojska Srbije
Војска Србије / Извор: Профимедиа

"Највише се поносим што сам био на Косову"

Дејан Марковић, српски војник у време НАТО бомбардовања на Косову и Метохији, бије битку са опасним карциномом. Са 14.000 динара, са сином и мајком у кући без купатила, решен да и ово преживи. 

- У рату на Космету, живот су ми спасли Бог и мајор Рајко Балтић. Пре две године, извукла ме је докторка Катарина Марковић. У последњем тренутку отишао сам код лекара, схвативши да се "гасим". У Градској болници у Београду за мене се заузела ова добра жена и водила од лабораторије до скенера и операционе сале. Када је дошао хистопатолошки налаз са дијагнозом не-Хочкинов лимфом, преписала ми је, на рачун "социјалног", најскупље лекове, који ме држе у животу - прича Дејан Марковић, некадашњи војник по уговору из 55. батаљона Војне полиције, који је ратовао на Косову и Метохији 1999. године.

Као разводник, Марковић је био у јединици наше војске која је италијанским припадницима КФОР-а "предавала" сектор Метохије у близини Дечана. Тај део наше земље највише је гађан пројектилима са осиромашеним уранијумом из НАТО авиона А-10.

На недавно одржаном семинару у Нишу, где се говорило о последицама осиромашеног уранијума, закључено је да Србија треба да тужи земље које су бомбардовале СРЈ 1999. године. На скупу су представљени и докази из Италије и саопштено је да је званични Рим обештетио 22 своја војника за које је установљено да су оболели због службовања на КиМ.

NATO lovci F15
НАТО ловци Ф15 / Извор: Профимедиа/илустрација

Марковићу ових дана у Министарству одбране треба да "повежу" стаж - пет година службе и две због бенифиција, да би са тих седам година добио какву-такву пензију. Због инвалидске болести, држава му месечно даје 14.000. И он ће, каже, тужити НАТО, мада, како истиче, у овом "животном кругу" тренутно има преча посла.

Ових 16 држава је бомбардовало нашу земљу (ВИДЕО)

Кућа мала, три просторије без купатила и тоалета. Направљена је 1964. Споља ред цигле, док су унутрашњи зидови малтерисани блатом. Ту живе Дејан, његова мајка Нада и син Лука. До првог снега остаће сигурно, али ако буде обилних падавина, греде на крову тешко да ће издржати.

НЕ УМЕМ ДА МОЛИМ

Немам жиро-рачун за помоћ, не умем да молим - прича Дејан. - Нисам члан партије и удружења. Овако несрећан, с ким да се дружим... Помоћ ми је потребна, јер сад не могу сам да се изборим. Сем на контролу у Београд, нигде не идем од куће и сви могу да ме нађу у Врчину, у Гробљанској 24.

Син Лука је уписао први разред Грађевинске школе. Али, ако у Београду не наиђе на разредну какву је имао у Врчину, која ће му набављати књиге, тешко да ће сам моћи да их купи.

Мајка Нада признаје да од болести сина "само пада". Ако од својих 13.000 динара пензије "узме" дрва за грејање, неће имати за органски мед од кога свом Дејану справља мелеме.

То су, вероватно, та "паметнија посла" која Дејан треба да реши пре него се запути код адвоката да се тужи са НАТО.

- Није мени нико крив што сам се разболео, нити што сам се лоше оженио, и никог не кривим што ми је отац био боем па ми много није оставио - почиње исповест Марковић.

- Војска ми се учинила као добро решење, па сам 1994. ступио у професионалну службу. Највише се поносим што сам био на Косову, и то у јединици мајора Балтића. Да смо ми ишта одлучивали, борили бисмо се до задњег.

Усуд је разводнику Марковићу стигао на крилима авиона А-10. Негде у априлу код Бролића и Горњих Стреоца, испред Радоњичког језера, надлетао их је и тукао постављене макете муницијом од осиромашеног уранијума. Макете су уништене на лицу места, а шта је данас са око 150 другова из Дејанове јединице, он то не зна.

- Отишао сам из војске у јесен 1999. Тешко ми је пало све то на КиМ. Изгубио сам контакт са класићима. Бога молим да су живи и здрави и са више среће него ја - говори разводник.

Стигли ДОКАЗИ против НАТО: Италијани послали документа која откривају зашто има све више ОБОЛЕЛИХ ОД РАКА

До пре две године, док, како каже, није почео да отиче, Марковић је радио у фирми у Врчину. Каже, био му је у гостима бивши пословођа... Дејан тврди и да га је од од животног краја спасла докторка Катарина, хематолог, којој се све код њега "учинило сумњивим", мада су и скенер и крвна слика и којешта друго - били добри.

- Кад идем на контролу, докторки однесем чоколаду, а мајка стално пали свећу, ту испод иконе - показује војник на Светог Николу, једину слику на зидовима.

НАТО извршио "ТИХО И СВИРЕПО УБИСТВО" Србије: Даћу сва документа у вези са осиромашеним уранијумом

Мајка Нада је у том тренутку хтела да "објасни" своју тешку муку. У првој реченици стигле су је сузе. Пробала је да им побегне бришући дрвену полицу испод иконе, па да настави, али Дејан је командовао: "Ајмо напоље, испод ораха..."